Navrat na hlavni stranu

Jaro uz je tady, Eva chce dum do parady
Jako kazde jaro, sotva roztal snih, pani Firlova se rozhodla v dubnu zrychtovat parkety v dome. Automaticky se vzpiram takovym umyslum, protoze muj kazdodenni zivot se obrati naruby. Dratkovani neni velka patalie, ale prestehovat nabytek a tuny knih z mista na misto je pohroma. Vcera po veceri jsem zacal vyjednavani, abychom dratkovani prelozili na pocatek cervna. Eva na mne hledela pres stul a vyslovila svuj vzdor jedinym slovem: "Proc?" Na to jsem cekal a vyslovil jsem duvod: Protoze prvni tyden cervna budeme mit sluhu. Eva zirala a znova na mne mrstila to mrazive slovicko: "Proc?" Protoze jsme se vsadili se Zdenkem, ze pokud ve volbach v Cesku koncem kvetna vyhraje pravice, Zdenek mi bude prvni tyden cervna delat osobniho sluhu a pomocnika a komornika. "A co kdyz vyhraje v Cesku levice?" vybafla na mne Eva, ktera vzdy bere v uvahu obe strany mince. Pak budu posluhovat Zdenkovi cely prvni tyden cervna, tak jsme se vsadili. Eva zavrtela hlavou nad timto blaznovstvim a ja vyhrknul sve presvedceni, ze vitezstvi levice v Cesku neprichazi v uvahu, protoze Cesi nejsou sileni ani zblbli levicovymi predvolebnimi sliby. Eva ukoncila debatu takto: "Dej mi to pisemne, proc v Cesku zvitezi pravice..." Napisu, rekl jsem, a medle mi doslo, ze co napisu a nevyjde to tak, bude klacek, kterym budu bit, kdykoliv budu mudrovat, ze neco bude, a pak to nebude. Lec po sedesatce nema chlap mnoho prostoru, aby caroval se svymi nazory a zacal jsem psat:
1/ Cesi sami sobe nezvoli levicove reprezentanty, protoze nezapomneli, jak jim levice vladla;
2/ Cesi jsou spise pesimisti ke slibum levice, protoze uz meli naslibovano do aleluja;
3/ Cesi umeji pocitat, a vedi, ze kde neni - ani cert nebere, co se tyce statni pokladny;
4/ Cesi radi cestuji a neradi maji ostnaty plot mezi svym domovem a Alpami ci Kanary;
5. Cechum levicacke porucnikovani nikdy neslo pod nos a nenechaji se okrikovat.
Dal jsem Eve svych pet nazoru, proc Cesi levici nezvoli, a Eva chtela PROC tedy zvoli pravici?
"Protoze nejsou blbi," zakricel jsem, a Eva to na muj papir pripsala svym rukopisem, zalozila stranku a rekla mi, ze ji volala Zdenkova manzelka. Nastrazil jsem usi, protoze nase zeny spolu nemluvi casto jako spolu mluvime my: "A co rikala?"
"Zdenek rikal, ze tam budes prvni tyden cervna pomahat s natiranim oken coby Zdenkuv sluha!"
"Tohle Ti rekla?" zakricel jsem vztekle, ze Zdenek uz dela plany, jak mne pouzije.
"Tohle mi rekla velice jizlive, abych nic na prvni tyden cervna neplanovala, ze budes makat od nevidim do nevidim, a ze postel bude u nich pro Tebe pripravena." Zatrnulo mi velice, protoze natirani nenavidim a Eva soucitne pokyvala hlavou, ona to vi. Musim proto aktivne povzbuzovat sve zname i nezname v Cesku, by volili pravici!
Ja opravdu strasne nerad natiram.
Ross Firla

 

Navrat na hlavni stranu