Navrat na hlavni stranu

To nemeli panu ministrovi delat
Prosty lid se dovedel, ze si zije nad pomery a ze si musi utahnout opasek. Tak dlouho se to vtloukalo lidu do hlavy az tomu lid uveril a zvolil si vladu rozpoctove zodpovednosti. Ta potvrdila, ze si lid uz nebude moci dovolovat tolik skotaceni jako doposud, ale ze se usetri az nekdy v roce 2016. To uz mozna bude u moci nova vlada. Takze opet holub na strese
Podobne kliny se stridavymi uspechy vtloukaji do hlavy svym oveckam politici z ruznych zemi, z ruznych politickych stran a na rozlicne urovni. Jednim takovym pazourkem, ktery opracovaval nase mozkove zavity byla propagace HST neboli Harmonized Sales Tax. Tato harmonizovana dan presne splnila svuj ucel. Tentokrat politici skutecne nezklamali. Je to neco jako stroj na kopani do zadni casti tela, jak se vypravelo jeste v sedesatych letech. Toto zarizeni totiz delalo vsechno: bylo velice nakladne, melo relativne nizkou spotrebu, male rozmery - jenom nekopalo tam, kam melo.
Harmonizovana obchodni dan by se tedy mela spise jmenovat Neharmonizovanou. Tak jako kdosi prohlasil, ze cinska Kulturni revoluce by se mela jmenovat Nekulturni.
Kdyz totiz GST zacala byt konecne unosna a misto neprehlednych sedmi procent se stala petiprocentni, tak nam mocni v Ontariu zavedou pro zmenu dalsi prvocislo - stastnou trinactku. Pry aby se nam lepe pocitalo.
Aby se lid moc nebouril, tak se to udelalo na kanadsky statni svatek. Nikdo tedy nevedel, jak to funguje, obchody byly zavrene a kasy se predelavaly. Zmaten jsem byl i ja a tak jsem zavolal na cislo, kde davaji informace o teto reforme a dovedel se, ze to neni zdaleka tak jednoduche. Z predplatneho se bude nadale platit petiprocentni dan, ale inzerenti budou platit 13 procent. Jelikoz ke zmene doslo v polovine roku, tak vlastne se ucetnictvi musi rozdelit na ctyri casti. To, co se platilo jako GST za inzerci a predplatne v prvni polovine roku 2010 a co se platilo jako HST v druhe polovine: pet procent za predplatne a 13 procent za inzerci. Z telefonatu jsem rychle usoudil, jak se nam opet zivot zjednodusil. Coz mi potvrdil vecer v restauraci, kdy na uctu misto GST a PST bylo trikrat HST. A proto nasi vlade dik!
O par dnu pozdeji prisla federalni vlada s dalsi perlou. Nejprve federalni ministr spravedlnosti Rob Nicholson vyjasnil plan, za ktery by se ani Jara Cimrman nemusel stydet. V Kanade je pry malo kriminalu a proto je potreba proti zlocinnosti bojovat rozhodnejsimi prostredky. Na dotaz CBC, jestli nestaci to, ze kriminalita klesla za poslednich deset let o 17 procent, odpovedel salamounsky, ze je stale vysoka.
O par dnu pozdeji zaril podobnym zpusobem statni pokladnik Stockwell Day. Pripravil si pohadku, jak vlada bude setrit. Tu vsak na tiskove konferenci nestacil dokoncit. Novinarsti cmuchalkove, nezbedove a diletanti se ho hned zeptali, jestli do sveho setreni zapocital ty dve miliardy dolaru za reformu vezenskeho systemu. Stockwell Day se chvili kroutil a pak zacal vysvetlovat, jak je tato reforma nutna. Na dotaz, proc investovat neuveritelne penize do neceho, co funguje, prisel s jeste lepsi teorii nez Nicholson. Podle nej pry ta viditelna kriminalita klesa, ale neviditelna stoupa. Od neviditelne kriminality je uz jen kousek k necemu, cemu se rika viditelna paranoia.
To prece jen nemeli tomu hodnemu cloveku delat, vzdyt16. srpna 2010 oslavi sedesatku a takhle mohou jeho skvele humanisticke plany pokazit.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu