Navrat na hlavni stranu

Ceska vlada naleha na zvyseni DePeHa
Halucinace v textech o zvyseni DPH v Cesku dosahuji takove legracnosti, ze muj kumpan tyto texty sbira a predcita mi je nahlas k obveseleni nasich pravidelnych schuzek. Vcera po docteni zvlaste komicke rozvahy jak zvyseni DPH snizi schodek ve fondu duchodoveho zabezpeceni penzistu a kdyz jsme se prestali chechtat, vznesl Zdenek otazku: "Proc se zatim nikdo z Cechu nezeptal, proc Americani DPH nemaji?"
"To ma byt recnicka otazka, anebo se ptas?" zaspasoval jsem v duchu nasi vesele debaty, a Zdenek rekl: "To je otazka!" "Snadna odpoved," rekl jsem, "protoze kazde zvyseni ceny zbozi pridanim DPH okamzite zvysi inflaci; Americane jsou sakramentsky opatrni, aby svetovou menu, dolar, neohrozili inflaci." "Spravne," rekl Zdenek profesorsky, "a proc to evropsti politikove nevedi a ve vsech statech EU je DPH kolem 20%?" "Taky snadne," rekl jsem, "protoze evropsti politikove nakladaji se statni pokladnou zasadne jinak, nez by nakladali s pokladnou vlastniho podniku; statni pokladnu povazuji za bezednou a kdykoli pochybi, brutalne zvednou dane..." "Zase spravne," rekl Zdenek, "a jak bys to porovnani dokazal?" "Do tretice snadno," rekl jsem klidne, "protoze jsme o stejne veci debatovali uz nekolikrat: Americane pracuji na statni pokladnu ctvrtinu sveho hrubeho prijmu a jsou hotovi se svou danovou povinnosti na zacatku dubna, zatimco Cesi plati dane statu do pulky cervna, tedy o 2 mesice dele! A tak to praktikuje vetsina zemi v Evrope a nejvetsi danovi platci jako je Norsko a Svedsko delaji na dane pro stat az do konce cervence, jak je znamo z tabulky DDS, Den danove svobody."
"Vyborne," rekl ucitel Zdenek zackovi, "a co bys obcanum naseho rodnemu naroda doporucil?" "Urcite totez co bych doporucil pani Firlove, kdybychom nevychazeli s penezi v domaci pokladne: Setrit s vydaji!" "Nevykrucuj se," zvysil hlas Zdenek, "a co bys doporucil ceske vlade?" "Totez co pani Firlove, snizit platby z vladni pokladny o 8% od zitrka!" "I penze duchodcum?" provokoval Zdenek.
"Kdyz jsem rekl vsechny vydaje, tak i penze duchodcum a socialni davky a vydaje na platy lekaru a poslancu a vsech."
"Ale takova vlada by prohrala pristi volby," rekl smutne Zdenek.
"Mozna by prohrala volby," rekl jsem, "ale urcite by se zapsala do dejin, a to nejen ceskych." Zdenek se usmival, zacal se smat nahlas a rekl, ze mam velmi naivni predstavy o ceske politice. A prehnane mineni o ceskem narode.
"Mozna," rekl jsem, "ale vzpominam si, jak v prazskem jaru 1968 davali lidi kousky zlata na cesky zlaty poklad." "To si taky vzpominam," rekl Zdenek, "moje mama dala na sbirku prstynek po dedeckovi a nausnice po babicce..."
Doma jsem to vypravel Eve, vcetne konce debaty o sbirce na cesky poklad, a Eva rekla, ze se vystridaly generace a takove to masove nadseni pro budovani naroda uz v Evrope neexistuje. Leda snad v Japonsku, dodala a pustila zpravy v televizi.
Rosta Firla
***
Mily Rosto,
se zajmem jsem si precetl uvahu o DPH. Take nad vyvojem v CR kroutim hlavou. Tak nejprve zvyseni na 20%, pak to najednou zakonodarci zmeni na 17,5%. Proc prave 17,5% a ne treba 18,275 %, to nechapu. Rozhodne si politici nelamou hlavu s tim, jak to budou prodavaci pocitat. Tahle absence zdraveho rozumu mne asi vadi nejvic. Napriklad v Torontu v metru je mozne si koupit pet tokenu za 12,50 dolaru. Oc by to bylo jednodussi, kdyby se daly koupit ctyri za deset dolaru nebo sest za patnact, ci osm za dvacet. Benzin se kupuje na desetiny centu, ackoliv by se to jiz davno mohlo zaokrouhlit na cele centy. Vzdyt na padesati litrech je odchylka pri zaokrouhleni maximalne 25 centu.
Kanadska transformace z GST na HST nebylo zjednoduseni, ale rafinovane zdrazeni a veci jsou mnohem slozitejsi. Dodnes nevi tiskarna, jestli ma vybirat pro etnicke noviny dan 5% nebo 13%. Kdyz jsem se zeptal, jak je to s dani pro Satellite, dostalo se mi nasledujici odpovedi: za inzerci se vybira 13 %, za predplatne 5 %. Ke vsemu v lonskem roce byla jina dan v prvnim pololeti a jina v druhem pololeti.
Ted k Tvemu clanku: Tak skutecne v USA nemaji ani DPH ci HST nebo GST. Ve Spojenych statech federalni dan pri prodeji neexistuje, ale kazdy stat ma svoji vlastni sales tax a navic v mnoha statech je jeste lokalni surtax. Tyto dve dane jsou mohou byt nejvetsi v Kalifornii az 18,5 % (8,25%+max surtax 10,75%) a v Illinois az17,75 % (6,25+11,5), coz je o jedno procento ci ctvrtinu procenta vic nez chystana DPH v Cechach. Jsou vsak take staty jako Delaware, Oregon ci New Hampshire (s vyjimkou restauraci), kde zadna sales tax neni. Nekde tedy dan z prodeje je a jinde neni. Nelze pausalizovat. Pravdou je, ze jsou tyto dane ve Spojenych statech celkove mensi.
Nemyslim si vsak, ze by to souviselo s inflaci. Dansko, ktere ma DPH 25% melo v roce 2009 inflaci 1,3 % (v roce 2010 vzhledem ke krizi pravdepodobne inflace stoupla o jedno procento). Ve Spojenych statech byla inflace na zacatku roku 2010 2,6%, ke konci roku pak 1,3 %. Ovsem toto cislo se kazdym dnem meni a souvisi napriklad se situaci v Libyji.
Rovnez s Dnem danove svobody je to slozitejsi. Posledni udaje jsou z roku 2009: kupodivu nejlepe je na tom Slovensko s datem 17. kvetna. Spojene staty maji toto datum 1. cervna, Kanada 6. cervna, Cesko o tyden pozdeji - 13. cervna, zatimco nejhure na tom jsou Italie (6.7.) a Francie (21.7.). Toto vse ovsem take souvisi s praci a obchodem na cernem trhu.
Ales Brezina
Zdroj: www.finance.cz; www.kurzy.cz; businessInfo.cz, wikipedia/wiki/Sales_taxes_in_United States

