Navrat na hlavni stranu

Tomas Berdych i Petra Kvitova ohromili cely tenisovy svet
Zazracni Cesi ve Wimbledonu!
Tenis je jednou z perel na nahrdelniku profesionalniho sportu a temer kazdy tyden produkuje nekolik lukrativnich turnaju. Ale kdo mu rozumi, dobre vi, ze nejvyznamnejsi je ten, co se nazyva Wimbledon. Hraje se na travnatych dvorcich jihozapadniho londynskeho predmesti stejneho jmena uz od roku 1877 a jeho prebohata historie zna mnoho hrdinu. Avsak kdyby byval nekdo pred zacatkem letosniho Wimbledonu predpovedel, ze tentokrat mezi ne budou patrit take teniste Ceske republiky, odbornici by si pri takove prognoze asi vyznamne poklepavali na celo...
Petadvacetilety rodak z Valasskeho Mezirici Tomas Berdych se do boju vrhl s puncem trinacteho hrace svetoveho zebricku, ale nedavneho postupu do semifinale antukoveho grandslamoveho turnaje v Parizi. Golubjova z Kazachstanu a Nemce Benjamina Beckera, ktery je pouze jmenovcem slavneho Borise, smetl z kurtu snadno ve trech setech. Pak vsak prisly problemy a v dalsich dvou utkanich se nadrel jako na galejich. Proti Istominovi z Uzbekistanu musel podstoupit petisetovou a nasledne proti dalsimu Nemci Brandsovi ctyrsetovou bitvu. A sveroval se: "Uz je to na me moc narocne a unava se kupi. Ted ze sebe musim vydolovat posledni zbytky sil a soustredit se ve ctvrfinale na Federera, ktereho jsem uz dvakrat dokazal porazit."
Porazeny Federer se vymlouval
Wimbledonsky fenomen posledniho desetileti Svycar Roger Federer, jehoz zdobi neuveritelnych sest titulu behem predchozich sedmi let, svou turnajovou smrt prezil hned v prvnim kole. Proti Kolumbijci Fallovi, co jeste nezvitezil v zadnem turnaji ATP a svetovy zebricek ho radil az na 60. pozici, Federer prohraval 1:2 na sety, ve ctvrtem setu 4:5 a Falla byl na podani... Mozna i proto prosluly Nick Bollettieri, v jehoz tenisove akademii v Bradentonu na Floride uz nekolik desetiletich vyrusta jedna tenisova hvezda za druhou, pravil: "Jestlize tentokrat na sebe narazi Federer s Berdychem, vyhraje Cech!" Nasim usim to sice znelo pekne,  ale realita podle expertu spise svedcila o uz pokrocilem veku pana Bollettieriho...
Avsak klobouk dolu pred timto tenisovym praktikem. Berdych jako pokropeny zivou vodou pustil do Federera svuj delovy servis i forhend, jimz ho casto tlacil do jeho bekhendu. A kdyz byl pravy cas, nevahal nabehnout k siti a tam predvadet brilantni voleje. A protoze take skvele returnoval, stale vice nahlodaval jistotu vladce zdejsi travy. Za dve hodiny a 34 minut povolil Federerovi jediny set a po vitezstvi 3:1 senzacne postoupil do semifinale! Vzdy uhlazeny a gentlemansky Svycar vsak v tomto pripade prekvapil svym vyjadrenim, trebaze predtim si na zadne zdravotni problemy nestezoval: "Bolela me zada i noha. Kdybych nemel tyhle potize, radu uderu bych nezkazil." Mimochodem nad temito Federerovymi vyroky se pozastavila i tenisova legenda American John McEnroe. A vzhledem k tomu, ze v Parizi Federer prohral se Svedem Soderlingem rovnez ve ctvrtfinale, priznal: "Roland Garros i Wimbledon pro me byly velmi frustrujici turnaje. Uz ted se nemohu doclat, aby byl pristi rok a mohl jsem to odcinit!" Berdych tak prekazil Federerovi, aby Wimbledon vyhral posedme, coz se podarilo pouze v tenisovem praveku Britu Williamu Renshavovi (1881 az 1886 a 1889) a na konci dvacateho stoleti Americanu Petu Samprasovi (1993 az 1995 a 1997 az 2000).
