Navrat na hlavni stranu

Koncert na pamet Patrisky ze Slaneho
V nedeli 28. listopadu 2010 dr. Milos Krajny do letosni serie svych Nocturnes in the City zaradil koncert, sponzorovany pozustalosti a rodinou Patrisky ze Slaneho, Vlasty Scheybalove, rozene Provaznikove. O Vlaste vysel jak v Satellitu, tak v CzechFolks clanek pred nekolika mesici. A tak dnes jenom nekolik dat: narodila se v r. 1928 ve Slanem a tam take v r. 2009 zemrela. Stravila se svym manzelem Frantiskem a synem stejneho jmena radu let v Torontu. Dnes vsichni spi v rodinne hrobce na kouzelnem hrbituvku v ontarijskem Boltonu. Osud - na pohled - ne nepodobny osudu mnoha ceskych ci slovenskych rodin. Az na to, ze zivot Scheybalovy rodiny byl tragicky predznamenan. A take proto, ze Vlasta po sobe zanechala nezvykle hlubokou stopu.
Jednak napsala kouzelnou knihu (sve pritelkyni, Milene Zofkove, o ni rekla, ze to bylo to nejlepsi, co v zivote udelala) vzpominek na detstvi, Patriska ze Slaneho aneb Cert si prece nekdy schrupnul (vysla v nakladatelstvi Atelier IM v Luhacovicich, kde take nedavno vysla jedinecna sokolska kronika Jana Waldaufa pod preskromnym titulem Male dejiny velke myslenky). A take proto, ze jak za sveho zivota, tak ve sve posledni vuli bohate pamatovala na ucely a instituce v Ceske republice, ale hlavne v Torontu. V Ceske republice to byl predevsim dar Zoologicke zahrade v Praze. V Torontu jeste za sveho zivota zalozila v Robarts Library (University of Toronto) oddeleni ve jmenu sveho syna, Franka Josefa Scheybala, shromazdujici knihy o Ceskoslovensku a Ceske republice vydane kdekoliv, ktera uz ma pres 20 000 vytisku. (Koncertu 28. listopadu se zucastnilo nekolik zastupcu Robarts Library, vcetne Chief Librarian Carole Moore).
Posledni vuli a dovetky (interpretovanymi v umluve mezi dedici, pripravene advokatni kancelari, specializujici se na tento obor prava), vedle rady mensich daru (mezi nimi i Masarykovu ustavu a kostelu sv. Vaclava), Vlasta Scheybalova pamatovala vetsimi castkami na tyto organizace: Appleby College Foundation; St. Ann's Roman Catholic Church; the Heart and Stroke Foundation of Ontario; the Schizophrenia Society of Ontario; Covenant House; the Canadian National Institute for the Blind, Southlake Regional Health Centre Newmarket; Toronto General & Western Hospital Foundation; the Princess Margaret Hospital Foundation; Holy Family Roman Catholic Church, Bolton, Ontario; Laurel Hill Cemetery, Bolton, Ontario; Mount Carmel Spiritual Centre, Niagara Falls, Ontario; Ontario Nature; Plan Canada; Missionaries of Charity; World Wildlife Fund Canada; Robarts Library (the legacy to be used for the Frank J. Scheybal Czech Collection). Tato umluva musi byt schvalena nejen dedici, ale take soudem.
Vskutku viditelna stopa. Zena, ktera ji po sobe zanechava, malem neprezila detstvi. V rannem mladi (jak uz jsme se zminili v predeslem clanku, ale ta episoda je tak rozkosna, ze stoji za opakovani) onemocnela zaskrtem a malem umrela. Ale nevzdala se. "Nevzdala jsem se," zaseptam si. "Ani tenkrat. Ani ted. Dobra kmotricka mi to rekla spravne. 'Narodila jsi se jako stastna holka' ...Brzy budu zpatky se vsemi, ktere mam rada. Zase budu hladit zviratka, vonet ke kytickam, behat lesem a dychat pryskyrici. Zase zacnu cvicit v Sokole, ucit se ve skole a bruslit cim dal tim lip. Ceka na mne strasne moc krasy, uceni a radosti. Ale napred se na to na vsechno musim poradne vyspat."
Nezacalo to dobre. Moji vinou. V den koncertu jsem mel byt pred vchodem do kostela v 16:30 (mel jsem na starosti vic nez tricet listku) a dobelhal jsem se tam chvili pred patou. Duvod: starecka liknavost a neuteseny stav torontske dopravy. Shromazdeny zastup byl pripraven me zlyncovat. Nastesti od sveho umyslu opustil. Moc se omlouvam. Koncert, v nemz vystoupili predni cesky pianista Boris Krajny a varhanice Dagmar Kopecka, jez pred lety sklizela potlesk na Prazskem jaru, byl uveden dr. Krajnym a zivotopisnou skicou Vlastina zivota, kterou prednesla Josifka Ticha. Vlastni koncert zahajil Boris Krajny, ktery se proslavil snad predevsim svoji interpretaci dila Mozartova a Chopinova, skladbou Johanna Sebastiana Bacha, Lieber Jesu, wir sind hier... Dagmar Kopecka, ktera byla ve vyberu skladeb (ale rozhodne ne v superlativnim prednesu skladeb, ktere zvolila), omezena kvalitou varhan, zvolila Fantasia in G minor Jana Krtitele Kuchare a skladbu Cantilene and Prelude Gabriela Pierneho. Boris Krajny prvni polovinu koncertu uzavrel Vlastinymi oblibenymi klasickymi melodiemi, ktere podle reakce posluchacu byly oblibenymi klasickymi melodiemi i vetsiny z nich. Mne nejvic (jako vzdycky) chytila za srdce rozmarne posmutnela Humoreska. V druhe polovine koncertu jsme slyseli Borise Krajneho v sesti skladbach od ctyr ruznych skladatelu: v Beethovenove Sonate in C minor, op.13, Patetique (nemyslim, ze jsem ji nekdy slysel hrat lepe); v Chopinove Balade in A flat major,op.47, a Polonaise in A major, op.53; ve dvou Smetanovych polkach, Polka in A minor a Polka in F major; a v Toccate Klementa Slavickeho. A ukazal se mistrem vsech. Tento koncert - stejne jako Krajneho lonsky koncert s Felixem Slovackem - je, alespon pro mne, zajimavy spojenim nastroju: letos to byl klavir a varhany. Podle ohlasu posluchacu (vcetne skupiny z Torontske univerzity) to byl koncert, na ktery budeme dlouho vzpominat. Snad i proto - ale to se mi asi zdalo - ze v atmosfere vecera zaznivalo echo tragickeho, ale i vitezneho zivota Vlasty Scheybalove a jeji rodiny.
Porad vecera byl filmovan torontskou filmovou skupinou Markety Resovske (s kameramanem Igorem Resovskym). Tato skupina v pondeli po koncerte filmovala v knihovne Torontske univerzity, Robarts Library, rozhovor s vedouci knihovny Carole Moore, o Vlaste Scheybalove a sekci knihovny, nesouci jmeno Vlastina syna a navstivila i seminarni sin na nejvyssim poschodi knihovny, rovnez nazvane po Franku Josefu Scheybalovi, kde je umistena fotografie Vlasty Scheybalove, nemylim-li se s prezidentem Vaclavem Klausem, ktery knihovnu F. J. Scheybala symbolicky otevrel. Patriska ze Slaneho cestovala daleko ze sveho rodneho mesta. A neztratila se.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu