Navrat na hlavni stranu


Nokturna v meste
Posledni unorovou nedeli jsme meli moznost videt Kvarteto Vitezslavy Kapralove. Tento unikatni soubor, ktery se sklada ze ctyr interpretek pusobil velmi sehranym dojmem. V prvni casti kvarteto zahralo skladbu mene znameho skladatele Paula Wranitzkeho Smyccovy kvartet A-dur op. 23 c. 3, po ktere nasledoval Smyccovy kvartet Vitezslavy Kapralove. Obzvlaste druha cast Lento pripominala nektere skladby Leonarda Bernsteina. Po prestavce pak soubor zahral dve veci od Antonina Dvoraka.


V breznovych Nokturnech uvidime klarinetistu Petera Stolla, ktery vystudoval hudebni fakultu Torontske univerzity. Mimo klarinetu ovlada i saxofon. Vystupoval ve Vidni a v Berline se svetovym orchestrem Jeunesses Musicales a v ruskem Saratovu s mistnim orchestrem Statni konzervatore. Ve spolupraci se CBC-FM vydal nekolik cedecek. V Kanade vystupoval v Ottawe, ve Winnipegu a ve Vancouveru. Bude ho doprovazet polsky klavirista Adam Piotr Zukiewicz, ktery jako solista ma letos v Polsku nahrat s Dolnoslezskou filharmonii Treti Rachmaninuv koncert. V minulosti castokrat vystupoval v polske televizi. Pozor: zacatek koncertu 27. brezna 2010 je posunut na 17:30, aby divaci mohli navstivit i jedine predstaveni melodii z Dvorakovy pohadky Cert a kaca.
V ramci mimoradnych Nokturen vystoupi pocatkem dubna v kostele u svateho Vaclava i operni pevec Zdenek Plech, a to v sobotu 9. dubna 2011 v 17 hodin. 7. dubna vystoupi tento umelec s Torontskou filharmonii v casti vecera z italskych oper (Verdi, Bellini, Rossini, Donizetti) v Toronto Centre for the Arts. Zacatek koncertu je ve 20 hodin.

Navrat na hlavni stranu