Navrat na hlavni stranu

O penize se lidi hlasi, chteji je po Mikulasi
Treti den po Mikulasske nadilce se bude konat dalsi nadeleni: "Stavka na protest proti vladnim uspornym opatrenim bude v Cesku 8. prosince 2010 a bude celodenni, oznamilo dnes vedeni Ceskomoravske konfederace odborovych svazu (CMKOS).", ctu v Lidovkach. Pohrajme si na chvilku s timto jevem, abychom nemeli k teto stavce statnich zamestnancu prazadnych sympatii. Statnimu zamestnanci se ve vyspelych zemich rika civil servant, ktery vykonavanim sve ulohy slouzi vsem a proto je placen statem, aby zajistoval fungovani statu.
V Cesku do teto skupiny statnich zamestnancu patri 600 000 lidi, vic jak 10% zamestnanych. Zadrhel spociva v tom, ze devet pracujicich mimo stat plati ze svych dani toho jednoho. Kdyz statni zamestnanec ma vyssi prumerny plat nez ti, kteri svou praci stat financuji, dochazi k deficitu statniho rozpoctu a k zadluzovani, protoze stat si na plat zamestnancu vypujci.
Cesky statni dluh je dnes 1 426 400 000 000 Kc, coz prepocteno na 10,5 milionu obyvatel cini na kazdeho vcetne kojencu dluh 135 000 Kc, a tento dluh roste. Umysl premiera Necase spociva v tom, ze chce snizit platy statnich zamestnancu o 10% a tim zabrzdit rust statniho dluhu tempem, jakym roste - o 32 100 Kc kazdou minutu.
Logika tohoto vladniho pocinani spociva v tom, ze nejakych 10% procent statnich zamestnancu opusti statni sluzby, a nikdo to nepozna, a odejdou vydelavat vice do privatniho sektoru.
Vsak statni zamestnanec nevnima tuto logiku jako danovy poplatnik, ale dupe nozkami po dlazbe, a krici jako male dite, ze nedostava dost, a jestli vice nedostane, tak se neco stane.
A zde ta paralela s Mikulasskou nadilkou: predstavme si, ze rodice, kteri nadeluji, tak jako stat nadeluje svym statnim zamestnancum, nemaji dost penez, a dite krici a domaha se.
Co udela rodic? Bud si vypujci a ditko svoje uspokoji, a ditko bude chtit pristi rok vice zase, anebo rekne ne a dite placne pres zadek.
Ale jak placnout pres zadek vic jak pulmilionu statnich zamestnancu? Zde se nabizi vzpominka na presidenta Reagana, ktery vyhodil z prace 7000 navigatoru letecke dopravy a behem jednoho tydne se jich 6500 vratilo do prace a dali pokoj.
Ironie vsech stavkujicich, a jejich mentalni nedostatecnost, spociva v tom, ze nechteji svoji praci opustit, at uz z duvodu jakychkoliv, toliko chteji vic za stejnou praci a tak svet nefunguje; anebo funguje chvilku, nez neprimerene vyplaty vytvori dluh, ktery je neunosny pro zamestnavatele. A tato kalkulace plati o soukromem ci statnim zamestnavateli stejne.
Stavkujici statni zamestnanec ma vsak oproti soukromemu zamestnanci jednu vyhodu, totiz statni funkce jsou monopolni, a kdyz hasici stavkuji - nic se nehasi.
A kdyz statni lekari stavkuji, pak se neosetruje, a lid takto lekari vydirany je v panice. Donedavna levicova vlada ustupovala mzdovym pozadavkum a narodni dluh rostl.
Aby nerostl, musi se statni vydaje snizit o 10-15%, a to ve vsech socialne stedrych zemich.
Jeden by si myslil, ze cesky statni zamestnanec je o tridu vyssi zamestnancem nez ten Rek, nebo Francouz v zemich, ktere jsou na pokraji financniho bankrotu. Ale neni to tak, a svaty Mikulas se tento rok Cesku vyhne, kdyz neni na rozdavani.
Deti ovsem budou fnukat, ale to ve vseobecnem fnukani stanich zamestnancu uplne zanikne.
Ross Firla - Sudbury
***
Mily Rosto,
minule jsi me vyzval k ping-pongu, tak se ti pokusim opet vratit tvuj servis. Tentokrat mas pravdu. Statni dluh skutecne nyni za vlady premiera Necase roste. V cisle 12 z letosniho roku jsem dokazoval, ze se jedna o relativni narust, protoze pokud cesky statni dluh pocitame v kanadskych dolarech, pak v cervnu 2009 byl 67,91 miliard kanadskych dolaru a v cervnu 2010 jiz jen 66,32 miliard dolaru. Dnes je to skoro 78 miliard kanadskych dolaru. Zalezitost statniho dluhu je mnohem slozitejsi a souvisi to s inflaci. A statni dluh se likviduje vetsinou prave inflaci. V CR je neco jineho skryta inflace a neco jineho priznana inflace.
Je to presne, co jsem predpokladal a ceho jsme byli svedky zde v Kanade. Vlada, ktera hovori o tom, ze se musi setrit zadluzuje zemi daleko vic nez vlada, ktera o statnim dluhu nehovori. Dostat zemi do prebytku se podarilo pouze Paul Martinovi v Chretienove vlade. Konzervativci v posledni dobe Kanadu bohuzel zadluzovali mnohem vice nez liberalove a demokrati v Americe v minulosti meli mensi deficit nez republikani. Staci srovnat cisla Carter-Reagan nebo Clinton-Bush.
Nechci hodnotit Obamu, protoze ten prevzal zemi diky Bushovi v katastrofalni situaci a je prilis brzy na to ho hodnotit jiz po polovine obdobi.
Otazkou je, jestli Reaganova politika vuci leteckym kontrolorum byla tak v poradku a jestli 11. zari nebylo v dusledku prave snizeni bezpecnosti na americkych letistich.
Skutecnosti je, ze Necasova vlada zatim nic nevyresila. Dobre, kdyz jsme dali kredit Obamovi, dejme i kredit Necasovi, nemel na to dost casu. Na coz se vymlouva kazda vlada.
Problemem je, ze levicove vlady vytvareji programy, ktere nefunguji a pravicove vlady rusi ty, ktere funguji. Ve jmenu usetreni penez danovych poplatniku provedl byvaly ontarijsky premier Mike Harris amalgamaci Toronta. Vysledkem nebylo, ze by se usetrilo, dane naopak stoupaly a zvedly se v Torontu dvojnasobne, ale predstaly fungovat veci, ktere doposud fungovaly; napr. Toronto z nejcistsiho mesta na svete kleslo az na tricate misto...
Jestlize zrusis zamestnani pro deset procent statnich zamestnancu, je to prave tech deset procent na konci. To jsou zamestnanci, kteri - byt je to s podivem - ale i ve statni sfere makaji. Klasickym pripadem byla Art Gallery of Ontario, ktera byla rok zavrena jen kvuli tomu, ze nebyli penize na personal, ktery se o galerii staral. A kdyz zrusis deset procent pracovnich prilezitosti ve zdravotnictvi, nezmizi administrativa, ale odejdou doktori. Hlavne specialisti a nemocnice treba bez anesteziologa nemuze fungovat, takze bude zbytecna. Co je tedy dalsi krok? Budou se muset novi odbornici vychovat anebo nalakat z ciziny. Obe reseni jsou drazsi nez puvodni.
Jak tvrdis, devet zamestnancu v soukromem sektoru zivi jednoho statniho zamestnance. Zapomnel jsi ukazat druhou stranu mince. Z tech deviti zamestnancu v soukromem sektoru pracuje osm na statnich zakazkach a tem se platy nesnizuji a tam je take ten zakopany pes. Zakazky pro statni firmy jsou neuveritelne drahe.
Problem ve zdravotnictvi nezpusobuji totiz jiz tak spatne placeni lekari, ale soukrome pojistovny, ktere vydelavaji penize, jak na pacientech, tak na lekarich. A jsou zbytecnym meziclankem mezi statem a zamestnanci ve zdravotnictvi.
Tvrdis, ze kdyz statni zamestnanec ma vyssi prumerny plat nez ti, kteri svou praci stat financuji, dochazi k deficitu statniho rozpoctu. Podle mne zadluzovani statu vznika, kdyz je prijem nizsi nez vydaje. Proc neresit celou problematiku radeji zvysenim prijmu?
Pravicovy populismus tedy snizuje dane, aby nalakal kapital do regionu. To funguje pouze na zacatku. Snizi-li se dane v urcitem kraji, ale ve vetsi oblasti, pak jiz nikdo nikoho nikam nenalaka, protoze vsichni maji nizke dane. Bohatsi pak bohatnou a chudi chudnou, jak se lidove rika rozeviraji se nuzky, coz ma za nasledek vetsi kriminalitu, vetsi vyskyt lidi s mentalnim postizenim, nizsi vseobecne vzdelani, horsi zdravi atd.
Od roku 1980, kdy jsem prijel do Kanady, slysim, ze zeme s dobrym socialnim systemem jsou pred krachem. Podle zebricku Legatum Prosperity Index jsou na tom stale nejlepe Norsko, Dansko a Finsko. V Severni Americe pak staci porovnat takova rozlohou i geograficky rovnocenna mesta jako Vancouver a Seattle v ruznych statistikach: temer ve vsech aspektech, jako kriminalita, mentalni zdravi, vzdelani, to vychazi lepe pro Kanadu. Nakonec i Kanada se umistila v teto statistice na sedmem, zatimco Spojene staty az na desatem miste.
Vysledkem skrtu ve statnim rozpoctu je pak cpani penez do represivnich slozek: policie, armady a popripade do vystavby kriminalu, jak to navrhuje Harperova vlada.
Reknu-li to velice jednoduse a se vsi uctou k metarum (vzdyt toto povolani jsem take pri skole za 55 Kcs denne delal), je mi milejsi statni metar, ktery za 300 Kc denne uklizi ulici nez nezamestnany metar, ktery je na podpore za 250 Kc denne nebo v kriminale za 150 Kc denne, ale ktereho hlida bachar za 1500 Kc denne. (Pochopitelne cisla jsou pouze ilustrativni.)
Proto nevidim, proc bych nemel mit sympatie k tem, kteri si vidi dal nez na spicku nosu jako treba premier Necas.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu