Navrat na hlavni stranu

Ptaci potok a potok bez stromu
Je tomu asi pul stoleti, kdy mezi burzoazni pavedy byly zarazeny obory jako genetika, kybernetika, sociologie ci psychologie. Neni nahodou, ze se historie opakuje, ale tentokrat zprava. Nyni se do teto kategorie dostavaji "pavedy" jako ekologie ci pamatkova pece. Prestoze trinact rozhnevanych profesoru pise ministru kultury Besserovi, aby zachoval dum na rohu Vaclavskeho namesti a Opletalovy ulice, je to jako kdyz hazi hrach na stenu a zrejme se brzy dockame dalsiho obchodniho domu ci kancelarske budovy.
V osmdesatych letech si jedny bratislavske noviny povzdechly, ze v Praze se chovaji setrneji k historickym objektum nez v Bratislave. Jenze casy se meni a pamatkove basty padaji jako kuzelky jedna za druhou. Nic nepomohlo, ze zimni stadion Stvanice byl prohlasen v roce 2000 kulturni pamatkou; letos v lete nastala urychlena demolice. Otazkou je, co na tomto miste vznikne. Hotel? Obchodni centrum?
Ministr kultury stomatolog Jiri Besser byl prezidentem berounskeho hokejoveho klubu a krome kratkeho koketovani s KSC v roce 1989 je nestranikem. V jeho zivotopisu jsem nenalezl jedinou zminku o tom, ze by se nekdy treba okrajove zajimal o kulturu. Spise o reklamu a nemovitosti. Proto take neprekvapi, kdyz z pamatkove chraneneho domu udela dum nepamatkovy, ktery je ale dobre prodejny.
Dalsim odbornikem ve vlade je ministr zivotniho prostredi Tomas Chalupa. Vystudoval zurnalistiku, masovou komunikaci, politologii, historii a prava. Pracoval jako redaktor ve Vecerniku Praha a v Dennim Telegrafu, kde to dotahl az na zastupce sefredaktora. Vecernik Praha se premenil v roce 2005 na bulvarni Sip. Denni Telegraf zanikl v roce 1996. Nikde opet neni jedine obdobi, kdy by se tento politik zajimal o zivotni prostredi. Zkratka zivotni prostredi ho nezajima a podivat se na Sumavu, kde se to ted mele se taky zatim nechysta.
Nechci hodnotit, jestli je kaceni vzacnych stromu opravnene nebo nikoliv, ale prekvapuje mne arogance moci, ktera prosazuje bez hlubsi expertizy likvidaci porostu.
Koncem cervence se sice objevila zprava, ze policejni inspekce zacala proverovat akci radovych policistu i zasahove jednotky proti aktivistum, kteri od poloviny cervence blokuji les u Ptaciho potoka v Narodnim parku Sumava a brani stromy pred drevorubci. Na inspekci se obratil Ekologicky pravni servis. Policiste - mnohdy i s pouzitim pout - vyvlekli nebo odnesli blokadniky. A umoznili drevorubcum kacet kurovcove smrky, ktere aktiviste branili. Ekologove jsou presvedceni, ze vedeni narodniho parku nema ke kaceni stromu v jedne z nejcennejsich oblasti Sumavy patricne vyjimky. Reditel parku Jan Strasky tvrdi, ze zadne vyjimky nepotrebuje a zasahem proti kurovci chrani sireni kurovce.
"Po zasahu policie v oblasti u Ptaciho potoka jsme podali podnet na Inspekci Policie Ceske republiky. Domnivame se, ze policie v podstate svym postupem napomaha nelegalni tezbe," uvedl v pondeli vecer Pavel Franc z Ekologickeho pravniho servisu.
Dodal, ze se pravni servis obratil na plukovnika Dusana Brunclika, ktery je poveren rizenim inspekce. Brunclik pak podle France osobne navstivil "misto cinu" u Ptaciho potoka Sumave.
Policejni zasah proti blokadnikum odsoudil i mezinarodne uznavany ekolog, nekdejsi senator a exministr zivotniho prostredi Bedrich Moldan.
"Ze zapojeni policie jsem osobne dost znechucen, pripomina mi to doby davno minule. Je to spatne," uvedl Moldan, ktery za radikalni boj s kurovcem ostre zkritizoval i vedeni narodniho parku.
Predstavitele sumavskych obci ovsem s podobnymi nazory nesouhlasi, mistni se opakovane postavili za plan likvidace kurovce vcetne kaceni napadenych stromu.
"V bezzasahovych zonach je absolutni nesmysl kacet," oponuje Moldan, "a to z hlediska prirodovedeckeho, tak i lesnickeho. Navic se mi nelibi system, ktery prijalo vedeni parku: neni jednoduche urcit, jake stromy se maji kacet. Pochybuji, ze by slo o to zabranit sireni kurovce."
Vedeni parku svuj krok u Ptaciho potoka obhajuje i tim, ze musi zabranit i tomu, aby se kurovec nerozsiril do sousednich mestskych lesu Kasperskych hor. Moldan to oznacil za nesmyslny duvod.
"Kasperske Hory jsou odsud pet kilometru daleko, situace tady nemuze tu tamni vubec ovlivnit," poznamenal Moldan.
"Je naprosto nehorazne a nelibi se mi, ze se tu meni tabule, ktere urcuji prvni zonu! Delaji to se zduvodnenim, ze informace na nich neni uplna a musi pry uvest, jak chranit osobni majetek. To ale absolutne nesouvisi s narodnim parkem," rekl Moldan.
Vedeni parku tvrdi, ze postupuje presne podle zakona a zadne predpisy neporusuje. Tvrdi, ze naopak clenove Hnuti Duha a dalsi blokadnici porusuji zakon. Park ma k dispozici i predbezne opatreni soudu, ktere mu napomaha k zasahu proti kurovci u Ptaciho potoka.
Podle ceskeho rozhlasu boj s kurovcem na Sumave zajima i Brusel. Vlada musi Evropske komisi vysvetlovat, proc je treba kacet taky v cennych zonach narodniho parku. Situace v oblasti se pritom v poslednich dnech vyhrotila, ekologicti aktiviste se snazi vlastnimi tely zabranit tezbe napadenych smrku, sprava Sumavskeho parku proto zvazuje u Modravy dokonce nasazeni tezke techniky, takzvanych harvestoru, udajne proto, aby stihla zlikvidovat co nejvic nakazenych drevin, nez z nich kurovec vyleti. Redaktorka Veronika Sedlackova se zeptala Bedricha Moldana, co znamena zajem Evropske komise o kaceni stromu v cennych lokalitach Sumavy. Mela by brat tento zajem vlada vazne?
BM: Ja jsem presvedcen, ze ano, protoze Sumava je narodnim parkem, ktery ma vyjimecny vyznam nejen pro Ceskou republiku, ale z hlediska cele Evropy a proto je zcela pochopitelne, ze Evropskou komisi a evropskou verejnost velmi silne zajima, co se tady deje.
VS: Proc zejmena, podle vas, zada Brusel vysvetleni, proc je pro Evropskou komisi tak dulezita hlavne zminovana soustava Natura 2000, kterou cituji i tuzemsti ekologove?
BM:
Soustava Natura 2000 je takovou pateri cele ochrany prirody v Evropske unii. Je to skutecne promyslena soustava velmi systematicka, ktera by mela zajistit, aby priroda v ramci cele Evropy byla chranena, chranena dusledne, chranena dobre a proto me vubec neprekvapuje ten zajem o Sumavu, protoze to, ze se kaci i v zonach, ktere byly jasne definovany jako bezzasahove, to znamena bez nejakych zakladnich zasahu proti takovym vecem, jako je kurovec. Je pochopitelne, kdyz se to najednou nedodrzuje, tak ze Evropska komise projevuje o to zajem a zada vysvetleni.
Podle senatora za ODS Tomase Jirsy se jedna o standardni dotazy v ramci setreni stiznosti obcanu Evropske unie.
VS: A co treba nazor vedecke obce, ktera take je na strane ekologu?
TJ:
Obecne se vi, ze kdyz se proste nepokaci kurovcovy strom, tak vzletly kurovec znici v pristim roce dalsich 10 stromu. Cili jestli se tam dneska nepokaci tech 3000 napadenych stromu, nekde tu kurovcovou kalamitu musime kacenim zastavit.
VS: Pane Moldane, je to tak podle vas?
BM:
V tech cennych lokalitach, prave v miste tech podmacenych smrcin, raselinist a podobne, je spousta malych kurovcovych ohnisek, ktere se proste nesiri. To je skutecnost, to je dokazano, tam jsou proste uz davno okolo toho nove podrosty.
K problemu se rovnez vyjadril i clen akademie ved CR Pavel Kindlmann, ktery by podporoval raznejsi zasah proti kurovci v okrajovych castech parku, nikoli ale v jadrovych lokalitach. Horske smrciny jsou podle vedcu ve vyssich polohach parku prirozenymi lesy, v nizsich partiich smrky nahradily drivejsi jedle a buciny. Tam vidi ekologove prostor pro lidsky zasah. Misto smrku by v nizsich polohach mely znovu dostat prostor jedle a buky, ktere by vytvorily prirozene pasmo proti sireni kurovce do okolnich lesu. Na rakouske casti hor bylo toto pasmo zachovano a jako prirozena bariera funguje.
"Strasky chce na Sumave pokacet 68000 stromu. Tedy zhruba patnactkrat vic, nez je vyznaceno jen u Ptaciho potoka. I kdyby mel tisic drevorubcu, je nepravdepodobne, ze to do vyletu kurovce stihne. Je mi proto zahadou, proc zameril sve sily zrovna na kontroverzni Ptaci potok, kdyz ma z lesniho zakona povinnost dusledne zasahovat ve vsech zasahovych zonach," uvedl Kindlmann.
(Sumavskou vyzvu uvadime na str. 4)
Ales Brezina. aktualne.cz, CRO, CTV

Sumavska vyzva v PDF

http://sumavskavyzva.cz

Navrat na hlavni stranu