Djokovice znicil v tie-breaku
Cesky tenista zduraznil: "Nic takoveho, ze by souper  byl handicapovan, jsem na opacne strane site nevidel. Rekl bych, ze Federer hral kazdy uder na sto procent. Pro me bylo nejdulezitejsi, abych se soustredil sam na sebe a to se mne podarilo. Sehral jsem svuj zivotni zapas a doufam, ze dalsi jeste prijdou!" K tomu nasledujicimu nastoupil proti svetove trojce Srbu Novaku Djokovicovi, s nimz mel do teto doby pasivni bilanci 0:2. Ale i tentokrat se karta otocila. Berdych opet skvelou natlakovou hrou ziskal prvni set, ale kdyz ve druhe vyhraval 6:5 a byl na podani, svuj servis ztratil a v tie-breaku nastalo infarktove drama. Za stavu 6:2 a pak 8:7 nepromenil dohromady pet setbolu, takze se naopak ke dvema setbolum dostal protivnik. Avsak pomerem 11:9 nakonec cesky tenista tuto sadu dotahl do vitezneho konce. Coz byl klicovy moment, protoze ve treti uz Djokovic, sverenec slovenskeho trenera Mariana Vajdy, odpadl fyzicky a predevsim psychicky.
On na rozdil od Federera vsak nesetril slovy uznani na Berdychovu adresu: "Tomas byl hodne agresivni a vyhral zaslouzene. Absolvoval velky zapas i cely turnaj. Ja jen cekal, ze bude delat chyby a to bylo ode me malo. prece jen slo o semifinale Wimbledonu a ja v nem byl nervozni." Cely tenisovy svet najednou chtel o Berdychovi vedet vsechno. A predevsim to, kde se v nem tak neuveritelna forma vzala. "Uz od detstvi mne lidi rikali, ze bych se jednou mohl stat tak slavny jako Ivan Lendl. Ale vedel jsem, ze at se bude dit cokoliv, tak se musim soustredit jen a jen na sebe. Za posledni rok a pul mne take moc pomohli moji koucove. Trener Tomas Krupa i kondicni trener David Vydra. Naucili me, ze tenis neni pouze o tom, abych drel jeden uder za druhym. Take uz vim, co to je spravna relaxace. Tady po ctyrech utkanich bylo moje telo hodne zhuntovane. Proto si davam stridave studene a teple koupele a hlavne dobre spim. Deset az dvanact hodin denne. Ne, to co jsem ted dokazal neni neco, co by priletelo z nebe..."
Dre a lidsky dozrava
Nepocitame-li Jaroslava Drobneho, ktery triumfoval ve Wimbledonu v roce 1954 uz jako obcan Egypta, protoze v roce 1948 z politickych duvodu odesel z Ceskoslovenska, tak dosud jedinym ceskoslovenskym ci ceskym vitezem wimbledonske dvouhry muzu je z roku 1973 Jan Kodes. Ten o Berdychovi tvrdi: "Vyrazne zlepsil hlavne servis a forhend. Pri hre se nyni nenadre tolik jako jini teniste, treba Djokovic. Ale hlavne vyzral lidsky!" Trebaze Berdych Kodese v tomto smeru nedostihl, protoze ve trisetovem finale podlehl soucasne svetove jednicce Spanelu Rafaelu Nadalovi, na citovanych faktech to nic nemeni. Berdychovo finalove vystoupeni uz bylo poznamenano unavou a v neprijemnem vetru nedokazal najit recept na vynikajiciho soupere hrajiciho levou rukou.  Pozdeji rikal: "Moje telo neni neznicitelne. Musel bych mit v sobe motor, abych mohl rychleji behat. Nadal me dostal pod velky tlak. Tento uspech me vynesl na osme misto svetoveho zebricku, ale ja chci v tenisu dokazat jeste vic..."
Teniste nyni vzhlizeji predevsim k dalsimu grandslamovemu turnaji, kterym bude v prvni polovine zari Mezinarodni mistrovstvi USA ve Flushing Meadow. A k tomu, zda se Nadalovi, ktery si momentalne odjel na Mallorcu lecit sva dlouhodobe bolava kolena, prave v New Yorku, kde jeste nikdy nevyhral, podari zkompletovat bajny Grand Slam skladajici se ze ctyr nejvetsich turnaju (Melbourne, Pariz, Wimbledon a New York). Trojnasobny wimbledonsky vitez John McEnroe tvrdi: "Ma jednu z poslednich moznosti, ale verim mu. Je neskutecne silny, mentalne i fyzicky." Jine hlasy vsak poukazuji na Tomase Berdycha. Prece v Parizi byl v semifinale, ve Wimbledonu ve finale a co nyni? Ze by vystoupil jeste o jeden stupinek vyse?
Pet odvracenych mecbolu
Avsak zpet na wimbledonskou travu. Mezi sto a osmadvaceti hrackami zenskeho singlu byla rovnez dvacetileta Petra Kvitova. Rodacka z Fulneku, hracka prostejovskeho klubu stejne jako Berdych a na zenskem svetovem zebricku dvaasedesata... K udivu tenisoveho sveta si cestu do ctvrtfinale razila pres Rumunku Cirsteaovou, Cinanku Jie-Zheng, ktera se pred dvema roky ve Wimbledonu probojovala az do semifinale, Belorusku Azarenkovou i Danku Wozniackou. Pritom jediny set ztratila proti Jie-Zheng a treti svetovou tenistku klasifikace WTA Wozniackou vyhnala z dvorce s potupnou prohrou 2:6, 0:6! Hodne ucinny byl jeji levoruky servis, ostry cop z bekhendu a pohotovy prechod na sit.
Ve ctvrtfinale ji cekala Kanepiova z Estonska a co se odehravalo na dvorci cislo 1 pripominalo nejdrastictejsi horror. Ve druhem setu Kvitova odvracela tri mecboly a ve tretim dalsi dva! Pri jednom z nich jeji druhy servis pouze skrtl o pasku, ale nastesti mic spadl do spravneho pole dvorce. Tie-break druheho setu vyhrala 10:8, ovsem v rozhodujicim opet prohravala 2:5 a 0:30 pri svem podani. Nakonec jej vybojovala pomerem 10:8 a stala se senzacni semifinalistkou Wimbledonu. V cem spociva tajemstvi jejiho vzestupu? "S trenerem Davidem Kotyzou jsme pred turnajem dreli jako kone. Bylo to zavratne mnozstvi kosu s mici, ktere jsem pri treninku odservirovala. Take jsme vyhledali pomoc psychologa a chodila jsem k nemu na konzultace. Abych i v zapasech zahrala to co v trenincich. Treba kazdy vecer delam specialoni cviky, ze zavru oci a snazim se uvolnit. A take citim, ze trava mne jako hraci povrch hodne vyhovuje."
Prevezmou stafetu dvojcata?
O postup do finale se stretla se sampionkou sampionek, prvni svetovou hrackou Americankou Serenou Williamsovou. Uvod mela brilantni, takze si v prvnim setu vytvorila naskok 4:2! Teprve pak mnohem zkusenejsi souperka zacala prebirat iniciativu, set vyhrala v tie-breaku pomerem 7:5 a druhy 6:2. Pozdeji ve finale Serena Williamsova deklasovala Rusku Zvonarevovou a wimbledonsky primat si zajistila poctvrte. Na svem konte jich ma uz jen o jeden mene nez jeji sestra Venus, kterou tentokrat ve ctvrtfinale senzacne vyradila Bulharka Pironkova. Navzdory semifinalove prohre vsak i Kvitova odletala z Londyna jako hrdinka a netajila se svou radosti: "Vim, ze asi ted na me bude soustredena velka pozornost. Ale urcite se z toho nezblaznim. Dostala jsem se do prvni tricitky svetoveho zebricku a o to vic na sobe budu dale pracovat."
Jan Kodes zduraznuje: "Petra bojuje, doslova se pere o kazdy mic. Je prvni ceskou tenistkou od dob Martiny Navratilove, ktera se neboji jit do zadneho uderu. Jeji herni skala je obrovska." A poklonu Kvitove vzdala i jedina ceska vitezka wimbledonske dvouhry zen z roku 1998 Jana Novotna: "Co se ji povedlo vzhledem k tomu, ze byla az v sedme desitce svetoveho zebricku a ze az do teto doby na trave nevyhrala jediny zapas, je nevidane. Ma velke predpoklady k tomu, aby v dalsich letech sla hodne vysoko." Dodejme, ze nejen Kvitova, ale i cely cesky tenis. I proto, ze vitezkou dvouhry juniorek se stala osmnactileta Kristyna Pliskova. Pricemz jeji sestra Karolina, vlastne dvojce, stejnou soutez letos v lednu vyhrala v Melbourne! Obe velmi nadejne hracky trenuje Jan Bedan, ktery v nedavnych letech mezi svetovou elitu privedl i svou dceru Danielu. Na otazku, proc po finalove vyhre nad Japonkou Ishizuovou, na ni nebyly znat zadne emoce, Kristyna Pliskova reagovala: "Mozna prijdou, az jednou ve Wimbledonu vyhraji dvouhru zen. Skoda jen, ze ve finale se mnou nebyla moje sestra Karolina..."
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

 

Navrat na hlavni stranu