Navrat na hlavni stranu

Ed Vokurka po Mezinarodnim Festivalu Mene Tekel 2011 v Praze
Jak jsem se jiz pred casem zminil, nas nejlepsi kanadsky jazzovy houslista Ed Vokurka se chystal do Prahy, kam byl pozvan na tydenni Mezinarodni Festival Mene Tekel koncem unora. Jeho uspesne turne se protahlo o par tydnu, takze az nyni se mi podarilo ziskat tento narychlo improvizovany rozhovor.
LK: Tak Te i s Tvoji pani zase vitam doma v Kanade. Zjistil jsem ze se Tvoje navsteva doma diky Tve popularite trochu protahla.
EV:
Ta koncertni "tura" v CR byla nad ocekavani uspesna, rozsirena o nekolik neplanovanych aktivit, a odezva u divaku ve vyprodanych salech byla opravdu vytecna. Z puvodniho meho planovaneho programu se to necekane rozrostlo, a behem asi tri tydnu jsem absolvoval tri vyprodane koncerty, ctyri zkousky s rozlicnymi hudebniky nejake novinove interview a clanky, televizni vystoupeni s extra hodinovym rozhlasovym interview druhy den. Jedno dalsi televizni vystoupeni jsem uz musel z nedostatku casu odmitnout.
LK: Jake mas zazitky z letosniho Festivalu, co na Tebe zapusobilo nejvic?
EV
: Co mne velice potesilo, ze nad zahajovacim koncertem festivalu Mene Tekel prevzala osobni zastitu prave nase velvyslankyne Kanady v Ceske republice, jeji exellence, Madam Valerie Raymond. Rovnez i vetsina stavu kanadske ambasady byla pritomna na tomto reprezentacnim veceru. Toto byl muj hlavni zahajovaci koncert se zpevackou Janou Koubkovou, ktera je zaroven "bandleader" sveho kvarteta. Premierove vystoupeni ojedineleho koncertu "Jazzovy most pres ocean" v Divadle U Hasicu uvedl nas kanadsky charge d'affaires pan Alex McNiven.
LK: Ty jsi tam nekolikrat vystupoval s Janou Koubkovou, ktera je jedinecnou ceskou jazzovou zpevackou, ci prvni damou ceskeho jazzu, jake mas dojmy z teto Vasi spoluprace?
EV:
Zpevacka Jana Koubkova je tam opravdu velice znama a respektovana v oboru prednesu, jez je typicky jen pro ni. Jeji kvartet se sklada z uzasne talentovanych hudebniku te nejvyssi mozne kvality. Spoluprace mezi mnou a Janou Koubkovou opravdu "klapla", a divaci to rozpoznali a dali nam to adekvatne znat. Fanousci jazzu si nenechali ujit jak premierovy koncert v Divadle U Hasicu, tak i nase mimoradne vystoupeni v legendarnim jazzovem klubu Reduta.
LK: Celkem marne jsem se po skonceni Festivalu pidil v krajanskych mediich po nejakych informacich o Tvem uspechu doma. Jak to sledovala ceske media?
EV:
V Praze byla tedy publicita na uplne opacnem konci. Vypada to, ze vsechna moje vystoupeni mela nalezity ohlas. Byl jsem jednim z hlavnich ucastniku teto udalosti, coz bylo videt z velkych plakatu jez byly pocetne rozveseny na vsech stanicich prazskeho metra. Jak jsem se jiz zminil, v prubehu velmi intenzivniho a casove velmi vytizeneho programu jsem zvladnul par interview pro noviny, rozhlas a televizi, coz se da videt i z ruznych zaznamu na webovych strankach ceske televize.
LK: Nepochybuji o vysledku Tve neocekavane uspesne ucasti v Cesku, jak na Festivalu i na dalsich vystoupenich. Mas jeste nejake dalsi prijemne zazitky z Prahy?
EV:
Mam jich nekolik. Jedna z velmi milych prekvapivych udalosti bylo nase soukrome pozvani (mne a me manzelky Aginky) na ranni snidani a dvouhodinovy rozhovor v residenci nasi kanadske velvyslankyne, Jeji Exelence, Madam Valerie Raymond. Nebyla to vsak oficialni Ambasada a urad pro verejnost ve stredu Prahy, ale soukroma "jako zamek vypadajici" residence v luxusni ctvrti v Praze (pozn: Zamecek Na Hadovce).
Dalsi necekana bajecna udalost bylo pozvani nas obou po ekumenicke bohosluzbe za popravene, umucene a zemrele politicke vezne v katedrale sv. Vita, na veceri v uzkem kruhu asi patnacti hostu nejblize spjatych s udalostmi kolem festivalu, s primasem ceskym a arcibiskupem prazskym, Dominikem Dukou. To byla opravdu velmi dustojna a pametihodna zaverecna udalost festivalu, kdy jsem mel moznost si promluvit s panem arcibiskupem, jez je velice lidsky, "down to earth" osobnost. Dalsi nezapomenutelny zazitek toho zajezdu!
LK: Mas nyni po Tvem zajezdu nejake plany pro nejblizsi budoucnost?
EV:
Po te opravdu pracovne intenzivni Praze si v prve rade radi pojedeme na tyden zalyzovat do blizkeho Collingwoodu. Potom bude nasledovat odlet na "cestu meho zivota", totiz na plachteni na 44 ft (13.4 m) catamaranu s deseti podobnymi "namorniky" na Tahitskych ostrovech, ve francouzske Polynesii, specificky v oblasti souostrovi "Bora-Bora". Mam sice kapitanske zkousky a licenci pro plachteni, ale ne takovou zkusenost jako maji treba nekteri jini clenove vypravy v plachteni pres ocean. Ale bez ohledu na to jsem opravdu v maximalnim ocekavani.
LK: Edo, diky moc za zajimavy rozhovor. Preji jak dobre lyzovani tak i bezpecne plachteni v Pacifiku, a smekam klobouk pred Tvymi sportovnimi vykony, na nez nema mnoho mladsich. Jinak bych Ti chtel tez poprat jeste dlouho pevne zdravi, energie, a mnoho dalsich uspechu do mnoha dalsich let.
Pozn: Kdyz pujdete na http://uwall.tv/ tak zadejte jmeno Ed Vokurky ci Jany Koubkove a hned si muzete vychutnat radu jejich video nahravek.
Ladislav Krivanek - Montreal

Navrat na hlavni stranu