Navrat na hlavni stranu

Jindrich
Jaro je tady, ve Winnipegu, kratke jako ozvena. Prichazi nahle a stejne tak konci. Stromy se zazelenaji pres noc a kdyz chvatny proces raseni je ukoncen, miliony housenek se maji cile k svetu. Osmozou zravosti vzlinaji ke korunam a v kratkem casem navraceji jim podobu predchozi nahoty. Ovesuji vetve stromu nechutenstvim. Na neviditelnych vlaknech pohupuji se jako miniaturni artisti, tezknou nasyceni svezi zeleni. V tech casech se doporucuje projizdet zatacky lemovane stromy opatrne. A kdyz zastavite vuz na krajnici, muzete slyset praskot pripominajici spatne vyladeny prijimac. Je to odporne a soucasne fascinujici, ta melodie hostiny v korunach stromu. Snet na tele prirody ...
Jednoho dne v te dobe cekal na me Jindrich pred budovou Federalniho uradu. V jedne ruce kufrik odlisujici jej od brasnicek na jidlo, ktere nosi manualne pracujici, v druhe cigaretu. Za tech par let v emigraci jeste ponekud zmohutnel, hlavne v obliceji. Kdyz mel v ustech cigaretu, vypadala z dalky jako paratko.
"Tak kam vyrazime?" vital me.
"Ahoj, Jindro. Je to blizko," rekl jsem.
V lokale bez oken Jindrich polozil kabat do rohu boxiku a posadil se az lavice potazena kozenkou zapraskala. Pres ulicku naproti sedel chlapik v usmudlane bunde a svemu kolegovi, ktery se neustale tupe usmival, vykladal velmi hlasite sve teorie o pricinach a nasledcich inflace. Od baru se k nam blizila statna servirka v bile bluze a cernych kalhotach. Zvedl jsem dva prsty, objednavaje piva. Kyvla na srozumenou a Jindrich si neopustil: "Ta ma kozy, clovece!"
Neomalenym pohledem se za ni dival a pak pravil zdrcene: "Dneska sem si vydelal kulovy, kamarade!"
"Zitra to treba bude terno!" rekl jsem.
"Anebo jeste par takovejch dni a Edita bude muset do prace, deti nedeti," rekl sklesle a pozoroval servirku prinasejici dve kuzelkovite sklenice piva.
"Tyhle starosti sem doma nemel, tam sem porad uspesne nakupoval a dostaval premie! A to i kdyz se pak treba ten tovar valel ve skladisti! Nic nevadilo! Dokonce sem byl dvakrat vyhlasenej vzornym pracovnikem! Plaketu sem dostal. A pritom, co sem si na sluzebnich cestach uzil! Ty promeny pana Hyda v doktora Jekyla sotva vlak vyjel na periferii! Ale to uz sem ti vykladal. Odrhovacky mladi. Tady sem taky na cestach, ale jako pan Broucek, neskodnej vasnosta!"
"Taky uz ses starsi," rekl jsem mirne.
"Povidacky! Kulovy! Prave cim sem byl starsi, tim vic se mi darilo! Ty rusky bestie museli prijit v dobe myho vrcholu!"
"Zachranili ti manzelstvi, Jindro."
"A ... to teda je mozny! V tom je jista pravdepodobnost. Mozna by to prasklo. Ale ja zil! Dvoji zivot sice, hrisnej a zavrzenihodnej, ale srdcem jsem byl doma, u Zdenicky. Byl to zivot napinavej, jakej vedou treba pyrotechnici nebo zkusebni letci!"
Behem prvnich par let v Kanade Jindrich vystridal nekolik zamestnani. Prodaval benzin u Essa, myl nadobi v hotelu, pracoval jako skladnik, delal taxikare. Kdyz se zdokonalil v anglictine, absolvoval kurs a stal se agentem jedne pojistovny. Agitoval pak, presvedcoval, ukecaval ... nabizel klid a zajisteni pro potencialni vdovu muze tesiciho se dosud skvelemu zdravi, ochranu nemovitosti pred neprizni osudu. V posledni dobe uz vice v rodinach kanadskych nez ceskych.
"Ted uz se vam obema vede dobre, ne?" rekl jsem.
"No, nekdy ... teda dneska ne ... se mi zda, ze uz jsem se uchytil. A presto! Vzdyt ja sem obcas docela sam s paninkama, ale jeste se mi nepodarilo prozit ani zlomecek z toho, co sem videl ve filmu The Confessions of Salesman! Akorat jednou, ale to bylo skoro zivouci varovani pro vsechny dosud svobodny muzsky! Jinak nic. Zblbnul sem, Jendo!" uzavrel tragicky.
"Snad bys o svych osudech mel napsat. Existuje par ceskych exilovych nakladatelstvi. Jsme vzdelany, sectely narod. Napis! Don Juanuv konec, treba. Je tu absolutni svoboda slova. Vyuzij toho!"
Najednou jsem si rekl, ze to vlastne neni vubec spatny napad. A pripomnel jsem si ty chvile, kdy jsme po tenise usedali pod lipou se sklenicemi piva, ktera nam prodala pani Pisecka, chot spravce klubu, byla to zena nepochybne byvaleho puvabu, nekdy rikala: "Chvilku jsem vas pozorovala a dneska jste mi pripominali Javorskeho!"
A Jindrich se ricne napil a temer zvolal: "To je vono, studeny pivo pro uricenyho! Ted jeste tak rozpalenou zenskou!" Ocital se u tematu, ktery byl jeho, v nemz se citil dobre, ve smesici skutecnosti a fantazie!
Ale pak krotnul a tichnul, kdyz do prostor klubu vjela jeho zena Edita s chlapcem v kocarku, od toho okamziku uz se ani koutkem oka neodvazil podivat na Jindrisku Kocianovou, nejlepsi a nejhezci hracku klubu.
Pojednou Jindrich pravil: "Ja ted uvazuju o jinejch vecech."
"Jako co?" zeptal jsem se.
"Zabalit to tady. Vratit se. Dneska je to mozny, bude to jen stat nejaky prachy."
"To je tedy zprava, Henry!"
"Co tomu rikas?"
"Ze ses vul."
"Myslis?" rekl a zavolal na servirku: "Two more drafts, please!"
A pak jsme chvili pili beze slova, mlcky.
"No ...tak tohle jsem jeste potreboval! Misto podpory brouk do hlavy," rekl smutne.
"Jak bych mohl podporit takovou ...no ... blbovinu, Jindro? Nejsme jeste starci a ono to tam, to co je, nemuze trvat ty jejich vecne casy, doufam" rekl jsem. "S Hitlerem to trvalo jen dvanact let a to nase temno trva uz tricet."
"Hitler prohral valku, ted zadna nebude, jeden se boji druhyho!" prerusil me. "Nejses zadna kartarka, Jendo!" A dopil svoje pivo.
Chvili na to mne zavezl domu. Pozvani na alespon kratkou navstevu odmitnul. Dival jsem se na nim, nez odbocil kolem McDonalds na Hlavni tridu. Tehdy, kdyz po rozlouceni odjizdel na svem motocyklu Jawa 250 misto dvou cervenych svetel jeho vozu, zarilo mu jen jedno na blatniku a jak se ve tme vzdaloval, vypadal jako ohromny brouk s lampickou na zadku, svetlo se vzdalovalo a zmensovalo a ja vykrocil po schodisti domu, na kterem to vonelo smazenou cibulkou ...
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu