Navrat na hlavni stranu

Nejde jen o Obratniky (Raka a Kozoroha)
Jako spiritualni priklad stoji mezi nejvetsimi muzi naseho veku. (Karl Shapiro, vyznamny americky basnik)
Letos v cervnu tomu bude tricet let od umrti spisovatele, ktereho mel Karl Shapiro na mysli.
Henry Valentine Miller neni casto jmenovan mezi nejvyznamnejsimi americkymi spisovateli naseho veku. Takova hodnoceni pochazi z per a hlav literarnich kritiku a odborniku, vetsinou veci znalych. Pravdepodobne. Ja se samozrejme za takoveho odbornika nepokladam, ale presto si myslim, ze tento autor je mnohdy ponekud nespravne chapan a jeho vyznam nedocenen. Je mu pricitano vyznamne misto mezi spisovateli, kteri se svym dilem, poznamenanym sexualitou ci obscenitou, dostali ve znamost ctenarum ci po prestalych potizich s cenzurou, na literarni vysluni.
A to je, myslim velike nedorozumeni, hodnoceni ponekud pokulhavajici jednostrannosti nahledu. Nebot H. Miller neni jen autorem knih, ktere jej vynesly na obeznou drahu jako tzv. kontroverzniho autora. Tyto knihy naopak tvori obsahem jen bezmala nepatrnou cast jeho bohate tvorby.
Dovoluji si poznamenat, ze krome knihy Sunday After War (Nedele po valce) snad vsechny jeho dalsi knihy jsem cetl a dokonce je i mam. Mohu tedy rict, ze snad trochu vim, o cem pisu.
Dle meho nazoru H. Miller se smele radi vedle autory jako Joyce nebo Celine ci basnik Whitman a dalsi, vedle nichz ale uvaden mnohdy neni.
Co ja povazuji na jeho knihach za nejcennejsi, je jakasi opravdovost, verohodnost, ac nekdy to snad muze byt i jenom jim vytvoreny dojem. A nekdy si treba na jedne strance i protireci. Ale to jsou jen, dle meho nazoru, male zavady na jeho zcela ojedinelem dile, kde sex (to slovo se mi nikdy nelibilo) je chudickou Popelkou mezi zavaznymi myslenkami, sdelovanymi navic zajimavym, vpravde originalnim zpusobem. Mnohdy je to text pripominajici poezii v proze, pripadne dila impresionistu.
Je to autor, ktery ctenare (tedy me rozhodne), s obdivuhodnou snadnosti dostava mezi postavy svych knih. Po jeho bok, nebot prevazne jde v nich o autora sameho. Jeho kritika Ameriky jeho casu (a do jiste miry i mych casu) mi nejednou pripada, snad vlivem zkusenosti s jinou velmoci, Sovetskym svazem, az mnohdy velmi prisna, ale dnes, po mnoha letech zivota na americkem kontinente musim mu dat ve velmi mnohem za pravdu.
Napadlo me jednou, jak by asi byl H. Miller hodnocen, kdyby nenapsal ty knihy, kde je zminka o telesnem obcovani mezi muzem a zenou. To by me skutecne moc zajimalo! Jak by pak kritik mohl vychazet jen z knih jako Air Conditioned Nightmare, Remember to Remember, Black Spring, Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch, Cosmological Eye, The Colossus of Maroussi (snad jedna z nejlepsich knih napsana o Recku) Wisdom of the Heart, The Books in My Life, Reflections, Letters to My Friends, Stand Still Like the Hummingbird, The Time of the Assassins, Just Wild About Harry, The Smile at the Foot of the Ladder?
Muze-li autor napsat tak citlivou skicu jako je tato The Smile at the Foot of the Ladder, pribeh starnouciho klauna, ktery, v zastoupeni za onemocneleho kolegu, v dobe, kdy sam uz jako klaun nevystupoval, ale chtel tomuto mene schopnemu kolegovi pomoci ke slave, pak si snad ctenar uvedomi ono zkreslujici hodnoceni Henryho Millera jen jako spisovatele, ktery prolomil barieru psani o sexu ... jak je klasifikovan napr. v Almanachu 2000, Strucne Encyklopedii a patrne i jinych ucenych zdrojich pro ctenarovo pouceni.
Nase prvni Ceskoslovenska republika vyznacovala se nemalou znalosti dobre literatury. O tom jsem se mohl sam presvedcit. Kontroverzni dila Joyceho Odyssea a Millerova Obratniku raka vysla cesky na sklonku tricatych let. Milleruv Obratnik v roce 1938 jako prvni v cizim jazyce, krome francouzskeho vydani. Dodnes si pamatuji ten ctenarsky zazitek, kdyz jsem obe knihy, vypujcene jen na legitimaci v Univerzitni knihovne, hltal s vetsim zaujetim nez vztahy matematicke a fyzikalni, ktere mne ale take nadherne fascinovaly
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu