Navrat na hlavni stranu

Kyticka na hrob Very Rollerove
Narodila se ve Zline 27. brezna 1940. Zemrela v Kanade 31. cervence 2011. Bylo ji sedmdesat jedna let. Nemela lehky zivot. Otec, ktereho milovala, byl okresnim tajemnikem Cs. strany narodne socialisticke, po puci byl komunisty veznen, Vera nemohla dlouho studovat, ale nakonec dalkove pri zamestnani vystudovala sociologii. Z Ceskoslovenska odesla se svym synem Dusanem v roce 1979, nejdrive do Nemecka, o rok pozdeji do Kanady, do Vancouveru, kde se zivila jako uklizecka. V roce 1990 se stala sefredaktorkou Noveho domova, ktery vedla do roku 2005, kdy odesla, trochu zatrpkla, do penze. Cely zivot zustala verna idejim strany sveho otce (i to nas sblizovalo, ponevadz v Ceskoslovensku jsem byl clenem teto strany i ja). V Torontu az do jeho smrti uzce spolupracovala s Jirim Cornem, hlavne v Klubu dr. Milady Horakove a v Ceskem a Slovenskem sdruzeni v Kanade, pracovala v Black Ribbon Day Commitee, v Kanadskem Fondu pro ceskoslovenske (pozdeji ceske a slovenske) univerzity a v Cesko-kanadske obchodni komore, byla v redakcni rade casopisu Zapad, vydala (v nakladatelstvi Atelier IM ve Zline) knihu How to be a Homemaker aneb Kazda ceska zena muze prezit, pokud ji nevadi vysavac. Svoji statecnost dokazala (a lide, kteri tim neprosli, sotva mohou ocenit, jak velka vnitrni sila je zapotrebi k odmitnuti - v soudnim procesu - odpovedi na otazky advokata zalujiciho) v dnes uz skoro zapomenutem sporu, ve kterem se neprimo jednalo o uprchlickem statutu skupiny navstevniku Kanady. Kdyz toho mela dost, Vera explodovala, prohlasila, ze dalsi otazky nezodpovi a ze je v teto zalezitosti u soudu naposled. Jeji reakce nejen advokatovi zalujiciho, ale nam vsem, vzala dech. Slovo dodrzela.
Byla vernou kamaradkou: kdyz zemrel Pavel Kral, pozadala mne, abych o nem poslal material jeji pritelkyni, prazske novinarce, ktera o Pavlovi psala nekrolog a Vere slo o to, aby nekrolog verne zrcadlil Pavluv zivot v Kanade. To byl nas posledni rozhovor.
Sblizili jsme se brzy po jejim prichodu do Toronta a hlavne, kdyz prevzala redaktorstvi Noveho domova. Na jeji zadost jsem pravidelne do Noveho domova prispival - nijak ji nevadilo, ze me clanky byly soucasne uverejnovany v Satellitu. Jejich slavnych schuzek na Marmore jsem se, bohuzel, pravidelne nemohl zucatnit. Schazivali se tam nekteri z nasich nejlepsich lidi - Zdena a Josef Skvorecti, Taborsti, Ulcovi, Reinisovi. Jedne jsem se zucastnil jen na skok, pamatuji se, ze tam byli Skvorecti a Taborsti. A pak te posledni, pred dvema roky, na kterou mne zavezl muj prasynovec Honza z Prahy, ktery tu byl na navsteve.
Letos tu byl zase, v dobe Veriny smrti. Kdyz jsem se mu o jeji smrti zminil, prekvapive zive reagoval: "Te je skoda. To byla prima zenska." A pak mi vypravel, ze pred dvema lety sedel vedle ni, moc se mu libila, jak popijela pivo a kourila jednu ze svych cetnych cigaret. Pamatoval si, jak se napila, pak to vyprskla a komentovala: "Do p...., tam musela byt vosa!" Nejsem uzivatelem (i kdyz mi casem take uleti) vyrazu, ktere Verina (a ta jeste mladsi) generace pouziva bezne a vrcholne zalibne. Ale nijak mi to nevadi. Ono totiz nezalezi na slovech, ale spis na tom, jak je pouzivame. A mnozi - i mi pratele (hlavne z divadla) - je pouzivaji skoro s nehou. Vera je pouzivala i jako obranny stit. Byla mekci, nez predstirala. Vzdycky, kdyz jsme koncili rozhovor (a nepochybuji, ze to delala se vsemi dobrymi prateli), jeji posledni slova byla: "Nezapomen, ze te miluju." I my Te milovali, Vero, i my Te milovali...
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu