Navrat na hlavni stranu

Je to pro legraci, delat prstem praci
Veta Nehne ani prstem bylo vymluvne oznaceni lenocha, kdyz jsem vyrustal v Ostrave. Muj dedecek toto uslovi drtil mezi zuby, kdyz sekal travu na zahrade a ukosem pozoroval pres plot souseda Volneho, penzistu od drahy, sediciho v lehatku na slunicku, a sousedka Kramarova sekala srpem jeho travu pro kraliky. Babicka totez rikala o synovci, ktery kam se vydelal - tam to necha a nehne prstem.
Dnes jsem pozoroval mladou zenu v kavarne Books and Beans jak jeji prst tancoval po klapkach mobilu. Upozornil jsem Zdenka, a ten se kouknul smerem k zene, a rekl, ze mozna pracuje prstem. Zacli jsme hledat a vyjmenovavat co se da udelat prstem, co jeste nedavno zadalo obe ruce.
"Moje babicka," chytil se tematu Zdenek, "mi mockrat vypravela, jak drive musela den co den cistit a lestit cylindr petrolejky, a ted zmackne prstem vypinac a ma elektricke svetlo." "Muj prastryc Teodor, pridal jsem, mi vypravel jak tocil klikou, aby nastartoval motor auta a ted, liboval si v padesatych letech, zmacknu prstem starter a motor naskoci bez namahy ein zwei."
"Moje matka," rekl Mervyn, "stala v uzasu u zdimacky pradla a libovala si, ze jednim prstem dela zdimani, ktere ji drive delalo puchyre na dlanich nez pradlo vykroutila rukama."
"A coz vytah," vzpomnel jsem si, "ktery na zmacknuti tlacitka prstem nas vynese do x-teho patra."
Pili jsme kafe a premysleli co dalsiho se da udelat jednim prstem. "Na vstupnich dverich verejnych budov," vzpomnel si Mervyn, "jsou dnes vypinace k otvirajici dvere, staci stisknout tlacitko a dvere se otevrou s pomoci motoru."
"Mel jsem moped, co se startoval seslapnutim pedalu; nove motorky maji startovani tlacitkem."
"Lezim na gauci," rekl Mervyn, "a menim televizni kanaly zmackanim tlacitek dalkoveho ovladace."
Ta mlada zena, par stolku od nas, porad mackala svuj mobil, asi mela dlouhou konverzaci. Mervyn se taky otocil k te zene a rekl mi, ze cetl clanek, ze vyzkumnici uz jsou schopni snimat mozkove impulsy a premenovat je elektronicky na motoricke ukony jako pomoc invalidum. A protoze kvuli nepohybovani a prejidani bude brzo vetsina naroda invalidni, uz nebudeme muset ani namahat prsty, neb tohoto vynalezu se chopi vsichni.
Pristoupil k nasemu stolku pravnik Stanley a oznamil nam, ze byl vcera se svou pani v divadle na skvostne cinohre Loveless. "Na tu se musite jit podivat", rekl s nadsenim, "a vezmete si plenku do kalhot, protoze se pocurate smichem!"
"Tys byl v divadle," optal se Zdenek s udivem, "kdyz hrali hokej Kanadani s Rusy?"
Stanley se zachmuril a priznal, ze jeho protest k navsteve divadla manzelka uhasila slovy: "Divadlo nebo rozvod? a podal jsem se," vzdychl, "protoze nase manzelstvi visi na vlasku."
Zasmali jsme se, vedouce ze Stanley je vydiran uz dlouho, a casto o tom vypravi. "Vprostred prvniho jednani," vratil se Stanley do divadla, "jsem vytahnul mobil a vytukal prstem synovi do Ottawy jak se hokejovy souboj Kanadanu s Rusy vyviji? V momente pipnul mobil a cetl jsem odpoved 3:0. Kdo vyhrava?, vymackal jsem revmatickym prstem zlostne, ze syn nechape, ze jsem v divadle. Za chvili syn odpovedel: Vyhravame 3:1, prave jsme dostali gol. Muz sedici v rade za mnou sledoval moje mackani a neklonil se mi k ucho a optal se ,Kolik?' ,Vyhravame 3:1,' zaseptal jsem mu do ucha a vzapeti se hledistem sirilo: 'Vedeme 3:1!'"
"O prestavce jsem zavolal synovi do Ottawy," pokracoval Stanley, "a dozvedel se, ze je to 7:2."
Zpravu jsem rozsiril kolem sebe, protoze slusni lidi mobil do divadla nenosi, a ja nejsem slusny.
Zase jsme se zasmali a Stanley byl rad, ze nas bavi, a pokracoval, ze po prestavce bylo divadlo skvostne a lidi se smali a ja se smal, protoze jsme to Rusum natiraji a byl jsem v blahu. "Po divadle jsem vysli k satnam a tam ve fronte mne obstoupil houfek - jak hokej skoncil? Vytukal jsem starym prstem do mobilu Jak to skoncilo? Syn odpovedel 'Jdeme do prodlouzeni', a obliceje kolem mne ztuhly a jeden pres druheho rikali, vzdyt o bylo pred hodinkou 7:2??
,Zavolej mu,! prikazal mi kdosi, a ja nemel chut mackat prstem textovy vzkaz; syn zvedl telefon. ,Co se stalo,' zarval jsem do telefonu, a syn se zachechtal, ze jsme vyhrali 7:3 a oni oslavuji. Rekl jsem houfku kolem sebe, ze syn si delal srandu a skoncilo utkani 7:3 a jeden mi podekoval.
Vsichni jsme se smali a Stanley na odchodu rekl: "Na to divadlo, hosi, urcite zajdete."
Chtel jsem se Zdenka optat, proc se sedesatnici s oblibou oslovuji "hosi", ale byl cas jit domu. Vytahnul jsem mobil a vytukal prstem Eve, ze uz jsem na ceste domu.
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu