Navrat na hlavni stranu

Necekane zamysleni nad literarnim pasmem Klubu Martina Razusa
Kdyz jsem v sobotu 17. zari 2011 cestoval autobusem do Evanjelickeho a. v. kostola sv. Pavla v Torontu, predpokladal jsem, ze to bude celkem neskodna prijemna zalezitost, o ktere napisi kratkou zpravu do Satellitu a tim to bezbolestne skonci. Jenomze...
Pred programem byla vecere. Proti mne sedeli Vera a Petr Kohoutovi. Prede mnou byl talir s veceri, plasticka lahev s vodou a kalisek s cajem. Uprostred vecere jsem sahl (zrejme mladistve neurvalym zpusobem) po kalisku s cajem, a pritom se dival nekam jinam. Kdyz jsem se podival, valila se po ubruse a ubrouscich rezave zakalena povoden, ktera vterinu predtim si hovela v kalisku a plasticke lahvi: jednim pohybem se mi podarilo zvrhnout kalisek i lahev. Povoden se valila primo na obleky Very a Petra Kohoutovych. Ale ti se bleskovym pohybem vymrstili a o vlas unikli miniaturnimu tsunami.
Ackoliv nekteri krajane by se mohli domnivat, ze jsem - vzhledem k dost dlouho trvajici sarvatce s Verou o povinnosti osob zastavajicich vyznamne postaveni v komunite se verejne vyporadat s behem sveho zivota - obe nadoby prevrhl umyslne, neni tomu tak.
A take bych se o tom (o me sarvatce s Verou) nezminil, kdyby mne po programu neoslovila elegantni a zrejme velmi inteligentni zena, ktera (pote co me s nemalym kouzlem ujistila, ze jsem na sva leta zachovaly) jakousi otazkou, ktera byla soucasne odpovedi, poznamenala, ze jsem verici. A tim jsem se dostal do bot Very Kohoutove. Zrejme proto, ze chodim - i kdyz ne pravidelne - do kostela, vytvarim dojem, ze jsem verici. A to neni docela pravdivy dojem a myslim (ponevadz dosud jsem trochu verejne cinny), ze mam pravdive vyznat, kde v teto (snad nejdulezitejsi) zivotni otazce stojim.
Krestanstvi je mi ze vsech nabozenskych systemu, s kterymi jsem prisel do styku, nejblizsi, ale dar viry mi dan nebyl. Muj postoj snad nejlepe vyjadril Albert Einstein ve svem vyznani: "Stojim v hluboke pokore pred nepochopitelnym tajemstvim vesmiru a absolutni harmonii kosmu." (Nepresny citat.) Vsichni vdecime krestanstvi za dve z nejvznesenejsich myslenek: ze Buh poslal sveho jednorozeneho syna na svet, aby zemrel pro cloveka; a ze kdybychom vsecko meli a lasku nemeli, nic nejsme. Do kostela chodim, ponevadz myslim, ze je dobre pro kazdeho z nas byt nekdy na kolenou.
A ted - se znacnym zpozdenim - k programu Klubu Martina Razusa. Program zahajila elegantne strucnym privitanim zakladatelka a predsedkyne Klubu, Katarina Kozakova.
Po ni nas hudebne privitali a cely vecer obohacovali Pavel Frieder (1.housle), Jolanta Bienek (2. housle) a Andrej Pevny (varhany). Literarni pasmo, venovane zivotu a poezii Kristiny Royove a Marie Rafajove, pripravila a s profesionalni rutinou uvadela Brigita Hamvasova, ktere Toronto vdeci za nekolik vynikajicich divadelnich produkci. Poezii techto dvou velkych zen slovenske nabozenske literatury (v pripade Marie Rafajove brnenske rodacky), evangelickeho cirkevniho zivota a sluzby starym lidem a opustenym detem, pusobive a citlive recitovali Dagmar Rydlova, Vladimir Rydlo, Vera Kohoutova, Dasa Hubschmannova, Katarina Kozakova a Brigita Hamvasova. Recitace zalmu byla sverena dvema mladym lidem, Peterovi Hamvasovi a Klare Petro-Hamvasove a byla to vyborna volba. Laci Hamvas mel na starosti osvetleni a scenu. Verse Kristiny Royove a Marie Rafajove (ackoliv nemale hodnoty: Royova byla prvni slovenskou autorkou prelozenou do cinstiny a text Rafajove venovany konci druhe svetove valky byl zhudebnen J. B. Foerstrem) asi nemohou soutezit s ohnostrojem slov treba Hrubinovy Romance pro kridlovku, uz proto, ze jsou tematicky omezene na jedno pole lidskeho vnimani, ale sila viry a dobroty, ktera z nich sala, ztisila sal jako kouzelnym proutkem. A i kdyz basnicke slovo miluji tak, ze kdybych mel volbu mezi milionem euro a Romanci pro kridlovku, zvolil bych Romanci, kdybych mel volit mezi prinosem techto dvou zen vydedenym tohoto sveta, bilym hlavam ci zidovskym detem, ktere pomohly zachranit od koncentraku, a nejskvelejsi basni ci symfonii, volil bych jejich prinos.
Recitaci predchazelo promitani filmu Hl'adanie stop pastorem Evanjelickeho a. v. kostola sv Pavla, Rev. Ladislavem Kozakem (ktery je, mimochodem, i autorem zivotopisnych zkratek o obou zenach v programu vecera). Tento zajimavy film o zivote Kristiny Royove je z velke casti Kozakovym ditetem. Rev. Kozak nejen dal, jako redaktor, cely film dohromady, ale je i autorem literarniho scenare (technicky scenar napsala Svatava Maria Svatosova, ktera rovnez prinesla namet a film rezirovala). Filmy tematicky specificky zamerene nejsou vzdycky zazivne pro divaka, ktery se se specificky mirenym tematem neztotoznuje. Kozakuv film nezazivnosti netrpi. Film se muze pochlubit brilantnim napadem prolinani odvijejiciho se zivotniho pribehu Kristiny Royove, usilim o zachovani jejiho odkazu vyborne komentovaneho Karolem Zachatou, a mistrneho prisati kamery k dlatu socharky Jaroslavy Fabrici, carujici z kamene podobu hrdinky filmu. Hrdinku presvedcive predstavuje Maria Kralovicova. Zvlastni uznani si zaslouzi kameraman Jozef Babik, ktery film vysperkoval radou skvostnych zaberu.
Skoda, ze nas divaku nebylo vic. Ale o tom jinde.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu