Navrat na hlavni stranu

ROGERS CUP
Toronto 2010, August 7-15
Torontsky tenisovy turnaj Rogers Cup opat rozprudil krv v zilach fanusikov tohoto krasneho sportu. Uz prvy sobotny den priniesol vela zaujimaveho ­ popri kvalifikacnych zapasoch prebiehala aj treningova priprava. Mnohi zo spickovych hracov vsak popri kvalitnej priprave potesili divakov aj inym sposobom. Prvi dvaja nasadeni hraci turnaja, Rafael Nadal a Novak Djokovic po treningu predviedli spolu so svojimi trenermi vyborny minifutbal s tenisovou loptickou priamo na kurte.
V uvodnych fazach turnaja sa velmi dobre uviedol aj domaci kanadsky tenis. Peter Polansky v prvom kole porazil 13. nasadeneho hraca turnaja, rakuskeho Jurgena Melzera 7:6(6), 6:4. V prvom kole stvorhier kanadska dvojica Vasek Pospisil/Milos Raonic zdolala duo Novak Djokoviç/Rafael Nadal v troch setoch.
I cesky a slovensky tenis zaznamenal pekne vysledky. Cesko-slovenska dvojica Frantisek Cermak/Michal Mertinak sa po vitazstve nad prvym nasadenym parom Daniel Nestor/Nenad Zimonjic 6:3, 7:6(5) prepracovala az do semifinale. Siedmy nasadeny hrac turnaja, ceska jednicka Tomas Berdych sa po vitazstve nad Sergejom Stachovskym a Alexom Dolgopolovom postavil vo stvrtfinale proti Rogerovi Federerovi. V strhujucom zapase, kedy v rozhodujucom 3. sete Tomas viedol 5:2 a niekolkokrat bol len 2 body od vitazstva, nakoniec podlahol 3:6, 7:5, 6:7(5). Pri tlacovej konferencii, usporiadanej s Tomasom v utorok, po zapase 2. kola, parizsky semifinalista a wimbledonsky finalista odpovedal na otazky roznych medii (M) vratane Satellitu (S):
M: Tomas, skore vyzera celkom prijemne ­ bol to aj pohodlny zapas?
TB:
Urcite nie. Mozno, ze zapas vyzeral lahky, ale bolo to neprijemne a tazke stretnutie. Sergeja (Stachovskeho) poznam, niekolkokrat som s nim trenoval a viem, aka je jeho hra. Velmi casto chodi na siet a hra rezany backhand. Obcas lopticku velmi zrychli od zakladnej ciary a ma velku hernu variaciu. Proti nemu sa hra velmi neprijemne. Som rad, ze uz od zaciatku sa mi podarilo udrzat koncentraciu a vyhrat zapas v dvoch setoch (6:2, 6:4).
M: Po vysledkoch vo Wimbledone - kladiete na seba velke ocakavania, aby ste potvrdili svoj vykon?
TB:
Urcite nie. Mozno, ze ludia si to budu mysliet, ale pre mna je najdolezitelsi vzdy ten nasledujuci zapas. Robil som to tak v Parizi aj vo Wimbledone. Beriem to zapas od zapasu a snazim sa ist sustredene za tym.
M: K uspechom ste sa prepracovali cez mnozstvo turnajov. Ako sa citite na zaciatku severoamerickeho turne, ktore vedie k US Open?
TB:
Presne tak, tych zapasov je v tomto roku vela. Ja som si predsa vsak nejake to volno po Wimbledone vybral. Ale musim povedat, ze som rad naspat na turnajoch. Po Toronte ma caka este Cincinatti a oba su to tazke turnaje. Ale stale to je o tom, aby som sa dostal do tej spravnej formy a vybudoval si sebavedomie, ktore som mal, ked som koncil v Londyne a aby som bol stopercentny na US Open.
M: Hovorili ste o tom, ake dolezite je sebavedomie. Ako tento rok zmenil Vasu sebadoveru vo velkych momentoch zapasov s tymi najlepsimi hracmi sveta?
TB:
Dobre vysledky s kvalitnymi hracmi znamenaju vela. Mam velmi rad turnaj v Indian Wells, ale tento rok som tam podlahol vo stvrtfinale Nadalovi. Napriek tomu bolo treba pokracovat dalej. Moje vitazstvo nad Federerom v Miami mi vsak ukazalo, ze dokazem porazit tychto hracov a tak sa od zapasu k zapasu a od turnaja k turnaju buduje sebadovera.
M: Porazili ste uz viacerych spickovych hracov sveta. Nadal vsak aj nadalej odolava. Je v tom nieco mimoriadne?
TB:
Ano, momentalne si zasluzi byt prvym hracom sveta. Ukazuje vsetkym, ze je najlepsi. Keby som vedel, co urobit z mojej strany lepsie, snazil by som sa to dokazat priamo na kurte. Zatial ma vsak naskok pred mnohymi hracmi a snazime sa ho dostihnut.
M: Ludia uz davno hovoria o Vasom talente a prirodzenych schopnostiach. Ake mile je pre Vas, ze Vas talent sa zacina zurocovat vo Vasej hre?
TB:
Ano, to su tie najkrajsie chvile ­ dostat sa do semifinale, ci finale velkych turnajov (tento rok finale v Miami a vo Wimbledone), to su uzasne chvile, na ktore sa nezabuda. Je za tym tazka praca, ale este som neskoncil a dufam, ze tie najlepsie vysledky mojej kariery na mna este cakaju.
S: Tomas, teda najskor semifinale French Open a potom finale vo Wimbledone. Ake dolezite su tieto medzniky pre Vas?
TB:
Obidva grandslamove turnaje boli pre mna mimoriadne, obzvlast finale vo Wimbledone. Teraz vsak potrebujem utisit v sebe vsetky emocie a sustredit sa na kazdy prichadzajuci zapas. Su to sice vyborne vysledky pre mna, ale sezona dalej pokracuje a rad by som v nej aj ja pokracoval az do posledneho turnaja roku v Londyne (Barclays ATP World Tour Finals).
S: Po takych tenisovych legendach, ako Jaroslav Drobny, Jan Kodes a Ivan Lendl ste stvrtym ceskym hracom, ktory dosiahol finale Wimbledonu. Kto bol Vasim tenisovym vzorom?
TB:
Nemozem povedat, ze by som mal nejake meno, o ktorom by som bol prehlasil, ze chcem byt ako on. Uz od prvych turnajov sa mi darilo velmi dobre a ludia ma casto stavali na roven s Ivanom Lendlom. To je velmi mile, on vsak bol lepsi hrac s o mnoho lepsimi vysledkami, ako mam zatial ja. Tenis je krasny v tom, ze neviete predpovedat, co sa stane o niekolko tyzdnov, ci mesiacov. Snazim sa teda o to najlepsie.
S: Dakujem a prajem Vam vela uspechov na Rogers Cup a US Open.
V turnaji nakoniec slavil uspech v uprsanom finale Andy Murray po vitazstve nad Federerom 7:5, 7:5. Trofej zo stvorhier si odniesli bratia B. Bryan/M. Bryan. Prajeme tiez uspesny turnaj tenistkam na Rogers Cup v Montreale a tesime sa na ne buduci rok v Toronte.
Jan Banko
***

Tomas Berdych - Foto: J. Banko

 

Navrat na hlavni stranu