Navrat na hlavni stranu

Kdo chce videt sirsi svet, emajluje o sto sest
Jestlize nekdo chce slyset potvrzeni stare moudrosti VICE HLAV - VIC ROZUMU, tak mne se honi hlavou, ze horlive emajlovani s cetnymi kamarady je teto moudrosti elegantni dukaz.
Tak se dovidam z Chile, ze konci protivna zima a Chilane se tesi na jaro a pak leto; to je zprava z Jizni Ameriky, zatimco ze Severni Ameriky jsem dostal zpravu, ze Pacifik je celorocne studeny a zadne valne leto tam nemeli na rozdil od tri mesicu Ontarijskeho tropickeho a sucheho leta.
Dal trojice kamaradu z Ceska mne informuje, ze si jedou prodlouzit leto - jeden do Tunisu, druhy na Kretu a treti do Turecka.
A pak si se mnou muzete rozpravet o globalnim oteplovani anebo financni krizi dolehajici na lidi. Globalni oteplovani muze byt pravda ­ ale zcela nepotvrzena je lidska ucast na nem.
Klima se oteplovalo a chladlo po miliony let, zcela bez lidskeho zasahu.
Je ta lidska chaska pekne arogantni.
A kdyby zcela prumerni duchodci v Cesku trpeli nedostatkem penez - pak by sedeli doma a okusovali si nehty.
Dalsi verny korespondent mne upozornuje na clanek, ze nuklearni elektrarna Dukovany se rozsiruje a Temelin bude pristavovat dalsi blok, paty, aby se vyroba nuklearni energie zvysila; protoze jsme slyseli spoustu reci o zastaveni vyroby elektriny jadrem a Germani zavreli sest nuklearnich elektraren, aby vyhoveli zelenym, tak se ctenari z rozmanitych zprav zatoci hlava udivem, ze dovoz elektriny z mene blaznivych zemi, ktere jadernou energii vyrabeji, vzrostl do Germanie o 673% oproti minulemu roku. Tak a ted mi vypravejte o omezovani vyroby nuklearni energie a ja budu pukat smichem, jak nekteri dovedou bez studu zvatlat a blbnout.
A do tretice mi z Cech poslali upozorneni na clanek, ve kterem president Klaus verejne prohlasil, ze nacismus a komunismus byly oba stejne bidacke ideologicke systemy.
Toto Klausovo prohlaseni mne nadmiru potesilo, protoze nedavno jsem mel rozpor s etablovanym filozofem Belohradskym, tedy ne s nim osobne, ale s jeho obdivovatelem, jenz mi vzkazal, ze porovnavat komunismus a nacismus je silenstvi.
Argument, ze komunisticti diktatori ve dvacatem stoleti povrazdili vice milionu lidi pro uskutecneni tridni revoluce, nez pobili nacisti na sve ceste ke svetovlade, nebyl vyslysen.
Takze Klausovo stanovisko podepisuji a Klause chvalim.
Ve sve nove zemi, Kanade, jsem chytl lidovou moudrost, ktera nema cesky ekvivalent: Lze kone privest k vode, ale nelze ho prinutit pit, i kdyz Eva tvrdi, ze rceni Chytremu napovez - hloupeho nakopni ma stejny vyznam; mozna ano, ale me predstavivosti to rceni s konmi vyhovuje vice.
A neni to kun jako takovy, ktery nepije, kdyz muze, ale predstavuje velike zvire s malou predstavivosti.
Ale tim jsem odbocil od moudrosti: vice hlav - vice rozumu.
Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
i tentokrate ti budu oponovat. Ne kvuli tomu, ze bych byl levicak, za toho se nepokladam. Nejprve bych ti chtel rici, ze nejsem zas takovym privrzencem e-mailu. Kazde rano, kdyz otevru nekterou e-mailovou schranku na mne vybafne nekolik stovek e-mailovych dopisu. Vetsinou mi nabizeji Viagru. Nemohu si dovolit je vyhodit, musim se jimi probrat a par nejdulezitejsich si schovat. (Viagra ani pilulka na zvetseni pohlavniho udu to nejsou. Kdosi pry na to odpovedel a dostal postou lupu.)
Pokud by se jednalo o mne, byl bych schopen si informace, o kterych pises ziskat jinde. Teplotu ve Vancouveru, to vidim denne na widgetu na svem pocitaci, pripadne na kanalu o pocasi, ktery jsi nedavno zavrhl.
Mas pravdu, ze tezko muzeme zjistit, do jake miry zpusobil clovek globalni oteplovani. Ale abych rekl pravdu, daleko vice mne zajima cistota vzduchu na miste, kde ziji a jestlize chce nekdo ve vzdalenosti ctyr set metru postavit koridor pro 400 vlaku s dieslovymi lokomotivami, vim, ze to bude skodit nejen mym plicim, ale i memu sluchu a nervovemu systemu, proc bych tedy volil stranu, ktera mne chce usetrit par dolaru rocne na danich a pri tom mne pripravi o statisice tim, ze klesne cena meho pozemku?
Nadseni nad rozsirenim jaderne elektrarny v Dukovanech nijak nesdilim, ani nad zvysenim dovozu elektriny do Nemecka o 673 %. Jednak zalezi na tom, kolik jsme te elektriny vyvazeli z CR predtim, jednak si nemyslim, ze bychom byli v tomhle o tolik chytrejsi nez v Nemecku. Spis jsme pouze vychytrali a chceme vyuzit prechodneho stadia na ukor budoucich generaci.
Zatimco Nemecko prejde na alternativni zdroje, my budeme mit nezlikvidovatelne atomove elektrarny. Atomova elektrarna se totiz neda zastavit. Ta se da pouze zabetonovat jako v Cernobylu a tohhle zabetonovani se musi pravidelne opakovat kazdych dvacet let. Je to zatizeni pro generace na radu let.
Cernobyl byl take pokladan za bezpecnou elektrarnu do roku 1988 a dokonce i po vybuchu se tam jel Zavod miru, aby se ukazalo obyvatelstvu, ze se nic nestalo. Nedavno jsem videl na Torontskem mezinarodnim filmovem festivalu dokument o Cernobylu. Problem neni v tom, ze by vsichni lidi umreli. Nekteri tam ziji dokonce v pohode. Do oblasti se pristehovala rada uprchliku z Turkmenistanu. Jezdi tam turisticke zajezdy. Sice nektere z deti se nedozije ctyricitky, ale jsou tam i starci.
Radioaktivita totiz nikoho neboli. Jeden rok jsem delal na resuscitacnim oddeleni nemocnice Na Frantisku. Jeden ze tri pacientu tam zemrel. Meli jsme prirucni rentgen a rentgenoval jsem nekolikrat denne. Dozimetr na mem zdravotnim obleku nikdy nic nenameril. Jeden muj spolupracovnik ho strkal primo pod rentgen. Take nic. Zkratka byl jsem v dokonale zdravem prostredi. Nasledky zatim nepocituji. Presto bych byl dnes asi opatrnejsi. Opatrnejsi jsou dnes po zkusenosti s jadernou elektrarnou i Nemci.
Ironii je, ze prave v Nemecku mely byt velke skladky jaderneho odpadu z Francie. Jsem rad, ze se verejnost proti tomu zvedla. Moje otazka je: Bude Ceska republika vyvazet jaderny odpad do Nemecka jako Francie? Asi na to nema penize. Vydelane penize totiz skonci v kapse milionaru z CEZu a lidem u nas zustane pouze radioaktivni odpad.
Nevidim v tom duvod k radosti, opravdu ne.
A k poslednimu bodu, prezident Klaus malokdy rekne neco moudreho a tohle asi patri k tem vyjimkam. Pro mne je otazkou, proc je tak chytry az dvacet dva let po padu komunismu. Pokud vim, on do nedavna tvrdil, ze komunismus vyhnil, coz mne urazelo.
Zpevak Vladimir Merta si polozil v roce 1975 po podpisu Helsinskeho dokumentu v Malostranske besede otazku, proc tam neposlali skupinu zpevaku protest songu, kteri to, co ted politici podepsali uz tvrdili davno a proc je tolik slavy nad tim, kdyz nekdo rekne neco normalniho. Moje otazka je stejna: Proc je tolik slavy nad tim, kdyz po leta nejpopularnejsi politik v Cechach rekne neco zcela normalniho.
S pozdravem
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu