Navrat na hlavni stranu

Neuveritelny triumf, ale i skromnost wimbledonske vitezky Petry Kvitove
Z Fulneku az na konec sveta
Ceska republika ma wimbledonskou vitezku! Zni to jako pohadka, ale je to skutecnost. Kdyz bylo Petre Kvitove pred peti roky sestnact, nikdo z expertu by nicemu takovemu neveril. Trebaze ji otec Jiri, sam vasnivy tenista, od malicka cepoval na kurtech. A vstepoval ji predevsim to, aby se nebala utocit. Tohle se odehravalo v jejich bydliste ve Fulneku, v mestecku ucitele narodu Jana Amose Komenskeho na Severu Moravy.
Kometa Petry zacala vzletat k nebi, kdyz ji bylo sedmnact. To uz se ale pripravovala v nejbohatsim ceskem tenisovem klubu, pardon vlastne moravskem, TK Prostejov. A za jeji karierou stal nejvlivnejsi marketingovy boss soucasneho ceskeho sportu Miroslav Cernosek, ovsem take predni trener David Kotyza. Kdyz loni Kvitova pricestovala do Wimbledonu, figurovala na 62. miste svetoveho zenskeho zebricku a na travnatych povrsich, na nichz se nejslavnejsi svetovy turnaj hraje uz od roku 1877, do te doby nevyhrala jediny zapas! Neuveritelne se vsak probila az do semifinale, kde teprve nasla premozitelku v podobe pozdejsi vitezky Americanky Sereny Williamsove. Behem letosniho roku slavila vitezstvi ve trech turnajich (Brisbane, halovy v Parizi a Madrid) a neztratila se ani na dvou grandslamovych, kdyz v Melbourne na Australian Open postoupila do ctvrtfinale a v Parizi na French Open do ctvrteho kola. Tam vsak prohrala uz temer vyhrane stretnuti s Cinankou Li Na, v nem vedla ve tretim setu 3:1 a souperce na antukovych dvorcich Rolanda Garrose nakonec patrilo celkove prvenstvi.
Raketa kosmicke rychlosti
Trebaze do letosniho Wimbledonu vstupovala Petra Kvitova uz v roli osme svetove hracky, po vyhre v prvnim kole nad Americankou Glatchovou 6:2, 6:2, jeste tvrdila: "Ani bych si neodvazila rict, ze se znovu dostanu do semifinale. Musim si opet zvykat na travu, na jine odskoky micu a zameroval se na copy z bekhendu." To ale uz tenisova raketa v ruce Kvitove spousti kosmickou rychlost a protihracky mohou pocitat jen sporadicky ziskane gamy. Britske hracce Keothavongove  dava vyprask 6:2, 6:1, Italce Vinciove 6:3, 6:3 a Belgicance Wickmayerove 6:0, 6:2. A priznava se: "Sama se divim, jak mi to jde a jak rychle zapasy to jsou." Ovsem i ke svemu zraneni: "Mam problem se svalem na stehne prave nohy. Doktori zjistili, ze jde o malou trhlinu. Dvakrat denne chodim na osetreni. Dneska jsem si vzala prasky, jenze ke konci utkani jsem to uz stejne citila..."
O to vetsi obdiv Kvitove patri za jeji dalsi velkolepou jizdu wimbledonskym rajem. Predevsim skvele serviruju. Vyuziva ruzne druhy podani a skutecnost, ze hraje levou rukou, na souperky mimoradne plati. Casto boduje maximalne tvrdym forhendem a nebo si jim vytvari tlak k prechodu na sit, kde zakoncuje excelentnimi voleji. Tak, jak ji to odmalicka ucil tata. Ovsem soucasti jejiho drtiveho arsenalu je i bekhendovy cop, ktery specialne na trave ma mimoradnou ucinnost. Mensi zapletka prichazi az ve ctvrtfinale s Bulharkou Pironkovou, loni take necekanou semifinalistkou Wimbledonu. Ve druhem setu vede 4:2 a pak v jeho tie-breaku dokonce 4:1, ale bulharske tenistce se oba nepriznive stavy dari zvratit v jeji prospech. A pozdeji Petra vysvetluje: "Najednou jsem ztuhla a vsechno to pro me bylo tezsi. Jako by v moji hlave stale lezela situace z parizskeho zapasu proti Li Na..." Ale rozhodujici se opet zvlada a vysledkem 6:3, 6:7 (5:7), 6:2 uz kopiruje svuj lonsky wimbledonsky zaznam.
Dve umlcene sireny
edy zatim. V semifinale proti Kvitove stoji Beloruska Azarenkova. A je to zajimavy pohled. Proti sobe dve blondynky s vlasy svazanymi do copanku a v nich bile celenky. Navic obe priblizne stejne vysoke. Petra se svymi 183 centimenty pouze o tri centimetry vyssi nez Victoria. A obe hraji bekhend obouruc. Rozdil je jen v tom, ze Azarenkova je pravacka. A take je o ni znamo, ze skoro pri kazdem uderu kvili jako sirena, Je vsak neuveritelne, ze i tentokrat drzi oteze iniciativy i uspesnosti s vyjimkou druheho setu ceska reprezentantka. A vyhra 6:1, 3:6, 6:2 ji katapultuje do finale s Ruskou Sarapovovou, pred kterym tvrdi: "Stale hraju pod praskami. Maria je mnohem zkusenejsi nez ja, vzdyt Wimbledon vyhrala uz pred sedmi lety. Ale ja do toho nepujdu s tim, ze bych mela prohrat..."
Do tretice souperka hajici barvy zeme z Vychodni Evropy nebo-li nekdejsiho socialistickeho bloku. A podruhe za sebou typ hracky, ktera take heka a vresti, az se usni bubinky napinaji. Vlastne v tomto smeru na sebe nejvice upozornuji prave Azarenkova se Sarapovovou. Jeste pred zaverecnou bitvou se vsak tenisovy svet pidi po tom, kdo vlastne nenapadna a neuveritelne skromna divka z Ceske republiky je? Nejcastejsi otazky novinaru zneji: "Jak casto se stykate s Martinou Navratilovou? A dava vam nejake rady?" Petra objasnuje: "Poprve jsem se s ni setkala loni tady ve Wimbledonu. Letos jsme se pozdravili a rekla mne, ze jsem dobra." Nebo zurnalisty zajima: "Proc na rozdil od Pironkovove, Azarenkove ci Sarapovove, ktere ziji v Americe, bydlite ve Fulneku a hrajete v Prostejove?" Nacez dostavaji odpoved: "Ve Fulneku mam rodice i sourozence a Prostejov je dobry klub. Stejne vetsinu casu travim po svetovych turnajich a pokud bych si potrebovala zatrenovat treba na Floride, tak to neni problem."
Proti Sarapovove je vykon Kvitove jeste dokonalejsi. lepsi snad uz ani byt nemuze. Nejen obrovska razance, ale i presnost v kazdem uderu. Palba jako z dela! Cim silnejsi vykrik z ust Sarapovove zazni, tim rychleji se balon na jeji stranu vraci. Do teto chvile Maria neztratila jediny set, ale nyni naopak zadny neziskava! Snad jen ve druhem setu, kdy nepriznivy stav 0:2 srovnava na 2:2, Rusce svita jiskra nadeje. Nebo spise jiskricka... Petra ji vsak dalsi kanonadou ze strun sve rakety nenechava rozhoret. Po pouhe hodine a petadvaceti minutach na svetelne tabuli zari skore: 6:3, 6:4! Kvitova pada na kolena a sama tomu nemuze uverit. V privalu dalsich dotazu nekolikrat slysi: "Ziskala jste sek na 1 100 000 britskych liber. Jaky barak a jake honosne vozidlo si za to poridite?" Ona ale opet v naprostem klidu reaguje: "Mam prece bytecek ve Fulneku a az se vratim, sednu si do sve Skodovky, se kterou jsem spokojena."
Cerne pondeli Williamsovych
Wimbledonska ruleta se v zenske soutezi se svetovou spickou poradne roztocila. Od roku 2000 teprve potreti doslo k tomu, ze nevyhrala zadna z americkych sester Williamsovych a podruhe, ze ani jedna z nich nebyla ve finale. V analech tohoto veleturnaje pro ne pondeli 27. cervna 2011 zustane navzdy zapsano cernym pismem, protoze obe konci svou pout uz ve ctvrtem kole. Ctyrnasobna wimbledonska kralovna podleha vystrednimu hernimu stylu Francouzky Bartoliove a Venus, ktera se pysni dokonce peti tituly, nestaci na Bulharku Pironkovou. Aktualne prvni hracku svetoveho zebricku Danku s polskymi koreny Wozniackou ve ctvrtfinale pokoruje Slovenka Dominika Cibulkova. Ta sice pak ve ctvrtfinale prohrava se Sarapovovou, ale je ve wimbledonskych dejinach druhou slovenskou tenistkou, ktera to dotahla az mezi nejlepsich osm hracek. Predtim to byla v roce 2002 Daniela Hantuchova. Do kalvarie favoritek se zapojuje i druha nasazena Ruska Zvonarevova, kterou Bulharka Pironkova vyucila uz ve tretim kole.
Nejdulezitejsim faktem vsak je, ze zensky Wimbledon patril ceskemu tenisu! A svete div se, nejen zasluhou Kvitove. Vzdyt v zenske ctyrhre zvitezila Kveta Peschkeova, jejiz partnerkou byla Slovinka Srebotnikova a stejny uspech sklidila ve smisene ctyrhre Yveta Benesova spolu s Rakusanem Melzerem. Pripomenme, ze Ceska republika se v letosnim rocniku Fed Cupu probojovala do finale, kde ji zacatkem listopadu v Moskve ceka domaci tym Ruska.
Berdych nabidl vlasy
Bohuzel stejnou vizitku nepredklada soucasny cesky tenis muzu. Zatimco ve dvouhre, kterou tvori startovni pole 128 ucastniku, bylo jedenact ceskych zen, tak v muzske konkurenci se na zaklade poslednich vysledku mohli predstavit jen dva. Zkuseny Radek Stepanek se musel rozloucit se soutezi hned v prvnim kole, trebaze nad Spanelem Verdascem vyhral prvni dva sety, ve ctvrtem mel v tie-breaku za stavu 6:5 mecbol a v rozhodujicim patem za stavu 3:3 pri podani Verdasca jeste vyhraval 40:15. Avsak jen a jen vracel, nedokazal se v klicovych momentech prosadit razanci a na tom doplatil. A pomalu ze sebe soukal: "Jsem smutny, prohrat jsem si nezaslouzil."
Pochopitelne, ze hlavnim zelizkem v ohni byl Tomas Berdych, lonsky senzacni finalista Wimbledonu. Byt si za posledni rok prilis velkych vysledku na sve konto nepripsal, do turnaje vsak vstupoval stale jeste jako sedmy hrac sveta. "Vim, co tady chci hrat. Byt agresivni, dostavat se v pravy cas na sit a menit servis. To by na trave melo platit," nastinil Tomas a dovolil si poodhalit i jiny plan: "Clenum sveho realizacniho tymu jsem dal slovo, ze kdyz tady stejne jako loni nebo i na jinem turnaji Grand Slamu postoupim az do finale, necham se ostrihat do hola:"
Vylamane zuby na servisu
Kdo videl v prvnim wimbledonskem tydnu Berdychovy zapasy, v nichz neztratil ani set, si uz mohl predstavovat jeho krasne nablyskanou hlavu! Itala Volandriho valcuje 6:2, 6:2, 6:1, Francouze Benneteaua 6:1, 6:4, 6:2 a Americana Bogomolova 6:2, 6:4, 6:3. Nejsou to sice spickovi protihraci, ale vsechno klape, jak ma. Az prichazi souboj o postup do ctvrtfinale s Americanem Fischem. Protivnikem sice z devateho mista svetoveho zebricku, ktery se do ctvrteho kola Wimbledonu dostal vubec poprve a letos neodehral jediny zapas na trave. Lec kosa pada na kamen a Fisch doslova nici Berdycha delovym servisem. Moc dulezity je tie-break prvniho setu, v nemz Berdych prohrava nejtesnejsim rozdilem pouhych dvou micu. V prubehu dalsich dvou setu vzdy jednou prichazi o sve podani a musi necekane rychle shanet letenku domu... Ale jeste pred tim komentuje sve vystoupeni: "Kdyz Fisch takhle serviruje, muze si s kazdym delat, co chce. Nedokazal jsem precist jeho podani a nevytvoril jsem si zadny tlak. Jeho rytmus hry je velmi zvlastni a tezko se na nej zvyka. Udela skolackou chybu jako junior a vzapeti zahraje fantasticky mic hodny svetove jednicky..." Mimochodem bilance es hovori jasne: Berdych 7, Fisch 23!
Djokovic jako zvire
Zaver muzske dvouhry je hodny wimbledonskeho vrcholu. Chybi mu snad jedine a to, aby se hralo semifinale snu. Z teto role vypadava jediny velikan, ovsem ten nejvetsi poslednich osmi let. Sestinasobny wimbledonsky sampion Svycar Roger Federer, ktery sice v souboji s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou ukoristje prvni dva sety, avsak nakonec odchazi porazen 6:3, 7:6, 4:6, 4:6, 4:6. Naopak do finale prochazi obhajce lonskeho prvenstvi Spanel Rafael Nadal, kdyz opet hati nadeje domacim Britum, aby se jejich milacek Andy Murray presne po trictvrtestoleti stal wimbledonskym vitezem, coz se naposledy povedlo Fredu Perrymu v roce 1936... Nadal zdolava Murrayho 5:7, 6:2, 6:2, 6:4. Druhe semifinale mezi Srbem Novakem Djokovicem a Tsongou se meni v klenot tenisove hry s neuveritelnymi vymenami. Nekolikrat uz oba akteri lezi na zemi, tedy na trave, ale presto mic leta pres sit!!! 
Uz v teto chvili si Djokovic vitezstvim 7:6, 6:2, 6:7, 6:3 pojistuje pozici svetove jednicky, kdyz po osmi letech sesazuje Nadala s Federerem, kteri tomuto trunu neomezene vladli. Avsak finale proti Nadalovi ho jeste ceka. A v nem ctyriadvacetilety sverenec slovenskeho trenera Mariana Vajdy potvrzuje, ze uz je soucasnym vladcem svetoveho tenisu. Vynikajici servis, volej, ale i return znamenaji, ze v letosnim roce vyhrava uz osmactyricaty zapas s devetactyriceti, tentokrat presvedcivym vysledkem 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. A gejzir jeho emoci propuka naplno: "Byl jsem jako zvire. Tu travu, na ktere jsem to dokazal, jsem musel ochutnat! A byla dobra. Ted chci ale pokracovat v dalsich vitezstvich, za rok obhajit Wimbledon, ale take si sem prijet pro zlatou medaili olympijskych her 2012 v Londyne!" Ano, jejich tenisova soutez se uskutecni prave na wimbledonske trave a my bychom urcite brali, kdyby Ceska republika zopakovala sve letosni zenske triumfy...
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

Navrat na hlavni stranu