Navrat na hlavni stranu

Dve ztraty
Stalo se jakousi smutnou tradici, ze pri navstevach Prahy se nemohu vyhnout strasnickemu krematoriu. Neni to pokazde, ale take to nebylo poprve, co jsem se zde setkal se svymi znamymi, kdyz jsme se s nekym loucili. Jak cas bezi, poznavam stale mene lidi a stale mene lidi poznava mne.
Jestlize jde o nekoho z disidentu, pak se vetsinou z tech starsich sejdou stejni lide jako pri pohrbu profesora Jana Patocky na jare roku 1977, ale to bylo v Brevnove.
Tentokrat v patek 14. kvetna 2010 se velka obradni sin zaplnila prateli Jarmily Belikove. Byla zakladajici clenkou VONSu a po roce 1989 nikdy nevstoupila do politiky, ale venovala se socialni praci.
Bylo symbolicke, ze pohrebni bohosluzby vykonaval biskup Vaclav Maly, ktery byl rovnez clenem VONSu. Jan Ruml ve vzpomince pripomnel slova Svatopluka Karaska, ze ted jiz neni pouze "underground", ale i "overground".
O tri dny pozdeji se v Divadle na Fidlovacce rozloucila verejnost za pritomnosti prezidentu Klause a Gasparovice s ochrancem lidskych prav ombudsmanem Otakarem Motejlem. Na rozdil od Jarmily Belikove, s kterou jsem se sesel, pokud se pamatuji pouze jednou na prelomu roku 1979 a 1980, jsem se s doktorem Motejlem znal velice dobre.
Nase prvni setkani naprosto bezvyznamna byla pocatkem sedesatych let. Jako vyraznou postavu si ho pamatuji ze zavodni jidelny na Ovocnem trhu, kam chodil na obed a kam jsme chodili i my jako studenti SPSST. Svou postavou a svym vzezrenim byl neprehlednutelny. O deset let pozdeji byl opet neprehlednutelny pri prvnim normalizacnim monstrprocesu se skupinou Petra Uhla. Jednou o prestavce, kdyz jsme cekali na dalsi zpravy ze soudni sine, prisel dr. Motejl a hovoril s nekym z pribuznych obzalovanych. Pamatuji se, jak kritizoval jednoho z klientu a pri tom zacal slovy: "Nesudme, abychom nebyli souzeni, ale on to chce mit jiz za sebou a proto je nedusledny!"
A pak jiz dr. Motejl vstupoval do meho zivota casteji a casteji. Pri procesu, ktery je nepresne oznacovan jako proces s Plastic People v roce 1976 zastupoval Svatu Karaska, ktery mel poburovat verejnost vulgarnimi vyrazy. K humoru doktora Motejla patrilo, ze sebral mnozstvi vulgarnich vyrazu, nejen od spisovatelu jako Havlicek ci Vancura, ale i od komunistickych velikanu jako byli Marx ci Lenin.
Jenze doba se priostrovala a kdyz zavreli Frantiska Matulu pro odmitnuti vojenske sluzby, zapracoval dr. Motejl zcela jinak a kdyz k Vojenskemu soudu na Pankrac prisla na proces dohlednout skupina bohoslovcu, tak mne poveril jedinym ukolem, aby vsichni do dvou minut zmizeli a nedovolil ani mne vstoupit do soudni sine. Pritomna byla pouze Frantiskova sestra Vera.
Behem procesu si prokurator Kozak vyzadal dvacetiminutove preruseni a po prestavce navrhl podminku, kterou soudce Moutelik prijal. Kdyz jsem se dr. Motejla zeptal, co rikal ve sve obhajobe, rekl s humorem sobe vlastnim: "Mluvil jsem velmi dojemne, udelal jsem z pana Matuly uplnyho blba!" A soudce Moutelik, po preliceni poradil Frantiskovi, at to radeji nikde nerika. Dr. Motejl pak priznal, ze si podminku neodvazil navrhnout ani on sam a vysvetlil, ze prestavka nebyla kvuli tomu, ze prokurator Kozak by zrovna potreboval na zachod, ale ze si nekam nutne potreboval zavolat.
