Navrat na hlavni stranu

NEKROLOGY
Behem necelych dvou tydnu odesli z naseho blizkeho okoli tri pekni lide... (a kolik dalsich, o nichz nevime).
Matej (Matthew) Blecha - 81

V pondeli, 22. unora 2010 zemrel ve veku 81 let prazsky rodak Matej Blecha. Na spolecne prazske detstvi - i kdyz je deli desitka roku - vzpomina ing. Vladimir Kavan, ktery se nedavno loucil s jinym pritelem z prazskeho mladi, dr. Kabesem. Ing. Kavan si rovnez vzpomina, ze Blechova rodina byla silne zastoupena mezi architekty. Ale Matej, po prichodu do Kanady v roce 1950, zvolil jinou cestu. Zamiloval se do geologie. Prvni akademicky titul v geologii ziskal (v roce (1961) na Queen's University v Kingstonu a Ph.D. v roce 1969 na McGill University v Montrealu. Koncem sedesatych let zacal pracovat pro vyznamnou kanadskou spolecnost Teck Explorations Limited., jejimz vicepresidentem se stal v roce 1979. V teto hodnosti odesel na odpocinek v roce 1992.
Jeho pratele o nem rikali, ze ma ceskou krev, kanadske srdce a dusi kraje zvaneho Grey, v nemz se nachazi mestecko Markdale, kde si Matej vytvoril domov.
Ale jeste predtim po dva roky v Markadale sdilel farmu s Blankou a Jirim Rohnovymi a jejich deti se staly dobrymi prateli.
A jeste jedna karta mu vysla. Po padu komunismu mu byl vracen dum v Praze, ktery renovoval a jeden byt upravil pro sebe a svou rodinu a take pro sve pratele, Kavanovy, Rohnovy a radu dalsich...
Mel povest uslechtileho cloveka se smyslem pro humor, oblibeneho spolecnika a prisneho a soucasne hrdeho otce a dedecka,
Jeho partnerce Deborah McCombe, synovi Matthew J. a cele rodine vyslovujeme uprimnou soustrast.
***
Drucilla Travnickova - 73
Sveho manzela, Jana Travnicka, dlouholeteho predsedu Masarykova ustavu, prezila jen o nekolik tydnu. Loucila se s nim pri pohrbu. Nazyvala ho svym princem. Prestoze nebyla ceskeho puvodu, udelala v nasi komunite, hlavne v Masarykove ustavu, ale i v Sokole, hodne dobre prace. Mela vynikajici smysl pro humor. Zvlast mi utkvela v pameti jedna perlicka, kterou opakovala (myslim) i pri Janove pohrbu): "Ty Cechy najdete vsude, i ve sve posteli...!"
Kratce po Janove pohrbu jela do Arizony. Odpocinout si od slz a nacerpat novych sil. V Arizone (nevim presne, kde) sla na prochazku. Zamyslena, vzpominajici. Srazilo ji auto. S jejim popelem se v Torontu rozloucili nejblizsi pratele 11. brezna 2010. Bude mnoha lidem hodne chybet...
***
Ivan Prock - 89
Ivan se narodil 9. ledna 1921 v Uherskem Brode, stejne jako Jaroslav Hornak, s kterym prijel do Halifaxu na lodi Nea Helas 23. dubna 1949 (a aby hra nahod byla jeste vyraznejsi, tehoz dne v Halifaxu pristala i lod U.S.A.T. Le Roy Eltinge, s kterou prijelo 113 krajanu, vcetne autora tohoto nekrologu). Ivan nejaky cas pracoval na farme, potom v Burlingtonu v podniku Antonina Ronzy Susan Shoes, ale jiz v roce 1950 si otevrel vlastni podnik Prock Insurance Agency (s prodejem pojistek mel zkusenost uz z domova). Hodne pojistek prodal i na Batawe, kde se take setkal se svoji budouci zenou, Drahou Novakovou. V roce 1970 se stal clenem reditelske rady Ceskoslovenske Kampelicky, priblizne ve stejne dobe jako Alexander Havrlant, Milos Greif (ktery Ivana nasledoval ve funkci presidenta Kampelicky), Otto Havelka, George Meisner, Frank Tesar a Otto Styrsky. Nekdy v roce 1982 byl zvolen presidentem, funkce, kterou zastaval do roku 1992. Byl oblibenou postavou v krajanskem zivote. V jeho jmenu byla Kampelickou a jim zrizena stipendia pro nase studenty. Byl znam jako vasnivy rybar, se svym pritelem Hornakem jezdili rocne na Cape Code, kde byli tak uspesni, ze more malem vylovili. Jeho manzelce Draze i detem Jane Marii a Ivanu Josefovi vyjadrujeme uprimnou soustrast.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu