Navrat na hlavni stranu

Mesto po Olympijskych hrach
Opet jsem si pripomnel prani majitele a redaktora tohoto listu, abych obcas napsal neco aktualniho od zapadniho pobrezi, presneji z dnes mesta solidniho vehlasu, kde uz bezmala tricet let ziju. Prani jsem v minulosti jednou nebo dvakrat vyhovel, ale cas plyne rychle a napadlo me obohatit malinko posloupnost sveho zpravodajstvi.
Zda se mi, ze je to teprve par dnu, co doznelo svisteni sjezdovek. Sjezdovek uhanejicich po snehu na svazich Whistleru-Blackcombu. Od te chvile, kdy vitezove vystupovali si na ty tri ruzne vysoke stupne pro olympijske medaile.
Po vcelku bidnem jaru, zda se, ze leto uz se pripomina stale castejsimi slunecnimi dny a ze i letos bude tady, jako vetsinou v minulosti, pekne, slunecne a s prijemnymi teplotami kolem 25 °C. Spolu s prislibem takoveho leta dostavily se ale udalosti, ktere s pocasim nemaji nic spolecneho.
Liberalni vlada se rozhodla (spolu s federalnimi konzervativci pozn. red.) od 1. cervence 2010 uvest v platnost novou, tzv. harmonizovanou dan (HST), ktera ma nahradit dosavadni dve dane, PST a GST, kdy mnoho polozek dosud nepodleha one dani PST (Provincial Sales Tax). Na prvni pohled se muze zdat, ze je to zadouci zjednoduseni. Jenze ... ono znamena, ze nasinec bude muset zaplatit extra 7% na jednasedmdesati polozkach, vetsinou nakupu to nezbytnosti ci ruznych sluzeb. Pro me, a jak se zda asi osmdesati procentum obyvatel BC, je to pocin vcelku jednoznacny v ucinku a nechapu, jak mohou existovat hlasy, sdelujici, ze to bude vec velice prospesna. Ano, mozna maji pravdu ... ucetni uz se nejspis dockat nemohou.
Pri snaze zakoupit nahravku nebo dve genialniho pianisty k narozeninam syna jsem shledal: vehlasny a po leta prosperujici obchod s muzikou, ze A & B Sound, koncem lonskeho roku zkrachoval ... odhaduji, ze v dusledku poklesleho zajmu obyvatel o nakup kvalitni reprodukovane hudby. Stejne tak jsem se dozvedel, ze hudebni sekce obchodu s knihami Indigo, bude brzy zrusena.
Ale, aby obyvatele mesta nebyli nijak osizeni, bylo usporadano predstaveni one brutalni nechutnosti zvane Ultimate Fighting ... 17,000 dychtivcu se dostavilo, lacnych modrin a krve zapasniku, vcetne naseho pana starosty s vizazi hollywoodskeho herce. Sedel pry, jak sdeleno tiskem, v prvni rade. V ten sobotni den mnozi z borcu navstivili Emergency Department hlavni nemocnice s ruznymi zranenimi. Zda naklady jsou kryty ministerstvem zdravotnictvi, nevim. Jenom jsem se malinko vydesil, kdyz jsem se docetl, ze jeden z borcu je byvaly ucitel matematiky.
Zatim k takovemu ohavnemu predstaveni doslo jen v Montrealu a Vancouveru, ale sdeleno s neuveritelnou radosti pisatele, sarada bude opakovana v nasem meste asi brzy.
Zmineny pohledny pan starosta vyznacuje se zvykem ignorace jakehokoli kontaktu s obyvatelstvem, z jehoz dani je v podstate placen. To mi ponekud pripomnelo davne doby vladnouci strany v mem domove. A pitty, jak by rekl nebo napsal Anglican do morku kosti.
Lec zminena byla Olympiada, poradana v tomto miste. Dodnes neni znama financni bilance te udalosti, jen odhad nakladu, ktery tomu vsemu predchazel.
A kdyz obcas se docitam o tom, jak bidne si vedou politici v Cechach, zda se mi, ze v tom pocinani nejsou sami. Ale i to je minulost, jak se zda a doufam, v souvislosti s vysledkem nedavnych voleb v CR.
V Britske Kolumbii ale k pristim volbam dojde az za tri roky. Po fiasku s pokusem zavest dan HST, volby muze vyhrat strana NDP, ktera se v minulosti dost neblaze vyznamenala.. Takze, pokud se do te doby nevytvori treti silna strana, situace bude pripominat ono Z blata do louze a nebo Z deste pod okap. U prilezitosti setkani s byvalym premierem provincie B. Vander Zalmem, ktery organizuje peticni hnuti proti nove dani, optal jsem se jej na takovou moznost. Pripomnel, ze do tech voleb jsou jeste tri roky a zatvaril se zahadne.
Snad je to dobre, ale v posledni dobe hodnostari mesta, jako by se stali posedlymi vyznavaci cyklistiky, pripravuji mnohe zmeny ve prospech kolojizdy (ten termin uzival Spejbl, pokud i pamatuji) a bohuzel, zachazeji az do extremu jez znacne zkomplikuji provoz ve meste.
Pokud jde o ceskou komunitu, Divadlo Za rohem na sklonku dubna uvedlo uspesne dalsi inscenaci (Oddaci list) a na sklonku kvetna dva Vecery jazzu a poezie s hostem Jirim Grosmanem z Toronta v prijemne kavarne Belmondo Cafe.
Vladimir Cicha -Vancouver

Navrat na hlavni stranu