Jenze takovy rozsudek se neutajil a ceskoslovensky stat byl pochvalen zahranicnim rozhlasem, ze konecne jednou dodrzuje Helsinske dohody a Frantisek Matula byl predvolan k Nejvyssimu vojenskemu soudu, aby se obnovilo soudni rizeni. A Frantisek tam nemusel prijit, ale on se rozhodl jim to tam vysvetlit. Nebylo problemem pro Nejvyssi vojensky soud z toho udelat okamzite soudni proces, na miste ho zatknout a odsoudit ho na dva roky. Rozsudek byl vykonan ihned. Jedine, co mu povolili predat klice od sve chaloupky sve sestre. A jelikoz byl i v kriminale neposlusny, prisel z vezeni o tri mesice pozdeji. Dr. Motejl jen litoval, ze Frantiska durazneji nevaroval, ze z toho muze byt exemplarni soud. Kdyby to Nejvyssi soud musel dat k nizsimu soudu, nedostal by podle nej tolik a mohl by se na to v klidu pripravit.
Pak jiz jsem prisel na radu ja. Predvolani jsem dostal na pondeli 18. dubna 1977 a v patek jsem se u dr. Motejla v kancelari zastavil. Podival se na moje papiry a ja se ho zeptal, jestli tam mam jit. Dr. Motejl mne rekl: "Prectete si, co jste napsal v predposlednim odstavci, ze jste ochoten nasledky sveho pocinani nest. Tak nemuzete zacit klickovanim! Ale vemte si s sebou vsechno potrebne, hlavne hodne cigaret. To je tam platidlo."
Po par dnech ve vazbe se objevil dr. Motejl. Podle sveho zvyku prinesl dvoje cigarety. Drahe ameriky a partyzanky. Ameriky polozil na stul, partyzanky kouril on sam. Hlavni otazka znela: "Tak co pane Brezina, chcete z toho vyjit s nejnizsim trestem anebo z toho udelame show. Kdyz se rozhodnete pro show, tak to bude nejlepsi show jakou umim." Odpovedel jsem, ze z toho udelame show. Sbalil si partyzanky a mne nechal ameriky. Po par dnech se objevil opet. Pohovoril se mnou, co ctu, prinesl ameriky a kdyz jsem mu rekl, ze je to dlouhe, tak se rozcilil. "Vy musite byt pripraven sedet roky a ne vzdychat po par tydnech. Jestli je to dlouhy, tak vam dam hned na miste pres hubu!" Opet se zastavil tesne pred procesem a zeptal se, jak se budu hajit. Rekl jsem, ze si vse necham na zaverecnou rec. Den po procesu se opet zastavil, abychom to zhodnotili a jestli se budeme odvolavat. "Vase rec byla dobra, ale prilis na intelektualni urovni, aby to soud mohl pochopit a ke vsemu jsem vysel ven a hned pred budovou mne ji nekdo ze zavreny tasky ukradl a vecer to uz vysilal zahranicni rozhlas!" "Vite pane doktore, lidi jsou kurvy" a oba jsme se usmali. Odvolani probehlo v Pribrami a tam jsem videl doktora Motejla naposledy.
Kdyz prijel po revoluci do Kanady, tak mi zavolal z Ottawy a to jsme spolu hovorili naposledy. Jak sam rika, jediny on vedel, co z toho, co se o nem rika, byla skutecnost a co byl mytus, ale oboji melo svuj skryty vyznam. Kdyz se ho nekdo ptal pred smrti, jestli jsou nejaka prava v Cesku poslapavana, odpovedel s humorem jemu vlastnim: "Ano, prava kuraku!"
Ales Brezina - Praha

Navrat na hlavni stranu