Navrat na hlavni stranu

V Cechach i na Slovensku zacala liga
S velkym humbukem se vratila po 17 letech do ligy Dukla a na Julisku prislo 3857 divaku. V premiere noveho rocniku se vsak golu nedockali: Dukla-0lomouc 0:0. Fotbaliste Bohemians 1905 porazili v uvodnim kole nove prvoligove sezony Slavii 2:0 a pripravili viteznou premieru svemu trenerovi Pavlu Medynskemu. Uvodni prazske derby tohoto rocniku pred sedmi a pul tisicovkami divaku rozhodli "klokani" dvema slepenymi goly Moravce a Skody v rozmezi 25. a 27. minuty. Zelenobili vratili vrsovickemu souperi porazku 0:3 z posledniho kola minule sezony a vyhrali nad nim poprve po peti zapasech. Ligovy novacek ze Zizkova vstoupil do sezony porazkou na vychodu Cech. Viktoria prohrala v Hradci Kralove 0:1 a v jejim tymu snesl prisne meritko pouze brankar Vaclik. Rozhodujici gol zapasu vstrelil ve 31. minute Stepan. Fotbaliste prazske Sparty vkrocili do noveho ligoveho rocniku vyhrou 4:2 na pude Ceskych Budejovic. Na vyhre Letenskych mel hlavni podil zaloznik Vacek, autor dvou tref, na ktere navazali Kweuke se Zapotocnym. Jihocechum k bodum nepomohly ani branky Ondraska a Otepky, a tak jejich trenerovi Jirimu Kotrbovi nevysla obnovena premiera na ligove lavicce, kde se objevil po ctyrech letech. Sparta na jihu Cech vyhrala po trech letech. Fotbaliste Plzne vykrocili v uvodnim ligovem kole za obhajobou mistrovskeho titulu remizou 2:2 s Libercem. Zapadocesi nezlomili prokleti v domacich zapasech se Slovanem, ktery ve Struncovych sadech neporazili uz vice nez deset let. Viktoria po brankach Rajtorala a Bystrone dvakrat vedla, za hosty srovnavali Breznanik a Stajner. Presna koncovka v zaverecne pulhodine zapasu vynesla fotbalistum Pribrami po vitezstvi 3:2 v Uherskem Hradisti nad domacim Slovackem necekane uspesny vstup do noveho ligoveho rocniku. Slovacko se predhanelo v zahazovani vylozenych prilezitosti, hosty podrzel vyborny brankar Hruska. Ani dvougolova ztrata fotbalisty Teplic v letosni prvoligove premiere nepolozila, v Ostrave obratili stav z 1:3 na 4:3 a kouc Petr Rada tak mohl oslavit vitezny navrat na lavicku severoceskeho klubu. Baniku k domaci vyhre nestacily ani tri goly, stejne jako v zaveru pripravy ho zradila katastrofalni defenziva. Prohra Baniku stala naopak zamestnani domaciho trenera Marka. Fotbaliste Jablonce remizovali v pondelni dohravce uvodniho ligoveho kola s Mladou Boleslavi 0:0.
***
Na Slovensku se odehrala jiz tri kola. Vcele jsou prekvapive Zlate Moravce, pred Senicou, Slovan je ctvrty. Tabulku uzavira Dunajska Streda.
1. kolo: Slovan Bratislava-AS Trencin 3:1, Banska Bystrica-FC Nitra 1:2, FC Zlate Moravce-MFK Ruzomberok 1:0, FK Senica-Tatran Presov 3:0, MSK Zilina-MFK Kosice 1:1, Spartak Trnava-Dunajska Streda 2:1.
2. kolo: AS Trencin-MFK Ruzomberok 1:1, FC Nitra-FC Zlate Moravce 0:1, Slovan Bratislava-FK Senica 3:2, MFK Kosice-Spartak Trnava 1:1, Dunajska Streda-Banska Bystrica 1:3, Tatran Presov-MSK Zilina 0:0.
3. kolo: Banska Bystrica-MFK Kosice 4:0, FC Zlate Moravce-Dunajska Streda 2:1, MFK Ruzomberok-FC Nitra 0:0, MSK Zilina-Slovan Bratislava 2:1, FK Senica-AS Trencin 4:0, Spartak Trnava-Tatran Presov 0:0.
****
Devatenactka do finale ME
Po vitezstvi 4:2 nad Srbskem, jsme meli moznost sledovat finale ME devatenactiletych v kanadske televizi. Cesi narazili na vysoce favorizovane Spanely a mnoho nechybelo a zvitezili. Nakonec vsak titul putuje, jako temer ve vsech kategoriich, do Spanelska, ktere zvitezilo 3:2 v prodlouzeni. Utkani se hralo na bukurestskem predmesti Chiajne. Cesi pozornou obranou vcele se skvelym brankarem Koubkem vydrzeli spanelsky napor v prvnim polocase a v 52. minute Krejci z hranice sestnactky zajistil nasim vedeni. S pribyvajicim casem Spanele vystupnovali tlak. Koubek sice nekolikrat zachranil, ale proti tecovane strele Aurtenetxeho pet minut pred koncem normalniho casu byl jiz bezmocny. Jeste jednou se mladi cesti fotbaliste dostali do vedeni a to v 7. minute prodlouzeni Lachou. Spanele vsak v druhe polovine prodlouzeni otocili skore dvema goly Acacera.
***
Pohary
Velkou nadeji pro postup do Ligy mistru ma vitez ceske ligy Viktoria Plzen, ktera v druhem kole vyradila armenskeho mistra Pjunik Jerevan 4:0 venku a 5:1 doma. S napetim se cekal zapas v norskem Trondheimu, ktery se hral v tydnu po norske tragedii. Plzensti fotbaliste v prvnim zapase 3. predkola Ligy mistru neinkasovali a z norskeho Trondheimu vezou vyhru 1:0. Kapitan tymu Pavel Horvath si pochvaloval po zapase ze vysledek vnese do plzenskych rad potrebny klid: "Doda nam to elan, protoze jsme udelali vysledek, ktery bychom pred zapasem urcite brali. Pred odvetou muzeme byt relativne v pohode, dobre je, ze se nemusime nikam hnat." Strelec branky z 33, minuty Vaclav Pilar byl nadseny z toho, jak Plzni pomohl. "Zvladli jsme to predevsim jako tym a pripravili jsme si super pozici do odvety. Vedouci gol nas uklidnil a pak jsme to zvladli docela v pohode. Vzadu jsme to umlatili," pochvaloval si Pilar, ktery pry vstrelil nejdulezitejsi gol kariery. "Hodne si ho cenim, ale nejde tady o me. Hlavni je uspech cele Plzne, ke kteremu jsme zase o neco bliz."

