Navrat na hlavni stranu

Pavel Král ve hre Adam Stvoritel v roce 2007

Za Pavlem Kralem
Obcas, po setmeni, vidim Toronto jako velkou ceskou vesnici. Tu a tam ­ rozhozeny po obrovske plose - zari svetylka. Jsou to lucerny nad vchodem do obydli mych ceskych a slovenskych pratel. Kdyz nektery z nich umre, lucerna zhasne a uz se nerozsviti. V poslednich dvou ci trech mesicich jich zhaslo nekolik. Do obydli, nad jejichz vchody svitily, prisla na navstevu smrt. Prvni, ke konci minuleho roku, zemrela nejskromnejsi a nejslechetnejsi z hrdinek, Eda Ottova. Zacatkem ledna tohoto roku v Praze zemrel predni pianista sve generace, Torontan Antonin Kubalek. A v nedeli 6. unora zhaslo svetelko nad vchodem do domova Pavla Krale, herce a rezisera, ktery po dvacet let byl srdcem a dusi ceskeho divadla v Torontu.
Pavel se narodil 18. unora 1937 v Praze. Jak napsal ve sve zivotopisne poznamce, jeho studium na gymnaziu v Kremencove ulici prekazil 'revolucni' krok komunistickeho ministra skolstvi Zdenka Nejedleho, ktery zrusil viceleta gymnazia. Po skonceni zakladni skoly mel na vybranou: praci hornika, hutnika, kominika. Ale protoze Pavel plaval za Spartak Sokolovo CKD a v reprezentacnim juniorskem tymu CSR, byl ze znamosti prijat do CKD Sokolovo, kde, jak napsal, se vyucil spatnym soustruznikem.
Pote (Pavel veril, ze slovy se nema plytvat) absolvoval vecerni prumyslovou skolu strojnickou a zakladni vojenskou sluzbu.
K vyvrcholeni jeho politickeho snazeni doslo v roce 1958, kdy byl zatcen a odsouzen na 10 let za zajimavy zlocin napomahani ke spionazi. A samozrejme ho odsoudili i ke ztrate vseho majetku a obcanskych prav. Po dvou letech pobytu na Ruzyni a na Pankraci ho v kvetnu 1960 s osmiletou podminkou propustili na amnestii. Potom pracoval jako elektromonter v Konstruktive a trochu pozdeji jako propagacni referent a nakonec jako vedouci propagace v ZPA Kosire. V teto funkci take zrejme organizoval vystavy v Brne, Lipsku, Poznani, Bratislave a Moskve. Ponevadz nesouhlasil se sovetskou okupaci, byl v roce 1970 propusten, chvili ucil v autoskole a v roce 1971 nastoupil do Divadla Rokoko, kde po nucenem odchodu Milose Hercika prevzal vedeni divadla. Po slouceni Rokoka s Mestskymi divadly se dopracoval do funkce umelecko-technickeho sefa souboru. Bylo mu nabidnuto misto spravniho reditele. Ale melo to hacek: Pavel Kral by musel vstoupit do KSC. To Pavel Kral odmitl. V lete 1980 emigroval do Rakouska a 1. dubna 1981 odcestoval do Kanady.
A diky za to. A nejen proto, ze udelal tak vynikajici praci pro ceske divadlo, ale i proto, ze se zaslouzil ­ jako spravce bytovych jednotek v Torontu ­ o ubytovani desitek nasich krajanu v Torontu. Jeho laskou vsak bylo divadlo. Ceske divadlo v Torontu ma dlouhou tradici. Zacatky divadelnich pokusu spadaji do tricatych let minuleho stoleti, kdy nejoblibenejsimi produkcemi byly hry z venkovskeho a lesnickeho prostredi. Komunisticky puc (a pochybuji, ze to zamyslel) obohatil Toronto skupinou divadelniku, kteri zahajili cinnost v roce 1951 predstavenim Svandy dudaka a mezi jejichz nejuspesnejsi produkce patrila Marysa a R.U.R. Posledni metamorfoza torontskeho ceskeho divadla, Nove divadlo, se zrodilo 14. brezna 1970 a svoji cinnost zahajilo Jiraskovou Lucernou. O Novem divadle v publikaci k 25. vyroci jeho zrodu (kterou redigoval) Pavel Kral napsal: Lucernou rozpoutalo petadvacetiletou etapu uspechu, porazek, oslav i zatraceni. V prvnich letech souboru se o jeho vyvoj nesmirne zaslouzili Ferda Culik (doma byl jako nejlepsi herec v Jiraskove Hronove vyznamenam zlatou medaili J. K. Tyla a predni kanadsky kritik ho oznacil za jednoho z nelepsich hercu v Kanade) a profesionalni herec a reziser, otec konceptu Noveho divadla, Adolf Toman. Po Tomanove navratu do CSR zodpovednost za Nove divadlo spocinula na Pavlu Kralovi a Tomasi Maskovi, a nakonec jen na Pavlu Kralovi. K dnesnimu dni Nove divadlo nastudovalo 141 titulu. Pavel Kral sehral 55 roli a 26 her reziroval (jako host se predstavil i obecenstvu Divadla za Rohem ve Vancouveru). Upravil ci prepsal Nebe na zemi, Pest na oko, Restituce vodnika Cochtana. Od roku 1992 na jeho pozvani s Novym divadlem hostovali herci Milan Lasica, Julius Satinsky, Josef Zima, Stela Zazvorkova, Jana Hlavacova, Petr Kostka, Vaclav Postranecky, Antonin Prochazka, Viktor Preiss, Ladislav Smoljak, Emilia Vasaryova a reziser Ludek Munzar.
Nove divadlo bylo v roce 1995 vyznamenano Masarykovou cenou Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, a loni cenou ministra zahranici CR Gratias Agit (cenu v Praze prevzali Pavel Kral a Dasa Hübschmanova z Toronta a dva byvali clenove souboru, kteri se vratili do CR, Adolf Toman a Marie Kleckova). Pavel Kral je nositelem ceny Jana Masaryka.
Moje osobni nocni torontske panorama je chudsi o jedno z nejjasnejsich svetel.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu