Navrat na hlavni stranu

Co musite, i kdyz nemusite nebo nechcete
Ceska republika mi moc ublizila, nemohu zapomenout, Ceska republika mi uz nic nerika, jsem doma v Kanade, mam neceskou manzelku, deti i s prateli uz nemluvi cesky, je mi uplne jedno, co se tam deje, jak si ustlali, tak at si lehnou, jde ml to vsechno na nervy a tak tam nejezdim, ja to tam vsechno znam, je tam krasne, historicky jedinecne, ale ja radeji jedu jinam atd. atd. Neco z toho urcite plati pro kazdeho z Cechu v Kanade, pro mne osobne hodne! Ted si ale na chvili klidne sednete i kdyz na to nemate ani minutku casu a zamyslete se. Jsou veci, ktere urcite vsechny nebudete moci poprit. Behem vaseho "domabyti" v Kanade nekdo prijel z Cech a nebo z Moravy a zacal vam "pet chvalu" na historicke pamatky, architekturu, hrady a zamky, pivo ba i knedliky, na zvlastnosti ci krasy prirody, na vesnici s navsi, horskou turistiku, lazne... a kdo vi co jeste! Nemuzete uprit, ze se vam ocividne ci tajne "dmula prsa pychou". Treba jste nerekli ani slovo, mozna, ze jste utrousili, ze jste se tam narodili nebo vas ta chvile donutila rici. ze jste ceskeho puvodu. At se stalo cokoliv, odprisahla bych, ze vam tam nekde uvnitr neco zahralo, trosinku se pohnulo, nebo jste meli spokojeny pocit.
Proc to vsechno pisi na historickem pocitaci starymi, revmatickymi prsty? Neco me nuti po nekolika prihodach, kterych jsem byla svedkem za svuj skoro padesatilety pobyt na tomto kontinente a ktere mi soucasna doba pripomnela. Jedna se hlavne o treti, eventuelne dalsi generaci z kruhu znamych a pratel. Jeden z techto potomku vedel, jake je narodnosti, ale ani rodice nevedeli v jakem meste nebo vesnici se predci narodili, protoze dedecek s babickou o tom nikdy nechteli mluvit. On se tam touzil podivat, ale nevedel kam. Dalsi musel jet do Anglie po smrti otce, ponevadz maminka byla Americanka a nevedela misto, kde se narodil, vedela jenom, ze byl za valky v anglicke armade. Dozvedel se to pracne pres anglicke vojenske dokumenty. Pak znam nekolik mladsich lidi, kteri vycitaji rodicum ze jim nikdy nic nerekli o rodne zemi a mnohdy dokonce, ze je nenaucili jazyk, natoz aby je tam vzali nebo poslali.
My nevime, jak se "nase potomstvo" bude vyvijet, ale vetsina z nas nechce. abychom byli ze zeme s povesti nevalneho charakteru, rasismu, s korupci skoro organizovanou, se spatnou komunikaci se zbytkem Evropy. Tomu by snad mohlo pomoci, kdyby se vlada teto zeme vice starala o zmenseni vsech nesvaru o spokojenost lidi a mene o (odpustte!!) o korytareni.
Jak vite vlada se voli, ale vy nevite, koho volit a tak nebudete volit. To se dela ve vsech demokraciich, protoze si lide neuvedomuji, ze se vlastne nemusi volit nekdo sympaticky, nebo strana stoprocentne vyhovujici, ale mala a tudiz bez dopadu, ale ze se volit ma v kazdem pripade PROTI tomu. co nechceme mit nikde a pro nase potomky ani ve stare vlasti, ktera uz neni domovem ale prece se k ni hlasime. Odtamtud nam to chteji udelat co nejobtiznejsi proto se stale jen debatuje o korespondencnich volbach. Jak by to bylo bajecne, kdybychom jim ukazali, co si myslime a v budoucnu se nemuseli stydet za svou rodnou zem pred nasimi potomky a kazdym, kdo o ni a tudiz i trochu o nas spatne mluvi. Tak uz vite, proc se ty moje prsty tak namahaly a o cem ta ma sediva hlava premysli. Nikdo mi za to nic neda, ale snad se take nebude nikdo divit.
Dala jsem to na papir, protoze jsem presvedcena, ze mame volit nejen kdyz neco chceme, ale take kdyz neco nechceme.
Musite se predem prihlasit do volebniho seznamu do 18, dubna 2010 a pak prijit volit 27. nebo 28. kvetna od 14 do 21 hodin. Mate to uverejneno ve vsech ceskych sdelovacich prostredcich a zastupitelstva maji telefon!
Hana Pelnarova

 

Navrat na hlavni stranu