Navrat na hlavni stranu

Stribrna medaile Jana Masaryka pro podnikatele Olgu Turokovou, Richarda Stilichu a Pavola Dzacka
"Pravda zvitezi, ale da to fusku" je nejznamejsi vyrok jednoho z nejlepsich politiku, ktereho kdy Ceska republika mela. Pochazi zrejme od Karla Capka, ale byl s oblibou citovan i Janem Masarykem. Jeho poctivost, neustupnost a nepodplatitelnost ho stala zivot, i kdyz teorie o jeho smrti se ruzni. Lide z Masarykova okoli se vetsinou kloni k sebevrazde, nebot o tomto zpusobu ukonceni zivota Masaryk v poslednich dnech casto hovoril. "Jeden den euforicky planoval utek na Zapad a druhy den jako jedine vychodisko videl smrt," vzpominal jeho tajemnik Antonin Sum.
Naopak dosud posledni vysetrovani Uradu dokumentace a vysetrovani zlocinu komunismu (UDV) z let 2001 az 2003 ucinilo zaver, ze Masaryk byl zavrazden, pachatele se ale nepodarilo zjistit. Pri tomto setreni ceska strana mj. pozadala moskevskou prokuraturu o vyslech nekdejsi plukovnice sovetske tajne sluzby Jelizavety Parsinove, ktera v letech 1945 az 1953 pusobila v Ceskoslovensku a pozdeji tvrdila, ze zna identitu Masarykovych vrahu. V dobe zadosti ale uz Parsinova nezila. (Zdroj CT 24)
Na internetu jsem se snazil vyhledat kriteria pro udeleni stribrne medaile Jana Masaryka. Dozvedel jsem se, ze medaile je udelovana za sireni dobreho jmena Ceske republiky v zahranici a dostali ji napriklad nasi vyznamni krajane a vojaci v zahranicnich misich...
Nevim tedy, jak pan konzul, ktery medaile udelil zjistil, ze trojice slovenskych kulturnich podnikatelu siri dobre jmeno Ceske republiky. Nikde a nikdy jsem si toho nevsimnul, s vyjimkou jejich spoluprace na koncertu ceskeho umelce Karla Gotta a serie koncertu Lenky Filipove. Vetsinou jejich akce byly vesmes slovenske a na plakatech jejich slovenskych akci jsem videl pouze jmena ceskych firem, ktere jejich akce sponzorovaly. Nevzpominam si na jednu jejich akci, ktera by sirila dobre jmeno Ceske republiky nebo Slovenska. Nemyslim si, ze na komunitu orientovana a v Kanade temer nesledovana volba Cesko-Slovenske Miss Canada-USA to zachrani. Vsechny jejich akce byly financne motivovane, a hlavne byly jenom o nich samych a nikoliv na sireni dobreho jmena Ceske republiky nebo Slovenska.
A tak jsem se zeptal nekolika lidi na Ceskem a Slovenskem dnu, kde a jak sirili tito slovensti kulturni podnikatele dobre jmeno Ceske republiky a co mi uteklo. Nikdo z dotazanych mi nemohl dat uspokojivou odpoved a vetsinu reakci na tuto otazku by asi ani nebylo vhodne publikovat. Tedy jsem daleko klidnejsi, protoze jsem zjistil, ze zadnou akci takoveho vyznamu jsem nevynechal a tak mi zbylo jen par otazek:
1. Za jake realne zasluhy diplomaticky zastupce Ceske republiky daroval medaile temto podnikatelum?
2. Zmenila se kriteria pro udelovani techto medaili?
3. Proc slovenska podnikatelska komunita, ktera je daleko vetsi nez ceska, financne nepodporuje jejich akce?
4. Jak hluboko devalvovala hodnota stribrne medaile Jana Masaryka (prestoze jeji stribrny obsah na svetovych trzich stoupa)?
Nakonec mi napadlo, ze to muze byt jinak a medaile je cokoladova... Ale i tak, pro velkou vetsinu ceske a slovenske komunity je tahle cokolada na traveni prilis horka.
Doufam, ze se mi podari dostat odpoved na tyto otazky diky vam, ctenarum, a proto uverejnuji svoji e-mailovou adresu, na kterou mi muzete poslat vase pripominky. Pokud muze nekdo objasnit, jak jinak by mela nase komunita vnimat tyto skutecnosti, rad zmenim nazor.
S uctou
Lado Soudek
atelierone@yahoo.ca

Navrat na hlavni stranu