Navrat na hlavni stranu

Festival klepe na dvere
Jedna z nejvetsich kulturnich udalosti v Torontu, filmovy festival, se priblizila. Probehne ve dnech od 8. do 18. zari 2011. Budeme na nem moci videt 336 filmu. Z toho 249 premier. Je to vyber z 3461 prihlasenych snimku z 65 zemi. Bude se promitat na 33 filmovych platnech. A celkova delka odpovida 28526 minutam. Coz odpovida temer dvaceti dnum nepretrziteho promitani. Dva z nich netrvaji ani minutu 349 a Ars Colonia 20 vterin. Nejdelsi film je patnactihodinova Odyssea - Historie filmu. 83 filmu bude z Kanady.


Ceskou republiku bude reprezentovat animovany film Tomase Lunaka Alois Nebel. Pribeh filmu zacina na podzim roku 1989 na zeleznicni stanici Bily Potok v Jesenikach, kde slouzi jako vypravci Alois Nebel (Miroslav Krobot). Nebel je tichy samotar, ktereho cas od casu prepadne podivna mlha.

Nejcasteji se mu v ni zjevuje Dorothe (Tereza Voriskova), obet nasilneho odsunu Nemcu po 2. svetove valce. Sedive dny na nadrazi v Bilem Potoce na sklonku socialismu line plynou, vyhybkar Wachek (Leos Noha) spolecne se svym otcem (Alois Svehlik) kseftuji s dustojniky sovetske armady. Poklidnou atmosferu narusi jednoho dne Nemy (Karel Roden), ktery prekroci hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela privedou do blazince a prijde o misto vypravciho. Vyda se do Prahy hledat jinou praci u drahy a na Hlavnim nadrazi najde svou zivotni lasku, toaletarku Kvetu (Marie Ludvikova). Nebel se rozhodne vratit zpatky do hor, aby se znovu setkal s Nemym a souboj s temnymi stiny minulosti dovedl do konce. Film je adaptaci stejnojmenne uspesne komiksove trilogie autoru Jaroslava Rudise a Jaromira 99. Aby tvurci snimku zustali verni vytvarnemu stylu predlohy, zvolili technologii rotoscoping, jez kombinuje animovany a hrany film. Sceny natocene s herci v realu byly po jednotlivych filmovych okenkach prekresleny a animovany. Film pobezi na festivalu v techto dnech: V patek 9. zari v 14:15 v Scotiabank Theatre 3, v sobotu 10. zari ve 20 hodin v AMC 1 a v nedeli 18. zari v 15 hodin v AMC 2.


Slovensko je pak zastoupeno filmem Martina Sulika Gypsy (Cigan). Film se objevil poprve na festivalu v Karlovych Varech a bylo zle. Stinovy ministr kultury za CSSD Jandak se brutalne rozcilil, jak pisi Parlamentni listy z 6. 7. 2011: Na Mezinarodnim filmovem festivalu v Karlovych Varech mel v utery premieru slovensko-cesky film Cigan. Dilo slovenskych tvurcu, ktere koprodukovala Ceska televize, se zabyva palcivym problemem ­ zivotem Romu na vychodnim Slovensku. To rozcililo poslance Vitezslava Jandaka (CSSD) a sefku Suverenity Janu Bobosikovou. Oba totiz vidi poslani CT jinde nez v koprodukovani zahranicnich filmu. Podle Jandaka CT zrejme brzy zacne podporovat i filmovou tvorbu v africkych statech.


Ceskou bombou na letosnim karlovarskem festivalu byli Slovaci. Drzitele Ceskeho lva za snimek Zahrada, scenarista Marek Lescak a reziser Martin Sulik, se pustili do tematu, do kteremu se chce malokomu. Cigana, strhujici drama ctrnactileteho chlapce, ktere koprodukovala Ceska televize, nataceli primo ve vychodoslovenskych slumech. V nejvetsi ceske filmove databazi CSFD.cz, ktera mimochodem film oznacuje jako ciste slovensky, zatim hlasujici, kteri snimek meli moznost videt, prisoudili Ciganovi 43 %.


Stinovy ministr kultury Vitezslav Jandak, poslanec CSSD, nad dramaturgii Ceske televize ponekud krouti hlavou. "Prave sekam travu a az mne z toho chcipl traktor. Ceska televize ma zrejme hodne penez, a tak podporuje zahranicni kinematografie. Pocitam, ze az zacne Burkina Faso tocit filmy, tak se na tom bude nase verejnopravni televize take financne podilet. Je to chvalyhodne, ze prispiva na rozvoj zahranicni filmove produkce. Zrejme maji tolik penez, ze nevi kam s nimi," rekl pro ParlamentniListy.cz Jandak. "Ceska televize se podili na vzniku kvalitnich del bez ohledu na hranice, na filmech, ktere nejsou mainstreamove," reagoval pro ParlamentniListy.cz mluvci televize Ladislav Sticha. "S reziserem Sulikem nespolupracujeme poprve. CT navic koprodukci ziskava vysilaci prava a pripadny zisk z kinodistribuce," doplnil.


Film Cigan (Gypsy) je na programu: V patek 9.zari ve 14:45 v AMC 3, v sobotu 10. zari v 18:30 v AMC 4 a v sobotu 17. zari v Jackman Hall v AGO.
abe
Zdroje
: Alois Nobele - distribuce,Parlamentni listy, foto dodala Jana Cernik Czech Film Center
***

Navrat na hlavni stranu