Navrat na hlavni stranu

Oslavy 28. rijna v Toronte
Byly to vlastne nedozite 92. narozeniny Ceskoslovenske republiky a oslavy byly rozdeleny do trech casti. Prvni se konala v nedeli 24. rijna v kostele svateho Vaclava. Dalsi dve se budou konat ve ctvrtek 28. rijna, tedy po nasi uzaverce. V poledne bude vztycena ceska ci ceskoslovenska vlajka pred ontarijskym parlamentem a vecer bude slavnostni koncert Czech Serenade ve Walter Hall, v Edward Johnson Building.
Jiz v nedelni casti dominovala hudba, o kterou se postaralo trio Milan Brunner hrou na fletnu, Marta Laurincova klavirem spolu s doprovodem trubky Andreje Saradina. Na poradu byla hudba Bedricha Smetany, Frantiska Bendy, Antonina Dvoraka, Vitezslava Novaka a slovenskeho skladatele Gejzy Dusika, ktereho predstavila prave Marta Laurincova.
Z novych Sokolskych dejin od Jana Waldaufa, ktere prave vysly, cetla Barunka Sherriffova. Zde stoji za zminku, ze v prvni svetove valce prisla prvni sokolska obet (V. Kratochvil - popraven 28. 11. 1914) jiz necelych pet mesicu po vyhlaseni valky 28. cervna 1914, i to, ze si Sokolove nechavali sokolske legitimace pro pripad zbehnuti na druhou stranu barikady. Proto se rakousti dustojnici snazili tyto legitimace zabavovat.
Vrcholem odpoledne bylo udeleni cen Jana Masaryka torontsky konzulem Richardem Krpacem. Prvni medaili dostal Richard James Bradshaw, ktery zemrel 15. srpna 2007 ve veku 63 let. Narodil se v Rugby v Anglii. V Torontu vedl Canadian Opera Company a uvedl nekolik Janackovych oper, mezi nimi Vec Makropulos, Jeji pastorkynu a Katu Kabanovou.
Dalsim nositelem je Milos Krajny, ktery pravidelne dodava nejen krajanum, ale i sirsimu torontskemu publiku kvalitni ceskou hudbu s ceskymi hudebniky a v Torontu jiz desatym rokem produkuje nedelni Nokturna.
Za krajanskou komunitu byla ocenena Radmila Locherova. Radmila je aktivni ve trech hlavnich krajanskych organizacich: v Sokolu, v MMI i v CSSK. Do Kanady prisla s rodici jako skolacka, ale diky rodicum, kteri meli silny vztah ke sve puvodni vlasti, zapojila se nejprve do Sokola a pozdeji do ostatnich organizaci. Pri udelovani ceny pripomnela vyrok sveho otce Karla Jerabka: "Ceskoslovensko je moje matka, Kanada moje manzelka, kterou jsem si vyvolil."
Nechce se verit, ze posledni z ocenenych, Libor Svorcik je jiz v Kanade 11 let a za tu dobu udelal skutecne hodne nejen pro farnost svateho Vaclava, kde mel na co navazovat. Vzdyt legenda Otce Jandy je stale ziva. Libor vsak se neuzavrel pouze ve sve farnosti, ale otevrel svoji farnost cele komunite. Oceneni medaili Jana Masaryka, kterou mu v nedeli predal generalni konzul Richard Krpac za jeho "pozemskost", je ocenenim jeho "nenabozenske interpretace evangelia", jak by rekl protestantsky teolog Dietrich Bonhöffer.
Ales Brezina

Rev. L. Svorcik a koznzul R. Krpac

K. Kottova, R. Locherova a R. Krpac

R. Kytlova

F. Tesar a K. Kottova

Hudebni trio

 

Navrat na hlavni stranu