Navrat na hlavni stranu

Nokturna uvitaji Kapralova Quartet
Kvarteto vystoupi v kostele sv. Vaclava (496 Gladstone Ave. Toronto) v nedeli 27. unora 2011 v 17 hodin.
Foto: Veronika Lukasova
Smyccove kvarteto (Veronika Panochova, Simona Hurnikova, Karolina Strasilova, Simona Hecova), ktere nese jmeno Vitezslavy Kapralove [1915 - 1940], vzniklo v roce 1995 s puvodnim nazvem Venus Quartet Prague jako soubor netradicni svym ciste zenskym obsazenim. V roce 2000, po dohode s dedici Vitezslavy Kapralove a jeji mezinarodni spolecnosti v Kanade The Kapralova Society, prijal soubor jmeno po teto vyznamne ceske skladatelce.
V soucasne dobe patri Kapralova Quartet mezi predni ceska kvarteta. Kvartetni hru studoval tento soubor u profesora Bretislava Novotneho, primaria slavneho Kvarteta mesta Prahy.
Kvarteto je diky sve snaze objevovat nove a zajimave skladby 20.stoleti velmi casto oslovovano soudobymi ceskymi i svetovymi autory. Kapralova Quartet koncertuje na prednich evropskych i svetovych podiich, pravidelne je zvan do Nemecka, Svycarska, Italie, Spanelska, Velke Britanie, Japonska a koncertoval i v tak exotickych zemich, jako je napr. Kuwait, Izrael nebo Kypr. V roce 2004 podnikl soubor uspesne kanadske turne, kde vedle koncertnich vystoupeni clenky souboru vedly tez mistrovske kursy v Madisonu (Alberta) a byly pozvany jako cestni hoste do prosluleho Banff Centre.
Soubor natocil radu gramofonovych, rozhlasovych a televiznich nahravek. Kapralova Quartet jako jedno z mala smyccovych kvartet ma v repertoaru kompletni kvartetni dilo Alfreda Schnittkeho, jehoz provedeni na dvou koncertech festivalu Prazske jaro 2002 ziskalo vysoke uznani odborne kritiky... "Excellent interplay, perfect focus, impeccable rendition, inner strength - these are some of the ingredients that made this extraordinary concert one of the highlights of the chamber music series of the Prague Spring Festival. Kapralova Quartet's playing is truly remarkable..." (Lenka Foltynova, Harmonie 2002/08)
Nahravka z techto koncertu byla vydana na CD a vynesla souboru nominaci na soubor roku. Nahravka smyccoveho kvartetu Vitezslavy Kapralove z r. 2001 se umistila na 3. miste v soutezi zivych nahravek, poradane francouzskou rozhlasovou stanici Radio France. ..."The playing of the Kapralova Quartet here reaches to the stars..." (on ArcoDiva's recording of Kapralova's opus 8) Peter Herbert, Dvorak Society Newsletter 79 (April 2007): 31
V roce 2003, v ramci japonskeho turne, natocila vystoupeni souboru na cervnovem festivalu v Nagoyi Japonska televize NHK.
Kvarteto spolupracuje s klaviristou Eugenem Indjicem, harfenistkou Katerinou Englichovou, klarinetisty Philippe Cuperem a Ludmilou Peterkovou, Skampovym kvartetem, Prazakovym kvartetem a Prazskymi symfoniky a dirigentem Zdenkem Macalem, s nimiz uvedlo ve svetove premiere skladbu vyznamneho ceskeho skladatele Zdenka Lukase - Koncert pro smyccove kvarteto a symfonicky orchestr.
jahoda-arts.cz

Navrat na hlavni stranu