Navrat na hlavni stranu

Dva tydny v zivote Baracka Obamy
Tyden cislo jedna

Ten prvni tyden byl vlastne tretim tydnem mesice dubna 2011, ale zacal uz pred lety, kdy dost novopeceny senator, misenec Barack Obama (maminka beloska a tatinek cernoch) drze oznamil svoji kandidaturu na prezidentstvi USA za demokratickou stranu. Jenomze stat se kandidatem (o prezidentstvi vubec nemluve) neni snadna vec. Hlavne proto, ze tech kandidatu je cela rada, v tomto pripade vcetne temer jisteho viteze, senatorky (a zaroven choti byvaleho prezidenta), Hillary Clinton. Pustil se do nej kdekdo a vsichni vedeli, ze chudak Obama nema sanci: nenarodil se v USA, taky je muslim a spojenec Osamy bin Ladena, navic socialista (tady meli trochu problem, ponevadz socialne nejvyspelejsi a k tomu blahobytne skandinavske zeme jsou neostychave socialisticke), k tomu je moron, taky neco jako Hitler a Stalin, nejhorsi president, jakeho by kdy Spojene staty mely. Tito odpurci vedeli, ze Obama nema sanci porazit Hillary Clintonovou, a kdyz ji porazil, ze nemuze vyhrat presidentske volby proti senatoru McCainovi, a kdyz to udelal, prohlasili jeho volbu za neplatnou, ponevadz se v USA nenarodil. A to - alespon pro jednoho americkeho dustojnika - vedlo k tragickemu ukonceni jeho kariery - nejak (rekl bych, ze mel radu naseptavacu) dosel k zaveru, ze kdyz ten lzi-prezident prezidentem neni, nemusi poslouchat rozkazy svych nadrizenych, ponevadz ty (rozkazy) svoji platnost cerpaji z moci nejvyssiho velitele brannych sil USA ­ ano, uhadli jste - prezidenta Baracka Obamy. A protoze Barack Obama prezidentem neni, nemuze byt ani nejvyssim velitelem brannych sil USA a tudiz si sve rozkazy muze nekam strcit (nejsem si jist, ze to pred vojenskym soudem rekl presne takhle). A neposlechl! A to nemel delat. Pokud nechtel zneuctene odejit z armady. A to on nechtel: on proste chtel tomu samozvanci narozenemu nekde v Keni - a navic skoro jiste muslimovi - ukazat, ze je nic, nula, a k tomu barevna nula. Jenomze armada to videla jinak, zbavila ho vsech hodnosti a vyhostila z armady.
Nejvetsi zabava (mozno rici cirkus) se rozpoutala kolem Obamova rodneho listu. Predpovidam (to mne nic nestoji), ze az tento dokument budou za sto let drazit, dostanou za nej (vcetne inflacniho prirustku) alespon 10 miliard dolaru. V podstate, v Americe je to s rodnymi listy jednoduche: kdyz dokument potrebujete, jdete na urad ve state, kde tvrdite, ze jste se narodil, date jim par dolaru a oni vam (pokud jste se tam opravdu narodil) rodny list vystavi. To je jediny dokument uznavany v USA jako oficialni dukaz o vasem narozeni. A ponevadz Obama je presvedcen, ze se narodil na Havaji, rikala mu to maminka, ma tam kamarady, s kterymi chodil do skoly, a sefka uradu, ktera ma vydavani rodnych listu na starosti (a ke vsemu je nebo byla republikankou), to nekolikrat verejne potvrdila v televizi. A samozrejme, kdyz kandidujete na prezidenta USA (a asi i do kongresu nebo senatu), musite prokazat, ze jste americkym obcanem. A ponevadz Obamovi bylo dovoleno, aby kandidoval a byl volen prezidentem USA, clovek by myslel, ze tim pribeh konci.
Ne tenhle pribeh, ktery se v tomto prvnim tydnu krasne rozkosatel. Hlavne zasluhou muze ("M"), ktery miluje byt stredem pozornosti, ktereho uvidite vsude, kde se naleza mikrofon. A do kazdeho takoveho mikrofonu ohlasil, ze rodny list, ktery Obama predlozil, je bezcenny padelek. Na argument, ze tento dokument byl uznan platnym v prezidentskych volbach a ze je to jediny doklad o narozeni, ktery Havaj uznava, odpovedel, ze Obamuv skutecny rodny list neexistuje, zmizel. Cimz obvinil z podvodu nejen Obamu, ale i havajske urady. Ale dal Obamovi moznost, aby vsecko napravil: aby pozadal o vystaveni tzv. delsiho rodneho listu, a kdyz ho dostane, pan M bude spokojen. V tom okamziku otazka rodneho listu byla pro americka media jedinou dulezitou otazkou. Ekonomie? Nezamestnanost? Moznost teroristickych utoku? Uragany? Zatopy?
Detske zalezitosti. USA se zmatori, jenom kdyz bude vyresena otazka Obamova rodneho listu. Tak Bily dum delsi rodny list opatril a zverejnil. M se zacal byt do prsou, ala "Ja Tarzan, nikdo v Americe nedokazal co ja, donutit Obamu, aby zverejnil delsi rodny list " (kratce predtim tvrdil, ze rodny list neexistuje).
Tyden cislo dve
Zatim jsme se dostali ke konci tydne cislo dve. Nikdy mi z pameti nevymizi nedele 1. kvetna 2011. Ten den jsem dopoledne otevrel televizi. Z obrazovky na mne civel elektronicky clanek v me rodne reci. V clanku autor oznamil obludny nalez: Obamuv delsi rodny list (na jehoz zverejneni M byl tak hrdy) je padelek. On (autor) a jeho pritel (ktery se v tom taky vyzna) dosli (pomoci dlouhe radky cisel) k nezvratnemu zaveru, ze Obamuv delsi rodny list je padelek. A chudak M si dal tolik prace, aby Obamu donutil delsi rodny list zverejnit! Byl na to tak hrdy, byl se v prsa a la "Ja Tarzan..." A ted tohle. Jen aby ho to nezabilo... Ale to byl teprve zacatek te zvlastni prvokvetnove nedele. V podvecer te nedele americka CNN (celkem dost znama televizni stanice) zacala hlasit, ze za hodinu nebo tak prezident Obama (ten co neni prezidentem) promluvi k narodu ve velmi zavazne veci. A opakovala to kazdou chvili. A on nakonec promluvil. A byla to bomba: na jeho prikaz zvlastni jednotka bezpecnostnich sil USA v Pakistanu likvidovala iniciatora utoku na slavne komercni veze v New Yorku a nedokonceneho utoku na Pentagon 11.9. pred deseti lety, Osamu bin Ladena.. Ale to prece neni mozne: Obama? Ten zbabely lzi-prezident a nadrzovatel islamu, o nemz moudri predpovedeli, ze se rozsype pri prvni mezinarodni krizi? Ten, ze dal prikaz, aby zvlastni bezpecnostni jednotka USA nezakonne (z pakistanskeho hlediska, a nejen pakistanskeho) vnikla v noci na uzemi druheho statu a na jeho uzemi (za rohem od vojenske akademie) zlikvidovala jednoho z nejvetsich teroristu vsech dob? A jeho telo odstranili a pohrbili v mori? Podle nazoru mnohych - na republikanskem i demokratickem politickem kridle, Obama svoji prvni mezinarodni krizi resil brilantne (nebylo by asi docela fair, kdyby par bodu nebylo prirceno i stesti: konec koncu, bydliste bin Ladena mohlo byt odhaleno za prezidentovani Obamova predchudce, prezidenta George W. Bushe a vsechnu slavu by sklidil on; take je skoro neuveritelne, ze cela akce probehla bez jedineho zadrhelu, jiste do velke miry diky kvalite jednotky, ktera akci provadela, ale bez usmevneho pritakani osudu informace mohly byt nepresne, bin Laden mohl zavetrit a najit si novy ukryt, pakistanska tajna sluzba nebo policie mohla necekane zasahnout...). Mne zaujal nazor snad nejlepsiho americkeho televizniho komentatora, Fareeda Zakarii, ze Obama (ktery se nezda byt prilis citove ladeny), se choval jako ocelovy muz.
Konec bin Ladenuv bude nepochybne mit dalekosahle nasledky, nejen v Pakistanu a Afghanistanu, ale i v USA.. Momentalne zvysuje Obamovu zvolitelnost na druhy prezidentsky termin (ja vim, ze to je vylouceno, mame ujisteni "obamovskych specialistu", ze to neprichazi v uvahu), ale vsichni vime, jak hrbolate jsou cesty za slavou a moci, a jak vrtkavy je osud nas vsech. Nebylo by fair, kdybych neuvedl svoji vlastni perspektivu. Od prvni Obamovy reci, kterou jsem behem volebni kampane slysel, jsem citil, ze jde o mimoradne schopneho muze, o cloveka vize, o vudce noveho razeni, o nejvetsi politickou nadeji sveta. Nezdal se mi posedly po moci pro moc samu, ale ponevadz se citil povolan urychlit beh dejin. Po mem soudu v onom historickem okamziku se o prezidentstvi USA mohl uchazet bud clovek s poslanim, nebo blazen: zeme visela na pokraji financniho krachu (s dobrou sanci, ze ten krach zasahne cely svet), vedla dve neprilis uspesne valky, zeme s vysokou a rostouci nezamestnanosti, s rostouci prijmovou propasti mezi hornimi dvema procenty a dolnimi ctyriceti, s rozpadajici se infrastrukturou). Obama i jeho republikansky souper, sen. John McCain se mi jevili jako muzi s poslanim. Daval jsem prednost Obamovi, ponevadz pro mne predstavoval dovrseni historicke trilogie druhe nejvetsi etnicke skupiny v USA, ktera zacala dovozem cernochu z Afriky, novodobych otroku v zemi svobody. Trilogie, ktera zacala Lincolnem, pokracovala smrti cernosskeho vudce Martina Luthera Kinga a vyvrcholila kandidaturou a zvolenim Baracka Obamy prezidentem. Zatim nemam duvod svuj pohled na Obamu menit. Naopak. Kdybych mel vybrat tri politicke vudce, kteri mimoradne ovlivnili duchovni proudeni sve doby i budoucnosti, vybral bych asi Abrahama Lincolna, Tomase Masaryka a Baracka Obamu. Vsichni tri ochutnali bidu zivota (Lincoln a Masaryk i v tom, ze zeny obou trpely nicivymi depresemi), barva Obamovy pleti mu navzdy pripomene Kalvarii jeho predku. Vsechny tri nejak vidim jako Brezinovy stavitele chramu, v nichz vsichni lide maji pravo zit ve svobode, slouzit svym bohum, volit si sve zastupce v sinich moci, prat svobodu jeden druhemu a - chceme-li snit - milovali se navzajem. Vsichni tri se mi zdaji vnimat svet pod zornym uhlem vecnosti, vsichni jsou si vedomi krehkosti nasich (vcetne jejich) osudu, vsichni tri zvedli vyse nebe...
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu