Navrat na hlavni stranu

Pod mecem Damoklovym
Zasl jsem jak jeden ci dva dosti vysoce postaveni pracovnici, ktere jsem povazoval za solidni, mohou saskovat u plachet papiru na stojanu, carajice na ne vyplody prednasejiciho velesefa, graficky znazornujice blaboly dochazejici z Ottawy, ktere by se daly jednoduse a s plnym opodstatnenim, vyjadrit vetou: Vazeni spoluzamestnanci, je na case, abychom pracovali plodne a pilne, alespon s petasedmdesati procent! Zkusme to!
Teprve pak, na dalsim shromazdeni, pokud by se projevilo zlepseni, mely by se podavat kolace a kava zdarma. Ty se ale podavaly pokazde.
Zajimave prace ubyvalo, nebot vedeni se rozhodlo posilat projekty do soukromeho sektoru. Po vlastni zkusenosti s veznici v Edmontonu, kde otopny system byl dilem velmi sofistikovane firmy, jez dopustila se velmi zavaznych chyb v navrhu a problem se mi, snad pomoci bozi nebo stesti, podarilo vyresit, upadl jsem v apatii a kdyz jsem nemel nic kloudneho na praci, venoval jsem se, ve chvilich nejkrajnejsi nudy, svoji grafomanii. Ve snaze zaznamenat beh veci tak, jak jsem je prozival a videl.
Predstaveny puvodem Japonec pracujici v kukani vedle me, nekdy me pri takove cinnosti pristihl (zapisoval jsem do sesitu, ktery mu byl okamzite podezrely a probudil jeho tuseni, ze nejde o zalezitosti naseho zamestnavatele). Nerekl skoro nic, ale vedel jsem, ze je asi zle. Pak jednou pravil: - My, zamestnanci mame jedinou moznost. Drzet krok a delat, co se od nas zada a nebo si najit jine misto.-
Mel pravdu. Jenom nerekl, ze to, co se od nas v posledni dobe pozaduje, neni nic nez nelogicnost a zbytecna administrativa. A rekl jsem: "Masao, tohle nemyslis vazne! Ja mam opravdu svoji praci rad, ale o to min nesmyslnou, nelogickou byrokracii, podivne zmeny tak casto pozadovane, a to at pochazeji od Prime Ministra a nebo od kralovny!"
Usmal se orientalnim zpusobem a nerekl nic.
V naplni moji pace se nic nezmenilo a tak jsem se misto grafomanie zacal venovat studiu pracovni smlouvy. Sotek naseptavajici mi konec meho snazeni, vznasel se jako dzin nad texty tech pojednani.
Zacal jsem se venovat vypoctum rodinne financni situace. S ohledem na budoucnost. Misto abych si cetl v pokladnici svetove literatury, venoval jsem s zpravam dodavanym bankou nebo dvema, kde jsme meli ulozeno neco penez. Znovu jsem si pripomnel ten svuj husarsky kousek kdy jsem po ukonceni pomeru v Dominnion Construction Ltd. investoval 5 tisic dolaru na nejriskantnejsim typu burzy (Commodity Futures), spolu se vzrusenim, ktery mi ten krok pusobil.
Ten rok uz nedoslo ke spolecnemu obedu s Masaem, na ktere me v minulosti zval. Nicmene, ve federalnim konglomeratu nemusel jsem se nijak bat jeho pomsty, navzdory tomu, ze na mou primluvu pred casem nedbal a nechal propustit puvodem slovenskeho krajana a schopneho kreslice, ktery pro nas oba pracoval.
Reorganizace stridala reorganizaci, projekty se nadale predavaly do soukromeho sektoru a tak jsem s choti v puli unora v roce 1992 odjel do Mexika.
Balada ne z hadru, ale ze slunce, oceanu a prijemne atmosfery. Zadne povinnosti, vylet lodi na plaz jeste peknejsi nez v Puerto Vallarte. Seznameni s doktorem mediciny z Utahu, vlastnikem obydli typu time share. Tenis hraje chabe, ale je to moc mily a pratelsky chlapik. A jeho zena je nemene mila. On umi spanelsky a diky tomu ziskavame k pronajmu Jeepa bez cekani. Jedeme do okoli, az na jakysi vybezek zvany Punta. Do jeepa nanosil lekar basu coca-coly. Kdyz jsem cestou zlikvidoval lahev zdraveho cerveneho vina, optal se, zda nemam obavy o sve zdravi, o jeho coca-colach jsem pomlcel.
Na tom vybezku je mala rybarska vesnice, klid a pelikani sedi na rybarskych barkach jako pozorni svedkove deni kolem, ac se tu vlastne nic nedeje, coz je dobre. Nadherne je to misto.
Cestou zpet jsme se zastavili na jinem miste, stejne nadhernem. Krasna, belostna plaz, na ni malinkaty podnik kde lze koupit vybornou smazenou rybu, pivo i vino.
"Well, here is my card, you can call me anytime," pravil lekar, kdyz jsme se videli naposled.
Po navratu zavolal si me sef Lloyd.
"Situace se opet ponekud zmenila. Muzes ale jeste pusobit v programu Work Force Adjustment, jestli chces. V tom pripade poletis do Winnipegu, pomoct s nahradou chladiciho zarizeni temi, ktera pouzivaji ovzdusi mene skodlivych freonu," pravil.
"Prima, Winnipeg je moje druha domovina," rekl jsem.
Za par dnu jsem pristal na winnipezskem letisti. Taxikem jsem jel k hotelu Winnipeg Inn, nalezajicim se na krizovatce hlavnich ulic. A tu jsem si vzpomnel na kratickou basen, kterou jsem jednou napsal:
Nepoznal Kanadu
kdo v puli unora
zachumlan po bradu
v kozichu z buvola
na hube jinovatku
nepresel krizovatku
Main Street a Portage Avenue
Vladimir Cicha - Vancouver

 

Navrat na hlavni stranu