Odvata vsak nebyla jednoducha Norove v polocase vedli 1:0. Plzenskym se podarilo otocit na 2:1. Norove opet srovnali, ale Petrzela dvanact minut pred koncem potvrdil vitezstvi 3:2.


Slibnou remizu si odvezl z Nikosie i Slovan Bratislava, ktery hral s Apoelem 0:0, ale v odvete prohral 0:2. Predtim v 2. kolo vyradil kazassky Tobyl Kostanai 2:0 a 1:1.
V Evropske lize postoupil z druheho kola, jak cesky, tak slovensky zastupce. Za soupere jim byla shodne muzstva z Albanie. V 3. kole pak ma postup jisty Sparta, ktera ma petigolovy naskok, kdyz dokazala dvakrat skorovat proti bosenskemu mistru v zaveru a Kamerunec Kwueke zaznamenal hatrik. Sanci na postup maji i slovenske tymy, zatimco nadeje Jablonce a Mlade Boleslavy jsou mizive.
Vysledky: 2. predkolo: KF Tirana-Spartak Trnava 0:0 a 1:3, KS Flamutari-Jablonec 0:2 a 1:5.
3. predkolo: Sparta-Sarajevo 5:0, AZ Alkmar-FK Jablonec 2:0, AEK Larnaka-Mlada Boleslav 3:0, Levski Sofia-Spartak Trnava 2:1, RB Salzburg-FK Senica 1:0. V odvete hrala Boleslav nerozhodne doma s Larnakou 2:2.
V Torontu se hralo prvni utkani predkola CONCACAF Champions League. Vitez Nutrilite sampinatu, domaci FC hostilo Nikragujskeho mistra poloprofesionalni Real Esteli. Toronto nastoupilo s nahradnim brankarem Milosem Kociçem a se Gianlucou Zavarisem na leve strane utoku. Vetsina akci v prvnim polocase vsak sla po prave strane a smerovala na Ryana Johnosona, ktery mel ve 34. minute nejvetsi sanci, ale nikaragujsky brankar Mendieta vyrazil na roh. Po prestavce v 49. minute Ekvadorec Joao Plata vystridal Zavarise a o sedm minut pozdeji zaznamenal z prave strany, z hranice maleho ctverce vedouci branku Toronta. Dalsi branku pak vstrelil z trestneho kopu do sibenice v 72. minute. Toronto melo misty az drtivou prevahu, ale Kociç deset minut pred koncem nezachytil odkopnuty mic a dalsi nahradnik, tentokrat v dresu Realu Calero do prazdne branky snizil na konecnych 2:1. I v odvete zvitezilo Toronto FC stejnym vysledkem 2:1 a postupuje do zakladni souteze CONCACAF champion league.

Odvety vsech poharovych utkani se hraji az po uzaverce tohoto cisla a proto jsou na internetu oznacene barevne.

Navrat na hlavni stranu