***

Zdar, mily Alesi,
Tvoje podstatne pripominky k DPH beru v plne siri, i kdyz tyto jsou spise nasledne (po zavedeni DPH) nezli pricinne - proc vubec nejaka DPH?
V roce 1989, pred zavedenim GST jsme se jako programatorska firma usilovne zabyvali naprogramovanm fungl nove danove povinnosti GST do stavajiciho softwaru; byla to anonalyticko-programatorsky prace velice narocna, ne proto, ze se na prodane zbozi pripocitavala procentni castka GST, ale protoze byly nescetne vyjimky na co se GST vztahuje a na co ne. Bylo nezbytne vytvorit extra databazi techto vyjimek, ktere se musely priradit ke kazdemu prodavanemu predmetu.
Naklady nasich zakazniku na tuto upravu byly znacne a pod tlakem byznysu byl okamzite vytvoren vladni program, ktery za slozitych podmnek prispel komputerizovane firme na naklady za zakomponovanim GST do softwaru.
Tehdy jsem se dozvedel, ze GST z federalni vlada bylo prijala 20000 novych pracovniku, jejichz ukolem bylo byrokraticky zuradovat GST.
Dovolil jsem si na tuto zalezitost poukazat pisemne a do roka jsme jako programatorska firma dostali GST audit. Audit trvajici tyden nenasel chybicku a dodnes mam dopis z Bernaku, ze nase GST je perfektne provadena. Od te doby, (1990), jsem presvedceny pravicak, ze cokoliv vladni urednici zavadeji, je toto delano jen pro rozsireni vlivu vlady, omezovani nasi svobody a zvysovani poctu urednictva.
A presne tuto zkusenost s GST, mi dava opravneni nazoru, ze veskere experimentovani s DPH je absolutne spatna vec vedouci k omezovani svobody a rozsirovani vlady v kterekoliv zemi na svete.
Rosta Firla

***
Mily Rosto,
jen bych upozornil, ze GST zavedla pravidova konzervativni vlada Briana Mulroneyho a diky tomu prohrala nasledujici volby. Nutno rici, ze nasledujici vlady GST nezrusily, ale postupne snizily ze sedmi procent na pet.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu