Navrat na hlavni stranu

Jirikovo referendum
V Cechach a snad i na Morave se na dalnicich, silnicich v podzemni draze i v postrannich ulickach na vas v techto dnech usmiva jedna tvar. Je to Jiri Paroubek a musite bedlive sledovat, co tam dali jeho kumpani a co jeho protivnici. Zatim jsem totiz nikde nevidel jasne heslo jeho protivniku jako treba PAROUBEK ZERE MALE DETI, pouze jeho byvali kumpani Zemanovci varuji, ze jiz brzy muze ovladnout tvuj zivot. Bylo by to jasne a srozumitelne. Misto toho Paroubek slibuje vsechno mozne. Nekdy to slibuje on jindy jeho protivnici. Paroubek slibuje, ze vrati Elvise. To je docela hezky slib. Rekl bych, ze tak hodny zase neni. A ejhle, oni to dali jeho nepratele a neprejicnici. Jindy zas slibuje bezplatnou peci o zviratka. Nemohu si pomoc, sympaticky slib, ale kocicky a pejskove nevoli. Proti tomu vypada vudce ODS jako suchar.
Jenze v techto volbach bohuzel asi nejde o to, co je na reklamnich plakatech, ale spise o to, ktera zajmova skupina podnikatelu se dostane k moci, k vladnim zakazkam a penezum. Takze Paroubek nevrati hravou kulturu sedesatych let. Jako postava bez smyslu pro humor je velice nudna a velice si rozumi s byvalym minstrem vnitra za ODS Langrem, ktereho se chce zbavit soucasny vudce ODS Necas. Kalousek z TOP 09 neusetri penize, jak slibuje, kdyz posila sve slozenky na 120000, ale rozfofruje je na armadni zakazky. Raketovy vzestup Veci verejnych taji podnikatele, kteri jsou za nimi a ti jsou pro zmenu neverejni. Levice je napravo a pravice je vlevo. Jan Machacek z Respektu a ktereho nelze podezirat ze sympatii k levici, nedavno v Radiozurnalu na cislech dokladal, ze "pravice" ve svete daleko casteji zvysovala statni dluh nez "levice". A kdyz se podivame na cisla v Kanade, musime mu dat za pravdu. Z ekonomickeho pohledu dosahl nejlepsich vysledku ministr financi Paul Martin. Co spise desi je, kdyz se Paroubkovi na krtu jeho knihy postrileji sponzori nebo kdyz se vudci stran setkaji spolecne na jachte ve stredomori.
Nas by melo hlavne zajimat, jak ktera strana bude hajit zajmy krajanu, konkretne v Kanade. Poslal jsem vsem stranam, krome komunistu, otazky s tim, ze by bylo dobre na ne odpovedet do pondeli vecera. V pondeli po pulnoci nebyla ani jedna odpoved. V utery rano prece jen prisla jedna a to od od pana Alose Pavlicka ze Strany Zelenych, ktery bude kandidovat v jiznich Cechach cili v nasem obvodu.

ABE: Krajane v Kanade, mohou volit, ale po zruseni konzulatu v Montrealu, pouze na dvou mistech: v Ottawe a v Torontu. Chtela by Strana zelenych tento stav zmenit a jak? Korespondencni volbou? Internetovou volbou? Podporili byste i volbu do Senatu?

AP: Jsme proti diskriminaci nasich spoluobcanu a krajanu, kteri dlouhodobe ziji v jine zemi. Jejich vztah k domovine je oprosten od regionalniho pohledu a vzdy prinasel inspiraci a podporu nam, zijicim v Ceske republice. Chceme, aby v budoucnu byly vytvoreny podminky pro to, aby bylo mozne volit do vsech urovni zakonodarne moci nejen korespondencne, ale i na internetu (po vzoru napr. Estonska).
ABE: Prestoze krajane hrali rozhodujici ulohu v poslednich volbach, byli v minulem obdobi nekolikrat velmi vazne poskozeni. Bylo to zruseni konzulatu v Montrealu, zruseni primeho leteckeho spojeni mezi Prahou a Montrealem a Prahou a Torontem. Vetsinou se to deje pry z ekonomickych duvodu. Presto vsak nechybely "turisticke" zajezdy senatoru do Kanady. Co chce Strana zelenych udelat pro to, aby se podobne necitlive zasahy do jejich zivota neopakovaly a jak by Vase strana chtela s krajany spolupracovat?
AP: Predevsim musime posilovat vzajemnou kulturni a ekonomickou vymenu, udrzovat a rozsirovat blizke vazby mezi lidmi v CR a Kanade a take se snazit o zruseni vizove povinnosti. O obnoveni primych letu rozhoduji letecke spolecnosti nakonec prave na zaklade poptavky obcanu CR a Kanady. "Turisticke" cesty nekterych zakonodarcu je smutny fenomen, ale je to az druhotna vec, tykajici se obecne politicke kultury v CR.
ABE: Co byste chteli prenest z kanadske politiky do Cech a cemu byste se chteli naopak vyvarovat?
AP: Urcite otevrenost, nadhled, ale i disciplinu pri reseni problemu v ekonomicke, socialni sfere nebo pri ochrane prirody. Postoj, ktery zaujala v minulosti Kanada vuci uprchlikum, je obdivuhodny a prave Cesi a Moravane by meli byt prvnimi, kdo bude otevreny napriklad vuci politickym uprchlikum z jinych zemi.
Dalsi domena - Ucta ke krajine, ktera je v CR stale vnimana necim okrajovym a zeleni jsou jedini na ceske politicke scene, kdo se to snazi zmenit. V teto oblasti osobne velice kvituji pristup Kanady k ochrane prirody (Narodni parky a organizace sluzeb pro navstevniky), ktery je velkou inspiraci pri ochrane poslednich zbytku nasi spolecne stredoevropske prirody.
ABE: V minulych volbach byla SZ poskozena volebnim systemem. Napriklad Stanislav Penc presahl petiprocentni hranici, ale presto se nedostal do parlamentu. Chcete zmenit system? Chcete odstranit petiprocentni hranici?
AP: Obdobne zelenym chybelo v minulych volbach cca 700 hlasu prave v Jihoceskem kraji (pri prekroceni hranice 5,9 %). Zeleni usiluji dlouhodobe o zmenu systemu, ktery diskriminuje volice mensich stran. Jednou z cest je zmena volebnich obvodu, tak aby byly priblizne stejne velke.
ABE: Internet ma bezesporu radu vyhod, ale nehrozi zde nebezpeci, ze se diky internetu v budoucnu prosadi pouze skupina, ktera se orientuje na nova media? Jak chcete oslovit ostatni volice?
AP: Predevsim musi fungovat nezavisla a verejnopravni media bez vlivu politickych stran, jak jsme toho bohuzel svedky dnes. Ve srovnani s ostatnimi stranami pouzivame minimum billboardu. Jde nam o vecnou kampan, ne prazdna hesla a proto jsme krome internetu vsadili predevsim na kontaktni kampan. Nase volice chceme presvedcit nasim programem, odpovednosti a slusnosti v politice.
Odkazy, uzitecne zdroje informaci:
www.zeleni.cz
www.facebook.com/stranazelenych
http://www.pavlicko.cz/
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu