Navrat na hlavni stranu

S Rostou Brankovskym o domech, bytech a jinych nemovitostech
Pracujes se svou manzelkou v tomto oboru jiz delsi dobu, mohl bys specifikovat, jak dlouho?
V roce 1984 jsem zacal prodavat nemovitosti. Kdyz se tak divam zpatky, tak vidim, jak moc se prodej nemovitosti za tu dobu zmenil. Kdyz jsem zacinal, tak stacilo pet tydnu sedet ve skole, projit zkouskami a mohl jsem zacit. V te dobe se zacinalo s pocitaci a firma, u ktere jsem zacal byla jedna z prvnich, co zakoupila pocitac a modem 300 bitu za vterinu. Pismena a cisla se objevovala na obrazovce asi tak rychle, jak jsem je mohl cist. Bylo to pomale, ale byl to pokrok. Toronto Real Estate Board se snazil tuto moderni techniku porad vylepsovat, az jednoho dne to hlavni system nezvladl a nekolik dni jsme byli bez informaci. Byl to totalni kolaps.
Mohl bys charakterizovat toto obdobi?
Ze zacatku jsem v Torontu nikoho neznal a zacinal jsem v nezname oblasti. Abych ziskal klienty, tak jsem to zkousel po telefonu. Znelo to asi takto: "Dobry den, tady Rosti Brankovsky z realitni kancelare, chcete prodat dum?" To bylo vse, vetsinou rekli: "Ne, dekuji!" nekdy to rekli trochu silneji, ale nekdy rekli, ze o tom premysli a tak se dostali na muj seznam, sel jsem je navstivit a nekdy se mnou i prodali. V te dobe jsem delal hodne telefonnich nabidek. Dnes uz to neni tak jednoduche, hodne lidi je na do not call seznamu a tak ani nevim, jak bych dnes zacinal. To je take myslim duvod, proc se tolik lidi v real estate neuchyti a nevydrzi v nem. Dalsi rozdil co vidim, je to vecne papirovani. Kdyz jsem zacal, "listing" byla jedna stranka; dnes uz klienti musi vyplnit a podepsat 12 stranek. Je nam rikano, ze je to pro ochranu verejnosti, ale pri tolika strankach lide ztraci prehled a muze se stat, ze podepisi neco, co je pro ne nevyhodne. Podobne je to i pri prodeji. Jednoduse receno, cim vetsi ochrana, tim vic lide ztraci prehled a tim vic jsou zranitelni.
Kdy doslo k drastickemu zvyseni cen?
Je zajimave sledovat trh s nemovitostmi v Torontu. Nekdy to vypada jako bychom uz dosahli vrcholu, jako by uz ceny nemohly jit vys, ale pak se zas neco zmeni a ceny dale stoupaji. Za poslednich 25 let jsme meli jen jedno obdobi, kdy ceny sly dolu a to bylo od roku 1989 az do roku 1996. Kdyz se clovek diva zpatky, tak to vypada jasne, za pet let od roku 1984 do roku 1989 vylezly ceny skoro 300 %. Hlavne to bylo zpusobeno tim, ze lide z Hong Kongu se stehovali do Toronta, a v porovnani s vetsinou novych emigrantu meli penize.
Jak vypadal trh s nemovitostmi v poslednich nekolika letech?
Dnes je situace trochu jina, ceny jsou hodne vysoko, ale pres to lide kupuji. Ceny nevyrostly jen ve velmi kratke dobe jako pred dvaceti lety, ale postupne. Nyni od roku 1997 se do dnes ceny priblizne zvysily o 210%. Ja si myslim, ze je to hlavne proto, ze do Toronta stale prichazeji novi lide a tak, i kdyz se stale staveji nove byty a sidliste, presto se zajem nemensi a take i mnozi mladi lide odstartuji koupi pomerne maleho bytu. Vidim take velky rozdil ve velikostech pozemku, na kterych se stavi. Jsou daleko mensi nez pred padesati lety, i kdyz na druhe strane pozemek je vetsinou maximalne vyuzit a tak domy casto byvaji daleko vetsi. Rovnez je rozdil ve velikostech bytu. Dnes se stavi bytove jednotky o hodne mensi, ale zato vetsinou maji vratneho, jsou lepe zabezpeceny a maji moderni kuchyne a koupelny.
Z pohledu na jednotlive mesice, kdy dochazi k nejvice transakcim?
Nejvice dohod o koupi domu a bytu je mezi breznem a zacatkem cervna a potom v zari a rijnu. To neznamena, ze se nemovitosti prodavaji jen v tu dobu. Jaro je daleko prijemnejsi na hledani a potom opet po prazdninach. Nejvice registraci na katastru je koncem cervna a proto vzdy navrhuji se teto dobe vyhnout. Dva, tri dny drive nebo pozdeji a je to daleko snazsi i pro pravniky.
Jak bys rozdelil Toronto a kde je vyhodne koupit prvni dum?
Pri rozhodovani kde a co koupit je nekolik faktoru, na ktere by si clovek mel dat pozor. Casto druh obydli a cena urci pribliznou polohu pripadneho bydliste. Lide, co pracuji ve stredu mesta se bud spokoji s mensim domkem a nebo vezmou v uvahu, ze budou cestovat do prace autem nebo verejnou dopravou. Vsechno ma sve vyhody a nevyhody. Ja doporucuji lidem podivat se na oblast, ve ktere pripadne si chteji neco koupit v ruznych dennich hodinach a tim tak trochu dostanou cit pro tu oblast. Take cestovani po silnicich a dalnicich je jine v nedeli, kdy se na dum podivame a ve vsedni den, kdy vetsina jede do prace a nebo z prace. Je to moje zkusenost, ze vetsina lidi je nakonec ve sve oblasti dost spokojena.
Na co by si meli kupujici dat pozor?
Pred tim nez lide zacnou shanet nove bydleni, tak by si meli uvedomit, kolik jim banka nebo jine sporitelny pujci. Teoreticky to neni tak komplikovane, kdyz ma clovek dobry kredit, tak si muze dovolit splatky priblizne 32% plus 8 % dane z nemovitosti. Celkove splatky by nemely presahovat 40% hrubeho rodinneho prijmu a v tom jsou zahrnuty i splatky na auto, kreditni karty, studentske pujcky atd. Samozrejme vsude jsou zvlastni pripady, ale toto je takovy zaklad kvalifikovani na hypoteku. Samozrejme je vyhodou mit vlastniho agenta. Klient dostava denne zpravy o nejnovejsich nemovitostech na trhu a jeho agent naplanuje a udela navstevy zajimavych objektu. Ja jsem casto prekvapen, jak casto me lide rikaji, ze mne nechteli obtezovat. Prodej nemovitosti je moje zamestnani a tam neni zadne obtezovani. Je jiste, ze mam radeji, kdyz klienti zavolaji behem dne, kdy mam vic casu na uradovani, vecer casto jsem v terenu. Nekdy pomoci nemohu a tak to lidem take oznamim.
Jaka jsou nebezpeci?
Co se tyce vlastniho domu, tak doporucuji pred koupi si nechat dum prohlednout domovnim inspektorem. Dobry inspektor najde pripadne problemy a i muze odhadnout cenu jejich odstraneni. Nektere veci jsou pomerne lehke vymenit a nebo opravit, jine mohou byt drazsi a nebo mohou zpusobit dalsi skryte skody. Inspektor ma ruzne nacini na mereni vlhkosti, ztraty tepla, elektriny, prohledne strechu a mista, kde casto se nachazi vlhkost a plisne, okna, topeni, instalace a nekteri se specializuji i na termity.
Jestlize nekdo vlastni dum a vi, ze po case bude chtit jiny, jak ma postupovat? Co se lepe prodava?
Na otazku co se lepe prodava, mohu jen rici, ze by to nemelo byt to hlavni, na co se clovek diva. Dnes v Toronte se prodavaji pomerne dobre vsechny druhy nemovitosti a tezko se da predpovedet do budoucnosti, co lide budou kupovat. Hodne zalezi na financnich prostredcich, zalibach, vzdalenosti do zamestnani a v neposlednim pripade na zivotnim stylu. Pro zacinajici mlade lidi vidim vyhodu v koupi kondominii, at bytu nebo radovych domu, pro rodiny vetsinou jsou nejvyhodnejsi domky a pro seniory opet kondominia, hlavne byty. Nekdy si myslim, ze starsi lide moc dlouho zustavaji ve svych domech, kde jsou nevyhodou schody a odlouceni, misto aby si nasli pekny byt v jednom patre se spolecenskym zivotem. Kondominia poskytuji moznost spolecenskych akci, at jsou to filmove vecery, prednasky, besedy, karetni hry a take casto maji telocvicny, knihovny, dilny a plavecky bazen.
Jake zmeny lze ocekavat v nejblizsi budoucnosti?

Od konce cervna bude zavedena nova dan, vlastne ani ne nova jako "vylepsena". Doted se neplati provincni dan za nektere sluzby, na ktere se uz musi platit GST, napriklad komise pro agenta a od cervna se bude muset zaplatit o 8 % vic. To je take jeden z duvodu silne obchodni aktivity pri prodeji nemovitosti v techto mesicich.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu