Navrat na hlavni stranu

Dve ceny pro Prof. Dr. Skalu
Rok 2010 se vuci vancouverskemu renezancnimu muzi zatim chova kamaradsky. Nejen proto, ze Dr. Skalovi slouzi zdravi a ze zije v jednom z nejkrasnejsich mest na svete. Letos - a to je teprve duben - uz mu take byly udeleny dve vyznamne ceny, z nichz jedna je duvodem k hrdosti nejen pro neho, ale i pro jeho krajany: Masarykova cena, ktera mu byla udelena Ceskym a Slovenskym sdruzenim v Kanade, a F.N.G. Starr Award, nejprestiznejsi vyznamenani, jakym Canadian Medical Association (Kanadska lekarska komora) muze uctit sveho clena.
A Dr. Skala neni clen ledajaky: herec, reziser, autor, lekar, vyzkumnik v rakovine, univerzitni profesor (mimochodem, jestli se nemylim, v Ceskoslovensku se v mladi rozhodoval mezi lekarskou fakultou a DAMU - do obou udelal prijimaci zkousky - a sel na medicinu). V roce 1964 promoval na lekarske fakulte Karlovy univerzity a o devet let pozdeji obdrzel Ph.D. ve fyziologii od University of British Columbia (UBC). Pri prilezitosti oslav 75. vyroci zalozeni teto univerzity byl jako jeden z jejich 75 nejuspesnejsich absolventu zvolen do jeji Haly slavy. The Vancouver Sun ho nazval "muzem pro vsechny sezony" a "Vancouverskym renezancnim muzem". Dr. Skala vedl vlastni vyzkum v rakovine na Children's Research Centre a Medical Post ho na prvni strance predstavil jako prvniho vyzkumnika, ktery vypestoval "lymphoblastic leukemia cells" mimo telo. Byl profesorem (dnes uz emeritnim) jak v Department of Pediatrics, tak v Department of Obstetrics and Gynecology na UBC. Po padu komunismu se stal hostujicim profesorem KU v Praze, prednasel na Druhe lekarske fakulte Karlovy univerzity a v Motolske nemocnici pomahal zakladat jednotku transplantace kostni drene. Je autorem vice nez 100 clanku a monografii a na vyzkum obdrzel pres dva miliony dolaru.
Nevim, zda Dr. Skala je lepsi divadelnik nebo lekar a vyzkumnik (mozna by se ta dve povolani dala sloucit pod jmenem zdravotnik, ale to slovo mne nechytlo za srdce). Tak Dr. Skala divadelnik... V roce 1976 byl ve Vancouveru zalozen divadelni krouzek (ja vim, ze tohle zni hrozne domacky, ale zacatky v cizine byvaji domacke) a Dr. Skala byl spoluzakladatelem a pak tricet let divadlo vedl. Tomu "krouzku" dali jmeno Divadlo Za rohem. Behem svych 33 let Divadlo Za rohem svym divakum nabidlo znamenity jidelnicek (a i v tom jasne mel prsty Dr. Skala): Capek, V+W+J (Voskovec + Werich + Jezek), Hrabal, Kundera, Havel, Kohout, Klima, Moliere, Anouilh, Goldoni... A ackoliv Divadlo Za rohem je amaterskou organizaci, uroven jeho predstaveni je vynikajici (mozna - ale ja jsem torontsky sovinista - ne docela tak vynikajici jako uroven torontskeho Noveho divadla) a i o to se bohate zaslouzil Dr. Skala, jako reziser i herec. Videl jsem nekolik her, ktere reziroval a v kterych i vystoupil jako herec a lituji, ze jsem nevidel jeho tulaka v Capkove Ze zivota hmyzu (mne v te hre v Torontu sverili jen roli slimaka, ale ja si nestezuji: dalo mi to prilezitost videt zblizka tulaka bohem nadaneho herce Bohouse Maci). Dr. Skala zanechal vyraznou stopu i na kanadskem profesionalnim divadle v oficialnim (anglickem) jazyku), nejen v ceskych hrach prelozenych do anglictiny (nektere v jeho prekladu), ale i v puvodnich hrach - mimo jine vystoupil v skoro 50 inscenacich v CBC Radiu v serii dramatickych programu.
Prvni z letosnich cen, Masarykova cena, bude Dr. Skalovi predana v cervnu na kongresu Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade ve Winnipegu. Cena, ktera byla poprve udelena v roce 1985, je urcena mimo jine, pro ....Kanadany ceskeho a slovenskeho puvodu za mimoradny prinos v nekterem oboru lidske cinnosti... Zneni zrejme mohlo byt inspirovano Dr. Skalou...
Druha cena, F.N.G. Starr Award, je nejprestiznejsi a nejvyssi oceneni, udelovane (a velmi zridka) Kanadskou lekarskou komorou. Prvne bylo udeleno v roce 1936 a prvnimi laureaty byli objevitele inzulinu, Banting, Best a Collip, kteri byli rovnez pocteni Nobelovou cenou. Cena neni udelovana kazdy rok, Dr. Skala je 45. takto vyznamenanym. Je v dobre spolecnosti: mezi vyznamenanymi je nekolik nositelu Nobelovy ceny a mnoho dalsich slavnych vedcu. Citace ceny, ktera jiste zahreje srdce Dr. Skaly (i jinych divadelniku), je nepochybne take originalni (vezmeme-li v uvahu, ze ho udelila lekarska organizace): "za vyznamny prinos k lekarskym vedam, praxi a vyuce a za praci v umeni divadelnim". Cena bude Dr. Skalovi predana na kongresu Canadian Medical Association v Niagara Falls na podzim 2010.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu