Navrat na hlavni stranu

Procvicim si hubu, klouby, budeme mit v maji volby
"Tak budou federalni volby volby!" rekla pani Firlova, zhnusena, protoze jsme se jeste v patek, v poledne a par hodin pred hlasovanim o neduvere konzervativni vlade v Parlamente, sazeli na jistou proziravost politiku v opozici.
Na co jsme sazeli? Na to, ze ctvrte federalni volby za poslednich sedm let proste neprichazeji v uvahu v kanadskem narode uvyklem a milujicim stabilitu politickeho systemu a solidnost svych zvolenych representantu nedavno, v roce 2008. Ze politici vidi, ze narod k volbam nema chut.
A zmylili jsme se. Take jsme sazeli na to, ze Ignatieff, vudce Oficialni opozice a jeho poradci maji dost soudnosti na to aby videli ze jejich slavny vudce je bez jakehokoliv charismatu a v popularite bojuje se separatistou Duceppem o posledni misto.
Mensinova pravicova cili konzervativni vlada premiera Harpera dvakrat obhajila ve federalnich volbach vysledky sveho vladnuti; dokonce jsem se nechal zmast, ze mensinova vlada, tedy takova, ktera ma z 308 clenu Parlamentu jen 144 clenu a musi velmi opatrne slapat politickou vodu, aby nebyla kdykoliv prehlasovana opozici, je jakysi idealni kanadsky zpusob vladnuti onim prislovecnym zpusobem: "Aby se vlk nazral a koza zustala cela."
"Za tech pet let, ve kterych se mlela globalni finacni krize, neutrpelo hanby ci krach kanadske bankovnictvi, byly zachranovany prumyslove podniky pujckami od vlady jen na natlak USA v automobilovem prumyslu a kanadsky dolar se vysplhal na rovnost s americkym dolarem, se Kanada vynorila jako nejsolidnejsi zeme z exkluzivniho klubu G8 a vedouci ekonomicky motor pro cleny klubu vyspelych zemi G20. A co vic by si kanadsky obcan mohl prat, kdyz zije v nejlepsi a nejsolidnejsi a nejperspektivnejsi zemi na svete? Uz nekolik tydnu hlaholila parlamentni opozice vedena stranou liberalni a podporovana socialisty, ze povali vladu pri hlasovani o rozpoctu; tedy drive nez rozpocet byl v utery predlozen narodu a je to rozpocet pozitivni, da se ric bezchybny sestaveny v duchu, kazdy dostane neco a neporoste statni dluh.
Tento rozpocet, ktery lze nazvat umirneny, opozice okamzite zamitla a v patecnim hlasovani povalila vladu, fujtajksl.
Kazdy zna zverejnena cisla, ze organizace federalnich voleb kostuje 300 milionu danove poplatniky, ze kazda strana jdouci do sestitydenni predvolebni kampane utrati kolem 20 milionu na prezentaci sveho politickeho programu, to jsou cisla z minulych voleb 2008, a nikomu z opozice neprislo na mysl, ze tento balik penez se mohl vyuzit jinak.
Ale to hlavni je, ze Kanadane nechteji sest tydnu retoriky a predvolebnich slibu.
Za sedm let pujdeme po ctvrte volit federalni vladu; a to neni kanadsky zvyk menit vladu jako ponozky, tedy casto, protoze za 140 let kanadskeho Parlamentu bylo 40 federalnich voleb a prumerne trvani vlady je 3.5 roku; podle zakona muze vlada vladnout pet let nez musi vyhlasit federalni volby.
V sobotu rano premier Harper rozpustil Parlament a po konzultaci s guvernerem Kanady urcili datum voleb na 2. kvetna 2011 Novinarum rekl, ze tyto vynucene volby povazuje za frivolni podnik v case, kdy kanadska vlada ma vladnout, a namisto toho budou kandidati do Parlamentu krizovat Kanadu a loudit sympatie od volicu, aby byli zvoleni a po druhem maji se vratili k vladnuti.
Dovolim si predpoved: vudce opozice a liberalni strany svou touhou vesti tuto zemi k ruzovym zitrkum predvedl lidem takovou porci zpupnosti, ze vysledkem voleb bude vetsinova vlada konzervativcu na dalsich pet let.
Osobne zadnou kampan nepotrebuji, budu volit konzervativce jako je volime od roku 1984, kdy jsem dostali kanadske obcanstvi a pravo volit; A nikdy jsme nezalitovali.
Rosta Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
jak jiz jsem rekl nekolikrat branim se tomu rozdelovat strany na levici a pravici. Vede to ke spouste mytu. Napriklad, ze konzervativci setri penize, zatimco druha strana je jen rozhazuje. Za vlady liberalu mela Kanada jedenact let prebytek. Pak prisli konzervativci a krize a najednou jsme opet v deficitu. Kdyz pred minulymi volbami opozice krizi predvidala, ministersky predseda Harper se smal jako mesicek a tvrdil, ze nic takoveho neprijde. Dale tvrdil, ze bude setrit penize danovych poplatniku, ale zachranoval z nich automobilovy prumysl. Doslo k rozpoctovemu schodku. Dovoluji si oponovat, ze v rozpoctu je, ze se nebude zvysovat kanadsky dluh. V rozpoctu je, ze se za pet let nebude zvysovat kanadsky dluh a to je velky rozdil. Nejak po zkusenostech z mladi na ty petiletky neverim. Toronto do peti let vyhraje Stanley Cup a ve skolach maji ted petilete strategicke plany.
Harper nemusel rozpustit parlament, ale mohl vyjednavat, podobne jako pred lety Martin. Neudelal tak. Jenze volby nejsou jen o ekonomice, ale take o jinych otazkach. Harper, kdykoliv to bylo pro nej neco nepriznive, pozastavil parlament. Co mi vsak nejvice na nem vadi je, ze je to politik, ktery nema zadnou vizi o lidskych pravech nemluve. Zatimco treba Mulroney se dokazal velmi statecne postavit proti trestu smrti a postarat se o propusteni nevine odsouzeneho, Harprovi konzervativci prosazuji dve miliardy na nove kriminaly. A to, co se delo vloni v cervnu pri summitu G20 v Toronte melo skutecne velice malo spolecneho s demokracii.
Jelikoz jsem v Ceskoslovensku z principu nikdy nevolil, zde v Kanade si rad kazde volby vychutnam a vubec mi nevadi, kdyz jsou casteji. Zatim jsem volil ruzne strany vcetne konzervativcu. V posledni dobe velice casto volim Green Party a jak se v techto dnech ukazuje byli to Zeleni, kteri meli vyhrady proti atomovym elektrarnam, presto byli vylouceni z predvolebni debaty v Kanade, coz mi asi nejvice vadi na celem procesu.
Neprisel jsem do Kanady, abych volil jednu stranu a vymenil volbu KSC za volbu konzervativcu. Vzdyt jeden z nejhorsich politiku v Ontariu byl Harris, nasledky jeho vladnuti pocitujeme v Torontu dodnes.
Vse nasvedcuje tomu, ze konzervativci diky priznive konstelaci hvezd zvitezi opet, ale nemyslim si, ze to bude parlamentni vetsina a nevidim ani velke vyhody v tom, kdyz je vlada silna, protoze takova vlada vzdycky udela spoustu lumparen.
Jak jiz jsem nekolikrat rekl, pravice rusi programy, ktere funguji, levice vytvari programy, ktere nefunguji.
S pozdravem a pranim vseho dobreho
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu