Navrat na hlavni stranu

Byl jednou jeden Sudetak
Je zvykem, ze zeme, regiony, mesta i obce si bezne privlastnuji slavne osobnosti, ktere kdysi byt jen nakratko pricuchli k mistnimu luftu, obcerstvili se ve zdejsim hostinci ci setreli z cela pot usednuvse na do te doby docela prachobycejny balvan u cesty. Tak kuprikladu tady prenocoval Karel Hynek Macha, tady vystoupal na horu Vladimir Ilic Lenin a tady nasel utociste kral komiku Vlasta Burian.
Jaka to elegantni vizitka! Jaka nenasilna reklama spojit urcite misto se slavnou postavou! A coz teprve vyhlasit danou hroudu za rodiste toho ktereho poety nebo potentata. Tu jsme dokonce casto svedky hry na pretahovanou a na rivalitu mezi jednotlivymi vice ci mene slavnymi obcemi. Vzdyt at se snazime upravovat dejiny sebevic, misto narozeni stejne jako skonu je vzdy jen jedno. S pohrbenim to muze byt pestrejsi. Vzpomenme treba na bratra Zizku.
Zeme koruny ceske jsou bohate na slavne historicke postavy a na zaznamy o nich v existujicich i pomyslnych kronikach. V jedne takove archivalii je zcela jiste zapsano i jmeno Franz Theodor Florian Schubert. Za timto "zaznamem" se vsak musime vypravit do chudeho horskeho kraje na jihovychodnich svazich Kralickeho masivu. Do Sudet nejsudetovatejsich neb tu cestina nejspise patrila mezi jazyk spise exoticky. Vratme se ale k nasemu F. T. F. Schubertovi. Podle vseho byl jednim z mnoha zdejsich Schubertu. Vlastne lze rici, ze v tomto kraji bylo primo preschubertovano. Dokladaji to jmena na starych nahrobcich, na pomniku padlych z prvni valky, ba i originalni jmenovky s adresami v kostelnich lavicich. Ale to vse je jiz zapomenuta historie. Ovsem o jejim prosperujicim obdobi svedci napriklad zde ve Vysokych Zibridovicich mohutne teleso jiz zmineneho barokniho kostela a take rada zarostlych kamennych pudorysu zakladu kdysi zivotem pulsujicich staveni. Obec je dnes v porovnani s povalecnym stavem zhruba tretinova.
Podobny osud stihl i sousedni Neudorf, dnes Vysokou, kde se F. T. F. Schubert, narodil. Ani jeho rodny domek tu jiz nenajdete. A takove by to mohlo byt kulturne-pamatne misto! Ale normalne by si tenhle Schubert zadnou extra pozornost nezaslouzil. Naopak, zatimco jeho jmenovci dal tvrde dreli na horskych polickach a rubali drevo na strmych svazich, on opustil kraj svych predku. Odesel za lepsim. Do Vidne. To se psal rok Leta Pane 1781. O sestnact let pozdeji se mu narodil syn. Tento dvanacty potomek v poradi dostal jmeno Franz Peter a do vinku talent hudebniho genia. Ano, rod, z ktereho pochazi slavny skladatel, jehoz symfonie, sonaty a romanticke pisne dodnes rozeznivaji svetove hudebni sceny, ma sve koreny tady v drsnem kraji pod Kralickym Sneznikem.
A ponevadz pojem Sudety a sudetsky pozvolna, jak vymiraji nacionalisticke predsudky, ztraci svoji temnou patinu a pejorativni nadech, muzeme se stale vetsi hrdosti prohlasovat, ze Franz Peter Schubert je nas nejvetsi Sudetak. Vim, ze se to nekomu z tech pravovernych nebude libit, ale nechme se prekvapit. Treba ten nejnasupenejsi kritik s penou u huby jen vykrikne jine jmeno: Ferdinand Porsche! Vzdyt automobilova kultura dnes vitezi na vsech frontach a nejaky sovinismus je ji naprosto cizi. I v tomto pripade, ac si osobne stojim za Schubertem, by to byl pokrok. - Ze ne?! Cozpak jste uz nekdy nekoho slyseli o nekom prohlasit, ze je NAS slavny Sudetak? - No tak vidite. Inu, zase by padl jeden nesmyslny predsudek.
-©- miroslav petr
Ilustracni foto autor

Navrat na hlavni stranu