Navrat na hlavni stranu

Film Modra bude na Torontskem filmovem festivalu
Skupina Blue Effect ziskala svuj nazev podle toho, ze vsichni clenove meli modrou knizku. Podle nich byla modra nejhezci barvou. Modra je vsak take nazev mestecka, ktere se nachazi na zapade Slovenska mezi Bratislavou a Trnavou ci pobliz Pezinku. A pokud bychom prijeli na slovenskou stranu z Cech od Breclavi, prvni vetsi obec jsou Kuty, pak nasleduji Malacky, a kdybychom zamirili mirne na sever, jsme v Modre.
Kdyz jsem se dovedel, ze film s timto nazvem pobezi na festivalu, nevedel jsem, co od toho mohu cekat. K memu prekvapeni, kdyz zacalo promitani se objevila torontska vez. Nejprve jsem myslel, ze jsem si spletl film. A skutecne prvni cast filmu se odehrava v Torontu.
Pokud jsem se nepreslechl, pral byvaly pritel pri rozchodu hrdince filmu Line, aby se mela dobre ve Slovinsku. Zrejme nevedel, kam ma jeho mila namireno, a ani ho to moc nezajimalo. Komunikace pres mobilni telefon neni take nic neobvykleho, takze kdyz Line zavola druhy den Leko, pozve ho Lina na Slovensko. Prekvapi, ze nejsou problemy s letenkou a ani se ve filmu neresi, jak se na Slovensko behem kratkeho casu dostanou. Film tohle asi ani nechce resit, i kdyz by to mozna bylo zajimave. Vterinovy strih na letadlo a pak jiz je Bratislava - Hlavni nadrazi a cesta do Modry, kam jedou oba v doprovodu Linina bratrance. Zatimco Lina (hraje ji Hallie Switzer, dcera reziserky) v Modre objevuje svoje koreny, svoji rodinu a dokonce se setka i s temer stoletou pratetou, jeji pritel Leko (hraje Alexander Gammal), je v tomto prostredi naprosto cizincem. Nezna nikoho. Tezko s nekym komunikuje, vse je pro nej cizi, nezname. Ani Lininy pribuzni mu nevenuji mnoho pozornosti.
Vlastne Lina a Leko sami nevedi, jestli k sobe patri nebo ne. Tato nejistota o vlastnim vztahu se projevuje i v jednani techto dvou mladych lidi. Mohou si neco dovolit anebo nemohou? Film by mohl lehce sklouznout do nejake banalni bitky nebo do milostneho trojuhelniku. Snad neprozradim moc, kdyz napisi, ze se tak nestane. Ve filmu neni ani cestovni humor ani bujary sex ani tam netece krev.
Ve filmu je hodne slovenske hudby a neni bez zajimavosti, ze se jedna opet o pribuzne reziserky. Pokud by se dal tento film k necemu prirovnat, tak se jedna spis o kanadsky muzikal se slovenskou hudebni skupinou Bukasovy Masiv, kde dominuji Imrich a Branislav Dugovicovi. Film Modra je ale i dukazem, ze se da udelat levny a dobry film, ktery by snesl i ostra kriteria Dogmatu Lars von Triera, kdy se netoci ve studiich, ale primo v terenu, nepouzivaji se lacine pocitacove efekty a hlavne nejsou na scene profesionalni herci.
Co lze filmu vytknout je, ze nema titulky, ale vzdy je zde vsudypritomny prekladatel a tim ztraci film na tempu. O tom, kdy tento film bude uveden na Torontskem filmovem festivalu vas budeme informovat, bud na nasich internetovych strankach nebo v pristim cisle Satellitu.
abe

 

Navrat na hlavni stranu