Navrat na hlavni stranu

Zapomenuty srpen 1976
Pokud se pripomina nejake vyroci v srpnu, je to vetsinou 21. srpen 1968, kdy vojska Varsavske smlouvy prekrocila hranice Ceskoslovenska, aby zardousila pocatky demokratickeho vyvoje u nas. Dalsi vzpominka muze byt na 21. srpen 1969, kdy to byla prave tzv. CSLA (Ceskoslovenska lidova armada) spolu s policii, ktera dodala vsem doutnajicim nadejim smrtici ranu. O tomto datu se radeji nemluvi. Slysime o tom, ze je zapotrebi prohlasit komunistickou stranu za zlocineckou organizaci, ale posvatne Ceskoslovenske armady, ktera 41 let potlacovala lidska prava, se nikdo nedotkne.
Nekdo by mohl namitnout, ze je vyznamne datum 23. srpen 1939, kdy Molotov s Ribbentropem podepsali smlouvu o deleni Evropy. Tato smlouva dala Hitlerovi volne ruce pri utoku na Polsko. Dalsim srpnovym vyrocim je 29. srpen 1944, kdy zacalo Slovenske narodni povstani.
V Berline se letos 13. srpna vzpominalo padesate vyroci postaveni Berlinske zdi, ale o srpnu 1976, na ktery si pamatuji velice mlhave, se nikde nemluvi. Na srpen presne pred petatriceti lety bych si ovsem nevzpomnel ani ja letos, kdyby se mi nedostala do rukou kniha sedmadevadesatilete holandske autorky Hebe Kohlbrugge Dvakrat dve je pet (Muj nevypocitatelny zivot od roku 1914) v prekladu Moniky Zarske, kterou vydalo nakladatelstvi EMAN.
O udalosti vydala zpravu Evangelicka tiskova sluzba (Zapadni Nemecko). Poskytuje jasny obraz o situaci: 18. srpna 1976 prijel farar Oskar Brüsewitz (nar. 1929) na namesti mesta Zeitz pred kostel. Vyvesil nekolik plakatu, postavil se pred ne, polil se benzinem a zapalil, vznal se jako zivouci pochoden. Chodci, kteri videli horiciho farare, byli zdeseni a otreseni. Objevila se policie. Zamirila ke zdi, strhla plakaty, srolovala je a sklidila. Teprve potom se starala o horiciho muze. Zemrel v nemocnici 22. srpna.
Jak bylo tehdy zvykem, farare Brüsewitze oznacily vychodonemecke noviny Neues Deutschland a Neue Zeit za choromyslneho. Tentokrat to vsak nebylo tak snadne. 13. zari poslalo cirkevni vedeni do sboru dopis, ktery byl predcitan z kazatelen 19. zari 1976. Bylo v nem jasne stanovisko, ze problemy ve spolecnosti se musi resit. Proti pokusum zesmesnit Brüsewitze jako sevce (vyucil se puvodne obuvnikem) se postavili dokonce i clenove strany (SED). Podle jejich nazoru znamenalo toto zesmesnovani urazku pracujiciho cloveka. V zari 1976 protestovalo tricet signataru v dopise adresovanem Erichu Honeckerovi. Mnozi byli zatceni.
Menilo se klima v cele spolecnosti. Hebe Kohlbrugge vypravi o manzelich, kteri byli cleny strany a hajili partajni doktrinu. Pani Erika onemocnela v te dobe rakovinou. Pred smrti sdelila sve holandske partnerce: "Vsecko je to podfuk, samej podfuk, nic nez zdani."
Stale ve vzduchu visela otazka, kterou vyslovil Oskar Brüsewitz svym verejnym sebeupalenim, totiz otazka natlaku ve vecech svedomi. Proc ma mladez rikat a psat neco, cemu neveri.
Ke skutecnemu konfliktu doslo, kdyz vychodonemecka vlada zavedla povinnou branou vychovu, vcetne strelby, i pro devcata. Jiz v roce 1979 doslo ke stretu mezi cirkvi, ktera se distancovala od mirove politiky SED (Jednotne demokraticke strany Nemecka). Cirkev zvolila heslo Frieden schaffen ohne Waffen - Mir beze zbrani. Byla v tom jina identita, naprosto odlisna od stranicke. Behem techto diskusnich shromazdeni cirkev organizovala zvoneni zvonu. Krome toho se v obou nemeckych statech konala jednotna modlitba za mir a drzela se minuta ticha.
V tento okamzik se rezim jeste nerozhodl zakrocit. K tomu doslo az tehdy, kdyz mladez zacala nosit nasivku z proroka Michease (3; 4): Prekuji mece na radlice. Uprostred nasivky byl obrazek plastiky sochare Vucetice, kterou daroval Chruscov v roce 1959 OSN na znameni mirovych zameru Sovetskeho svazu. Mnoho mladych lidi kvuli svemu postoji ztratilo sanci studovat a nekteri byli vylouceni ze skoly.
17. ledna 1988 se konala velka povolena demonstrace na pripominku Rosy Luxemburgove a Olofa Palmeho. Na plakatu byl vyrok Luxemburgove: Svoboda je vzdy jen svoboda tech, kteri maji jiny nazor. Policie tvrde zasahla. Mlade lidi zkopala, zmlatila a zatykala. Nekteri z nich byli odsunuti do Zapadniho Nemecka. Kuriozni byla nabidka jedne z vudcich postav akce: "Muzes si vybrat, bud studium v Anglii nebo osm let ve vezeni."
Od 12. do 15. unora 1988 se konala v Drazdanech velka ekumenicka konference Za spravedlnost, mir a zachovani stvoreni. Cenzura zakazala publikovat svedectvi z konference. V srpnu 1989 zacal exodus pres Madarsko a pres zapadonemecke velvyslanectvi v Praze. V kostelech se kona stale vice shromazdeni. Kdyz lide vychazeji z kostela se svickami, tisice lidi se k vychazejicim pripojuji. Nikdo nevi, jestli zasahne policie nebo armada. Policie skutecne zasahuje v Berline, Drazdanech, Halle a dalsich mistech. Ale kostely se znovu zaplnuji. V Suhlu se seslo pri bohosluzbach dva tisice lidi. Prestoze hrozilo nebezpeci, ze se bude strilet, lide se znovu a znovu schazeji. Pozdeji vyslo najevo, ze pet minut pred koncem bohosluzeb v Lipsku, prisel prikaz, "nestrilet". Za par dnu na to padla Berlinska zed.
Jak je mozne, ze tato Holandanka zna tak dokonale pomery ve vychodnim Nemecku a ve vychodni Evrope vubec? V mladi se dostala do rodiny Johna Churchilla, jako opatrovnice. John Churchill, narozdil od sveho stryce Winstona Churchilla, obdivoval Nemecko a to primelo Hebe, aby se do Nemecka vypravila. Na vlastni oci videla nastup Hitlera. Sama o tom vypravi: "V seminari cirkevni sluzby pro zeny v Berline jsem uz ziskala zkusenosti s nacistickym Nemeckem. V Burckardtove dome se take museli bolestne rozhodovat. Napriklad se o svatcich vyvesovaly vlajky: vlajka s hakovym krizem byla symbolem nacionalniho socialismu. Mohla vlajka s hakovym krizem vlat na budove, v niz zaznivalo jmeno Jezise Krista? Ctyrem z nas se zdalo, ze to tak nejde. Vysplhaly jsme nahoru a vlajku sundaly. Velke zdeseni ve vedeni seminare. Nebyli to zadni naciste nebo Nemecti krestane, ale nevyvesovat vlajku by znamenalo konec seminare a - coz bylo jeste daleko horsi - konec prace s devcaty, ktera probihala v teze budove a byla uzce spojena se seminarem. Nezlobili se na nas, ale vlajka na strese zas rychle zavlala. (Narozdil od 25. unora 1971, kdy se vedeni Komenskeho evangelicke bohoslovecke fakulty v Praze rozhodlo dva studenty za stejny precin vyloucit. I tam vlajky opet rychle zavlaly. Pozn. autora)
Bylo to spravne? Smi se, musi se rezimu trosku ustupovat kvuli krestanske praci s mladezi? Je to otazka, kterou jsme si tim ci onim zpusobem kladli state znovu: smime zabranit necemu velmi zlemu tim, ze podame prst, potom dva a potom celou ruku? Smi se to...?" (str. 13).
Tesne pred vypuknutim valky byla Hebe vyhostena z Nemecka. V Holandsku se okamzite zapojila do odbojove prace. Hned na zacatku valky to byla akce, pri ktere se letaky upozornovalo na nemoralnost prohlaseni o arijskem puvodu. Nasledovala ilegalni cesta s belgickym pasem do Svycarska. Pri druhe ilegalni ceste pres Spanelsko do Anglie byla chycena, ale vymluvila se, ze jela za snoubencem do Svycarska, coz ji vyneslo pouze "deset mesicu" v koncentracnim tabore v Ravensbrücku. Po propusteni nemohla nikoho ze svych spolupracovniku v Nemecku ani v Holandsku nalezt, protoze byli vsichni v ilegalite. Dockala se konce valky.
Ale jako Holandanka nemuze do vychodniho Nemecka. Pozdejsi spolkovy prezident Gustav Heinemann ji sezene nemeckou obcanku. Diky tomu pusobi nejakou dobu po valce ve vychodnim Nemecku. Se svou sestrou Hannou navstivi nekolikrat Iran, kde se Hanna stara o slepe deti. Pak se pres Krestanskou mirovou konferenci dostane do Ceskoslovenska, kde utece z hotelu a necekane navstivi sbor v Jindrichove Hradci. Tato zkusenost z prelomu sedesatych a sedmdesatych let ji vede k tomu, ze zaklada program, kdy holandsti studenti odjizdeji do vychodni Evropy studovat teologii. Krome Ceskoslovenska jezdi do Rumunska (Sedmihradska), Madarska i Polska. V osmdesatych letech posila holandske profesory, kteri prednaseji po bytech v Ceskoslovensku. Tam vsak nemuze, protoze v roce 1975 z nej byla vyhostena a vraci se tam az po listopadu 1989, kdy dostava cestny doktorat Karlovy Univerzity. Dalsi cestny doktorat dostava od univerzity v rumunske Cluji.
Za necelych sto let se toho da skutecne stihnout hodne, obzvlaste, kdyz 2x2=5. A nekdy velke veci zacinaji i tam, kde je historie neobjevi. 13. srpna 1961 se zacala stavba Berlinske zdi. 18. srpna 1976 se diky farari Oskaru Brüsewitzovi zacala jeji demontaz. Mozna, ze vse zacalo o neco drive a mozna, ze Berlinska zed trva dodnes. Ve vychodnim a zapadnim Berline ziji jini lide s ruznou minulosti a s ruznymi navyky. Jsou stale rozdeleni. Hebbe Kohlbrugge cely zivot zasvetila tomu, aby tomu tak nebylo.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu