Navrat na hlavni stranu

Desaty rocnik Nokturen zahajil prof. Iain Scott
Prednaska byla o Mozartovi a jeho vztahu k Praze. Soustredil se na opery, ktere bud mely premieru v Praze nebo tam byly napsane. Uzasne hudebni ukazky z vrcholnych opernich svetovych scen byly doprovazeny vykladem a vysvetlivkami k jednotlivym zpevakum a scenam. Po ukazkach z Figarovy skladby prisel Don Giovanni a po prestavce La Clemenza de Tito, kterou Mozart napsal ke korunovaci cisare. Cela prednaska byla o techto opernich dilech s ruznymi odbockami jako na priklad cela kantata ktera byla napsana pro Josefinu Duskovou, atd. Proste cele odpoledne jsme slyseli uzasnou hudbu a ukazky na obrazovce s vybornym vykladem prof. Scotta. Asi 50 posluchacu odmenilo prednasejiciho zaslouzenym potleskem a setrvalo s nim v pratelskem hovoru az do vecera.
Pristi koncert se kona opet v kostele sv.Vaclava 10. rijna v 17 hodin. Houslista Vit Muzik prednese skladby Dvoraka, Suka, Mozarta v doprovodu klaviristky Elizabeth Acker.


A nezapomente ze 28. rijna v 19:30 bude ve Walter Hall, University of Toronto koncert Torontske Sinfonietty na pocest zrozeni Ceskoslovenska. Krome skladeb Dvoraka a Smetany, uslysime ceske muzikanty Jana Reznicka a Eduarda Spacila ve skladbach A. Rapoporta a Ph. McConella.
Predplatitele Nokturen maji tento koncert zdarma, nebot je zarazen do predplatneho. (stale je jeste cas si predplatit cely rocnik Nokturen 905/232-2092 www,nocturnesinthecity,com)
mk

Navrat na hlavni stranu