Navrat na hlavni stranu

Laska k prirode
Prirodu ma kazdy rad. Urcite i vrcholni manazeri BP, ropneho gigantu, jehoz havarie na podmorskem ropnem vrtu plni Mexicky zaliv zivotu nepratelskou substanci a clanky novin hrozivymi palcovymi titulky.
Prirodu ma kazdy rad. Sotva by nekdo jen trochu rozumny tvrdil opak.
Vzdyt priroda tot ozeleneny kvetinac v pokoji, truhlik s bujnymi rostlinkami na balkone, rozkvetla zahradka u domu, upraveny mestsky park i neprostupna divocina. Priroda to jsme i my, kazdy z nas. Mame dokonce stejne geny nejen s lidoopy, ale i s mouchami. A konecne, na stavu prirody - biosfery jsme zivotne zavisli.
Obdivujeme prirodu. Ale vetsinou zustavame se svym zajmem jen na povrchu. Nase oci sklouzavaji po krajine, po tvarech, po barvach. Je to jako divat se na vyzdobeny dort a neochutnat.
Obrazy z prirody vnimame casto pouze jako film. Sledujeme je z okenka auta, z odstupu z cesty, z vysin sve lidske nadrazenosti. Ochuzujeme se tak o dalsi vrstvy poznani, a tim take o radosti, ktere jsou na dosah. Kolik vlastne rozpozname hlasu ptaku, kolik motylu? Co vime o zavislosti jednotlivych druhu fauny na sobe navzajem? Co o provazanosti zivotnich cyklu rostlin a hmyzu?
Laska k prirode vsak neni jen o poznani. Patri k ni, stejne jako i k jinym laskam, jista aktivita. Odhodlanost branit a chranit obdivovane hodnoty. A nejde tu jen o moderni trend poslednich desetileti. Jiz Karel Capek v roce 1928 v Literarnich novinach prirovnava devastaci prirody ke stejnemu barbarstvi jako balit si burty do listu Vysehradskeho kodexu nebo dlazdit ulice kameny vylamanymi z baziliky sv. Jiri. Uzavira to slovy, ze "prirodni historie nasich krajin je stejne pamatna jako kterakoliv velika pamatka historicka."
Ani se nechce verit, ze je to tak davno, co byla tato slova napsana. Posoudit aktualnost muzeme i u nasledujici vety: "Ochrana vzacnych prirodnich pamatek neni otazka sentimentality, nybrz povinne ucty; tyto pamatky, at je to prastary strom, predveky porost nebo vzacny geologicky utvar, nam predstavuji neco ctihodnejsiho nez podnikatelsky zajem pana Petra nebo Capla."
Podnikatelsky zajem panu BP jiste nelze smahem oznacit za nectihodny. Vzdyt ve svem vysledku hasi nasi neukojitelnou ropnou zizen, umoznuje vyuzivat nase motorove vehikly v cestach za praci i za zabavou, plnit obchody zbozim zdaleka i z blizka, prijemne temperovat pokojicky, a vubec zit si na urovni a pohodlne. Z jejich lidumilneho businessu zajistovat milionum lidi vysokou zivotni uroven, sebe zajiste nevyjimaje, ale vymizela ona povinna ucta k prirode, jak ji zduraznuje Karel Capek. Z jejich kalkulaci se vytratil onen tak casto vysmivany princip predbezne opatrnosti. Princip, ktery je jednim ze zakladnich sloupu udrzitelneho rozvoje lidske spolecnosti.
Zkratka, lidstvo v zastoupeni firem, korporaci a statu by se melo vyvarovat takovych cinnosti, kde existuje riziko vzniku havarie, jez nedokaze zvladnout. A to bez ohledu na pohadkovy zisk a vysokou zamestnanost, ktere takovy podnikatelsky zamer slibuje. V pripade budovani a provozovani jadernych elektraren se nad tim nikdo nepozastavuje. U podmorske tezby ropy je tomu zrejme jinak.
Ale vzato do dusledku, nemuseli bychom se pri dodrzovani zmineneho principu nejak zacit krotit? Treba zrovna v konzumovani benzinu, tedy v rozsahu te nasi "neomezene" mobility.
A treba zrovna proto, ze mame radi prirodu.
Ale takova laska uz neco stoji, neni-liz pravda. Zapominat na povinnou uctu k prirode ovsem take. Dost mozna, ze uz o tom manazeri z BP neco vedi. Nebo ne?
© Miroslav Petr-foto Kveta Kalouskova

 

Navrat na hlavni stranu