Navrat na hlavni stranu

Edenvale
Maly zazrak v Rajskem udoli (Edenvale): aerodrome Milana Kroupy

Jedete-li z Toronta na Wassaga Beach a odbocite kousek za Barrie na Stayner, projedete (jedete-li koncem cervence nebo zacatkem srpna) oblasti pozlacenych lanu zrajici psenice, sede stribritych pasu jecmenu a ovsu, az narazite na listnate lesiky a najednou na vas ze strany vybafne vyspa technicke civilizace: Edenvale Aerodrome, soukrome letiste Milana Kroupy. To bylo tak: nekdy v sedmdesatych letech (presne 15. brezna 1968) prisel z Ceskoslovenska do Kanady Milan Kroupa, pekny vysoky mlady muz (skoro jeste chlapec), jehoz prevladajici vasni v te dobe (mozna vedle devcat) byla kopana. A te se venoval celou dusi. Jinak se zivil, jak se dalo. Take jako zamestnanec firem, ktere uklizely obchody a cinzaky, nez dospel k nazoru, ze by si mohl otevrit vlastni firmu (ale o tom podrobneji v jeho zivotopisu, ktery je planovan na pristi rok - snad jen to, ze jeho spolecnosti, United Cleaning Services, United Services de Nettoyage a Kleenway International Inc., jsou dnes nejvetsi uklizecske organizace v Kanade, zamestnavajici na 6000 lidi, s kancelari v kazde kanadske provincii a pecuji o 800 nemovitosti, komercnich, prumyslovych, obytnych jednotek, vladnich budov, skol...) Edenvalske "letiste" Milan poprve videl v roce 2003 - z letadla: nacvicoval se svym instruktorem pady. Instruktor mu vysvetlil, ze je to stare letiste z druhe svetove valky, ktere bylo po valce zavrene a vsechny budovy zbourany. Behem studene valky kanadska armada vybudovala pod zemi rozsahly bunkr (1260 m2), ktery slouzil jako centrala pro zpravodajskou sluzbu. Moc toho nevidel: "Zchatrale a plevelem zarostle rozjezdove ci pristavaci drahy." Ale misto ho zaujalo. Zacal shanet informace... Docetl (nebo spis doslechl) se, ze kratce pote, co v prosinci 1939 byl v Ottawe Britskym spolecenstvim narodu podepsan Vycvikovy plan bylo rozhodnuto, ze kazde operativni letiste musi mit pomocne letiste pro pripad, ze by pro spatne pocasi nebo jine okolnosti hlavni letiste zastavilo provoz. Velitelstvi strediska Royal Canadian Air Force (RCAF) v Bordenu usoudilo, ze potrebuje pomocna letiste dve. Jako prvni byl vybran pozemek v Edenvalu, 500 akru vycistenych a 150 mirne zalesnenych, s vybornym odtokem a tremi sterkovymi jamami. V rijnu 1941 Edenvalske pomocne letiste bylo prakticky hotovo, ale uz dva mesice predtim tam pristalo prvni letadlo, pravdepodobne Harvard T-6, jimiz se to v Edenvalu brzy jen hemzilo. Letci nebyli zvlast spokojeni s ubytovanim (spatne topeni), a meli problemy s nedostatkem teple vody a s blatem. Za to kuchyn byla dobra a to je s Edenfieldem trochu smirovalo. Valka skoncila, skoncila i studena valka a slava mista, kterym prosli hrdinove, zacala blednout - az zustalo jen neslysne echo motoru cvicebnich letounu.
Milan Kroupa toho mnoho nenamluvi, ale jeho mozek je ustavicne v provozu. Nezajimaji ho moc teorie (i kdyz dost premysli o vecech jako je pravda a spravedlnost nebo v cem spociva prinos cloveka). Jeho mozek musel byt vytvoren na objednavku podnikatelskeho mogulu, ktery se obaval, aby v dobe, kdy komunismus ovladal pul sveta brilantni podnikatele nevymreli. Kroupuv mozek se zda byt az pod strechu zaplnen praktickymi problemy, ktere mu veli, aby je resil. A on je resi... Napriklad: co delat s byvalym Edenvalskym letistem, ktere poprve uvidel, jak uz jsme se zminili, v roce 2003. Jednoduche: koupit a vybudovat aerodrome. Takze dnes tam najdete aerodrome se 4 radami modernich T hangaru (ktere si muzete pronajmout), 3 rozjezdove drahy, znamenitou restauraci, kancelare, benzinovou pumpu. A take se tam muzete naucit letat... A muzete se tam zucastnit "sletu". Ne, sokolove se (az na male skupiny) v Kroupove aerodromu zatim nesletli. Zatim se tam sletaji letadla a klasicka auta. Na ten posledni slet - 6. srpna 2011 - se "sletlo" 125 letadel a sjelo 5000 divaku. Milan Kroupa sponzoroval 3 valecne letouny, zapujcene Canadian Airplane Heritage Museum v Hamiltonu, Harvard, Chipmunk a nejvetsi B-25, take znamy jako Mitchell, ktery se tesil zvlastni pozornosti navstevniku letosniho sletu. A pravem: B-25 sehral vyznamnou roli v druhe vetove valce. Byl pouzit pri bombardovani Tokia skupinou bombarderu generala Jamese Harolda Doolittla 18. dubna 1942. Skupina uspesne dokoncila svuj ukol, ale dosel ji benzin a vetsina letcu nouzove pristala v Cine (posadka jednoho letadla byla zajata Japonci a popravena).
V Edenvale bylo i 200 vysnorenych historickych aut (ja se zamiloval do Mustanga z roku 1967 (na ten letopocet bych nemohl prisahat). Ta elegance, ta aura nezadrzitelne sily stada padicich divokych koni... Ale byly tam i desitky jinych skvostnych exemplaru aut, ktera nas oslnovala v letech davno minulych, vcetne petadvaceti Rolls Roycu. Letosni slet - oficialni nazev Gathering of Classics - byl organizovan (jako slety predesle) charitativni organizaci Edenvale Classic Aircraft Foundation, jejimz hlavnim mandatem je renovovani letadel, ktera hrala roli ve vyvoji Kanady. Jejim prezidentem a predsedkyni sletu je uz peknou radku let Robin Hadfield. Jeji organizace do Edenvalu presidlila pred 5 lety z Collingwoodu, kde mela domov a poradala slety 25 roku. Kdyz ho ztratila, Milan Kroupa jim nabidl novy domov v Edenvalu a dal jim k dispozici hangar. A pak se pripojili majitele historickych aut, z nichz nekteri sve mazlicky vystavovali uz v Collingwoodu a Robin Hadfield jim vyhradila misto pro 200 aut na letosnim sletu v Edenvalu. Robin o Milanovi mluvi s respektem a o budoucnosti jeho letiste s nadsenim. I proto, ze hodne uzivane soukrome letiste v Buttonville ma byt behem pristich dvou let zavreno a Edenvale prevezme znacnou cast jeho provozu. Od chvile, kdy se Milan Kroupa z letadla dival na "zchatrale a plevelem zarostle rozjezdove/pristavaci drahy" edenvalskeho letiste, jsme vsichni, kteri jsme to prezili, zestarli o osm let. Miliony nasich pozemskych souputniku zmenily trvale adresu, miliony snu vykrvacely na bojistich lasky, snad kazdy z nas mel alespon jeden okamzik, kdy ho obklopili Churchillovy cerni psi zoufalstvi. Ale vetsine z nas se nejak podarilo prekonat pocit marnosti a odvest zivotu obolus prinosu neceho dobreho, uzitecneho, krasneho: bezpocet hodin prace na polich, v tovarnach, za prodejnimi pulty, nekolik vyvolenych slozilo sonatu, napsalo basen, zachytilo na platne tvar nebo slunecnice, vytesalo sochu, vypestovalo novy odstin ruze, vytvorilo park, objevilo lek na nevylecitelnou nemoc, nebo lepsi organizaci prace, vybudovalo ekonomicka imperia. Mezi ty, kterym bylo dano, aby vyznamne poznamenali sve okoli nepochybne patri Milan Kroupa. Nejen, ze z niceho vybudoval prumyslovy kolos, ktery mu dovoluje, aby stedre podporoval organizace a kulturni akce, ale z mista, kde nebylo nic, nez "zchatrale a plevelem zarostle rozjezdove/pristavaci drahy" vytvoril kout pulzujici zivotem a nadeji.
Josef Cermak
Puvodne napsano pro Satellite a CzechFolks
Pokud bylo otisteno jinde, bylo to se svolenim autora.

Foto: Zuzana Hahnova

Navrat na hlavni stranu