Navrat na hlavni stranu

Zemrel velky brankar

Bretislav Dolejsi zachranuje pred Uwe Seelerem

Tehdy na podzim roku 1956 probehla v novinach zprava, ze by v Trnave mel za Slavii, tehdy mela nazev Dynamo podobne jako klub z Houstonu v MLS, nastoupit reprezentacni brankar Bretislav Dolejsi. Nevahal jsem a vsadil jsem se s dedeckem o pet haleru, ze Slavia vyhraje. V nedeli vecer po poradu S mikrofonem za sportem, jsem deset haleru strcil do kapsy. Neopravnene, Slavia prohrala 1:2 a nikdy jsem se nedovedel, jestli Dolejsi v Trnave chytal nebo ne. Faktem je, ze na jare roku 1957 hral v Edenu Ferencvaros a to jiz Dolejsi v brance byl, ale ja mel zapal plic a utkani jsem opet nevidel. Pamatuji se, ze utkani skoncilo 3:2.
Dolejsi jiz tehdy byl legendou. Stal v brance proti Brazilii v lete roku 1956, v kterem jsme vyhrali 1:0. To pro zmenu nesel na chalupe pri bource proud. Muj stryc mel ale z valky radio na baterky, sedmilampovku, obrovsky kufr a z neho jsme se dovedeli, ze branku dal Moravcik a Dolejsi, ze chytnul penaltu. Pamatuji se, ze na podzim toho roku nas otec vzal na plochou drahu na Strahov a najednou hlasatel oznamil, ze Ceskoslovensko zvitezilo na Nepstadionu 4:2 nad Madarskem a v brance byl opet Dolejsi a plny nejvetsi stadion na svete bouril a nikdo nechtel verit, ze by neco takoveho bylo mozne.
Neni divu, ze toho roku byl nas rodinny rozpocet kazdy druhy tyden o korunu tenci. Tu jsem si vyskemral na nedelni odpoledne a jiz nejmene dve hodiny pred zacatkem jsem stal nad jednim ze dvou tunelu, abych vubec neco videl. Bedlive jsem sledoval kazdy pohyb hracu a bylo se na co koukat. Jenze v narodnim muzstvu se zacala objevovat Dolejsiho konkurence - trnavsky Imre Stacho. V rozhodujicim utkani o postup na MS ve Svedsku, ktere se hralo v Lipsku na podzim roku 1957, byl Stacho zranen a tak chytal opet slavisticky golman. Zvitezili jsme 4:1 a postoupili.
Na jare v roce 1958 se zmenil system souteze z jaro/podzim na podzim/jaro, takze vsechna muzstva spolu hrala trikrat, ale na jare se hralo pouze deset zapasu. Zatimco Stacho v pratelskem utkani proti mistrum sveta Nemecku, ktere jsme vyhrali 3:2 prilis neoslnil, Dolejsi v Edenu delal divy. Obzvlaste pamatne bylo utkani proti Rude Hvezde Bratislava, kdy likvidoval strely Gajdose, Molnara a Scherera. Slavia tehdy po bezbrankovem polocase zvitezila 3:0 a nakonec ve Svedsku chytal prave Dolejsi. Po prekvapive prohre se Severnim Irskem 0:1. Byl druhy zapas v Helsingborgu pred 25000 divaky. Utkani piskal Anglican Arthur Ellis a v polocase jsme vedli 2:0, pak vsak Schaffer snizil a dvacet minut pred koncem pro rohovem kopu naremplovali Nemci Dolejsiho i s micem do branky. Nic nepomohly protesty, ze mic nepresel brankovou caru. Proti Argentine jsme museli vyhrat. Byl to snad jeden z nejvetsich zapasu v nasi historii a ustedrili jsme Argentine krutou porazku 6:1 a legendou byl opet Dolejsi, ktery dostal jedinou branku z penalty v 65. minute od Corbatty. Dve branky tehdy vstrelil dalsi slavista Vaclav Hovorka a dve pardubicky Zdenek Zikan.
Dolejsi byl prvnim Cechoslovakem, ktery se dostal do prestizni ankety Zlaty mic. V roce 1956 skoncil na 21. miste. Poslednim zapase teto ery bylo utkani Stredoevropskeho poharu v Budapesti proti MTK Slavia prohrala 0:5.
V roce 1960 byl dozivotne distancovan. Duvodem byla pry Dvorakova branka v zapase s Duklou. Dolejsi vykopnul dlouhy mic az na souperovu polovinu, Dvorak ho obratem pres cele hriste vratil a zkoprnely Dolejsi jen prihlizel. Nastalo vysetrovani. Pry se domluvili
Do Slavie se jeste vratil, ale to Slavia hrala druhou ligu, pak jeste nastupoval za Viktorku Zizkov a najednou zcela zmizel z dohledu. Pry hraval za Spartu Chicago. Az pred casem jsem ho potkal pred zapasem na Strahove. Dal mi sve telefonni cislo. Jednou jsem se osmelil a zavolal do Kalifornie. Hovorili jsme asi hodinu, stezoval si, ze to vse napsal, ale ze nikdo nema zajem to vydat. Zajimave vypravel. O pomerech v Dukle, o spoluhracich, o tom jak dostaval nabidky z Anglie ci Italie. Jak chytal temer do padesatky zde v Torontu za Ukrajince, kteri ho milovali. Dohodli jsme se, ze vse probereme podrobneji. Jenze jsem promeskal svoji chvili
V sobotu 30. rijna 2010 mne volala pani Dolejsi, ze jeji manzel zemrel. Mezi nekrology z celeho sveta, jsem nasel na internetu ve spanelstine jeden z Argentiny. Vzpominka se tykala porazky 1:6 na MS ve Svedsku.
Bretislavu Dolejsimu bylo 82 let.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu