Navrat na hlavni stranu

Z roku 2007 ve Familii aneb Dedictvi otcu zachovej nam, Pane

Tomas Masek
(1941-2010)
Nikdo z zivych se nenarodil,
aby stastne, bez utrap
dozil svuj zivot-kazdy
nese svou strast.

Euripides
Jako snad kazdy kluk jsem miloval Tri musketyry, a kdyz v jednom z poslednich dilu vylicil A. Dumas smrt Porthose, tak jsem bulil. No, dospel jsem, a hned tak neco mi slzy do oci nevzene. Az ted. V patek 23 cervence 2010. Odesel Tomas Masek - bohatyr zivota. Byl k neprehlednuti jak na jevisti, tak i v zivote. Kdybych nekdy inscenoval Tri musketyry, tak urcite bych do role Porthose obsadil Tomase.
Moje prvni rezie v Novem divadle byl Shakespeare, "Vesele panicky Winsdorske, kde Tomas bravurne vytvoril roli rytire Falstafa. A on byl rytir Falstaf i v civilu. Byli jsme spolu na jevisti v tech krasnych plodnych letech snad v kazde inscenaci. A bud ja reziroval jeho nebo on me a nebo nas oba Adolf Toman. Nechci vyjmenovavat vsechny jeho role a rezie. Jsem presvedcen, ze se vryly do pameti nasich divaku, kteri meli moznost videt jeho tvurci praci na jevisti Noveho divadla. Miloval Cechova a se Zdenkou Novotnou vytvorili nejednu krasnou dvojici prave v Cechovovych hrach.
V poslednich tydnech jeho zivota jsem mel casto moznost s nim mluvit o zivote. Tomas nelitoval niceho. Odchazel se siroce rozkrocenyma nohama a nesmutnili jsme. Je prece krasne, kdyz se clovek na konci sve cesty muze ohlednout a videt, ze za nim stoji kus velike prace. Ona totiz je to velice tezka a zasluzna prace prinaset na jeviste radost i pouceni pro ty tisicovky divaku, kteri se nashromazdili za tech vice nez 35 let jeho prace. A ja jen doufam ze nasi divaci mu tento jeho prinos do jejich zivota nezapomenou a pri zprave o jeho odchodu chvilku postoji a smeknou pomyslny klobouk.
Tomasi, neloucim se s tebou a nerikam sbohem. Pouze nashledanou.
Pavel Kral
***---

Z roku 2001 v Stare dobre kapele

 

Navrat na hlavni stranu