Navrat na hlavni stranu

Zaklady novej buducnosti
Nadlak som navstivil koncom septembra 2010, ked sa v nom uskutocnilo II. stretnutie slovenskych evanjelikov zijucich v zahranici. Evanjelicky luteransky cirkevny zbor v Nadlaku v ramci tohto stretnutia zorganizoval konferenciu pod nazvom Doklad minulosti - zaklad buducnosti, ktoru podporila aj slovenska vlada, respektive Urad pre Slovakov zijucich v zahranici.
Cielom trojdnovej konferencie, ktorej sa zucastnili aj Milos Klatik, generalny biskup Evanjelickej cirkvi augsburskeho vyznania na Slovensku (ECAV), Zoltan Dezsö Adorjan, biskup Evanjelickejl uteranskej cirkvi v Rumunsku, predstavitelia pravoslavnej, rimskokatolickej a reformovanej cirkvi v Nadlaku, vydavatelstva Tranoscius, Evanjelickej Diakonie ECAV na Slovensku, Krajanskeho muzea Matice slovenskej a Svetoveho zdruzenia Slovakov v zahranici, bolo pripravit legislativne podmienky pre zalozenie Zdruzenia slovenskych evanjelikov zijucich v zahranici (ZSEZZ).
Iniciatormi jeho zalozenia su Rev. Dusan Toth z kanadskeho Toronta a Dusan Tillinger, farar Slovenskeho evanjelickeho a.v.
cirkevneho zboru v Prahe a superintendent Evanjelickej cirkvi augsburskeho vyznania v Ceskej republike. "Tato myslienka vznikla, ked som cestoval spolu s Dusanom Tothom z Detroitu do Toronta. Hovorili sme o Slovakoch v zahranici a boli sme frustrovani z toho, ze sa slovenska ECAV o nich nezaujima. Som rad, ze Boh pozehnal tieto snahy a podarilo sa nam zorganizovat uz druhu konferenciu a nacrtnut fungovanie zdruzenia," hovori Dusan Tillinger, clen pripravneho vyboru.
Cielom vznikajuceho zdruzenia je udrziavat uzke vazby slovenskych evanjelikov a.v. v zahranici a ich cirkevno-organizacnych jednotiek vo vztahu k ECAV na Slovensku, prehlbovat vzajomnu komunikaciu a spolupracu medzi evanjelickymi cirkevnymi instituciami, alebo jednotlivcami, ktori svoju duchovnu cinnost rozvijaju v zahranici, mimo uzemia Slovenskej republiky a hlasia sa k slovenskym korenom. "Okrem toho si chceme vymienat skusenosti z prace medzi Slovakmi v zahranici a takto zefektivnit pracu v cirkevnych zboroch, ktore posobia mimo uzemia Slovenska. Budeme pozorne sledovat situaciu v oblasti sucasneho vystahovalectva Slovakov do zahranicia a v spolupraci s ECAV na Slovensku sa usilovat o to, aby zahranicni Slovaci mali zabezpecenu duchovnu starostlivost prostrednictvom zakladania novych cirkevnych zborov a pastoralneho zaopatrenia. Chceme vyvijat aj charitativnu a misijnu cinnost v spolupraci s organizaciami podobneho zamerania," dodava Dusan Toth, takisto clen pripravneho vyboru.
Navrh stanov predlozil pripravny vybor na dalsiu diskusiu a pripomienkovanie, ktore po vyhodnoteni a spracovani prerokuje III. konferencia slovenskych evanjelikov zijucich v zahranici.
O mieste jej konania sa este rokuje, bude bud v Budapesti, alebo v Toronte.
Robert Matejovic - Dimenzie 10/2010
***


Slovensky evanjelicky kostol v Nadlaku ma najvyssiu vezu spomedzi evanjelickych kostolov na Dolnej zemi.

 

Navrat na hlavni stranu