Navrat na hlavni stranu

Ohlednuti za olympiadou
Temer jako kdyz utne se prestalo o ZOH ve Vancouveru po zaverecnem ceremonialu hovorit. A presto je na co vzpominat. Vzdyt Kanada ziskala rekordni pocet 14 zlatych medaili a umistila se v celkovem hodnoceni (26 medaili) na tretim miste za Spojenymi staty (37) a Nemeckem (30). Ceska republika skoncila trinacta se sesti medailemi. Dve zlate medaile si odnesla rychlobruslarka Martina Sablikova na 3000 a 5000 metru. K tomu pripojila jednu bronzovou na 1500 metru. Lukas Bauer ziskal dve bronzove medaile jednu za 15 km, druhou ve skvele stafete na 4x10 km. Ctvrtou ziskala ve slalomu Sarka Zahrobska. Slovensko skoncilo osmnacte s jednou zlatou, jednou stribrnou a jednou bronzovou. Vsechny medaile byly z biatlonu. Dve ziskala Anastazia Kuzminova, jednu Pavol Hurajt.
Krome strhujicich zavodu Sablikove, byla vsak nejvetsimi dramaty utkani slovenskych hokejistu. A nutno dodat, ze nechali na lede vse a rozhodne ostudu na olympijskych hrach neudelali. Skoda jen, ze v poslednich dvou zapasech prohrali. Pri tom jejich zapas s Kanadou, obzvlaste posledni tretina, kdy dokazali snizit z 1:3 na 2:3 a jen skvely zakrok Longa pri Demitrove strele v posledni minute, odvratil prodlouzeni, byl zrejme nejlepsim na MS. Skvely byl zapas i o treti misto s Finskem, kdy naopak Slovaci vedli po ctyriceti minutach 3:1, ale nakonec v oslabeni inkasovali a prohrali 3:5. Strhujici byl i finalovy zapas, kdy Kanada zdolala USA 3:2 v prodlouzeni a bylo symbolicke, ze posledni branku turnaje vstrelil snad nejlepsi hrac NHL Sidney Crosby. Cesi meli smulu, kdyz v ctvrtfinale proti Finsku Kubinovi spadla helma, coz rozhodlo o konecne prohre 0:2, ale pokud nedas branku, nemuzes pocitat s medaili.
Kuriozne si obcas pocinala media. Napriklad kanadska televize neukazala vitezku Martinu Sablikovou, ale do nekonecna ukazovala Hughesovou, ktera skoncila treti. Cesky rozhlas treba nevysilal uvodni zapas Cesko-Slovensko a misto toho daval zelenou vlnu, ze ulice jsou prazdne, protoze se vsichni divaji na hokej V dobe, kdy se jela dramaticka stafeta na 4x10 km pro zmenu daval reprizu rozhovoru s Mirkem Topolankem a pak hudbu. Take zustava otazkou, proc treba cesky rozhlas nevysilal zapasy slovenskych hokejistu, alespon treba zaver utkani nebo treba proc nema dohodu o prebirani prenosu slovenskeho rozhlasu. Vzdyt slovenska mensina v Cechach neni zanedbatelna a ne vsichni Slovaci v Cechach maji zrovna po ruce televizi. Totez plati i opacne. V dobe, kdy se uvazuje o spolecne Cesko-Slovenske fotbalove lize, by se mohlo zacit spolupracovat i v eteru.
Ales Brezina
***
Mensi prubezna informace z OH 2010
Konecne uz se pred nekolika malo dny udelalo ve Vancouveru a okoli hezke pocasi.
Dneska doslova dokonale. Obloha bez mracku, bezvetri, teplota ve meste par stupnu nad nulou. Vydali jsme se tedy k mistu, kde plane olympijsky ohen a pak do jeho stredu, odkud se vysilaji zabery televizi, na misto zvane Robson Square.
Vedomi si omezenych parkovacich moznosti nechali jsme auto na ulici vzdalenejsi a s chuti se v peknem pocasi vydali na misto, kde v den zahajeni OH pan Gretzky ten olympijsky ohen zazehnul. Sli jsme po promenade na brehu Pacifiku, kde uz je nekolik let nova vystavba, cesta nas vedla kolem zakotvenych jachet vseho druhu, od mensich po velike. Na jedne, spis mensi, uvideli jsme informaci ze je na prodej za 138,000 dolaru. (Bohuzel jsme meli u sebe spolu s choti asi tak dvacku). Pri pohledu z te promenady na ne je videt pekne, vzdalene pozadi hor, tentokrat ale jen chabe zasnezenych, Uprostred vod na jakemsi zakotvenem plavidle stkvi se olympijske kruhy, jejich blizke okoli ale pohled malinko narusuje.
Jak jsme se blizili k mistu s ohnem, videli jsme konglomerat novych budov vselijakeho, moderniho tvaru, stejne jako jerab toporici se v same blizkosti onech tlustych trubic slozenim pripominajicich polena ohromneho taboraku, nosice to olympijskeho ohne, presneji peti planoucich ohnu. Kolem plot a budovy ze skla a kovu nesourodych tvaru a jak jsem se na tento symbol dival, zmocnil se me zvlastni pocit a nemaly uzas nad tim, jak mohlo dojit ke schvaleni takoveho podivneho symbolu. A vedle vzpina se nekolik vysokych svitidel na zalomene konstrukci. Kdyz jsme se pak na misto podivali z vrsku ulice po niz jsme vysli k centru deni, podivana pusobila ponekud rozeklanym dojmem, spis to misto pripominalo staveniste nezli dustojny prostor s klasickym sloupem nesoucim talir s planoucim ohnem. Opet nejspise snaha po originalite za kazdou cenu (kolik tato dle meho nazoru obludnost stala, nemam poneti). Jaka skoda, nebot v takovy den jako ten dnesni pekne vyniknou vsechny krasy a prednosti Vancouveru a jeho okoli. Tento vytvor te krase nijak nepridal. Nechapu, ze se naslo ohromne mnozstvi lidi ochotnych stat snad v hodinove, aby tu vec mohli videt z urovne tech peti plamenu ...
Bylo dopoledne a na namesti nebylo jeste mnoho lidi. Jen dlouha fronta na docasnou atrakci spocivajici v moznosti v zavesu se svezt nad namestim na lane asi sto metru dlouhem z jedne veze na druhou. (Jednim z prvnich jezdcu byl par dnu pred zahajenim her premier G. Campbell).
Namesti, na ktere se po schodech schazi na jedne strane od Vancouverske galerie a na protejsi od komplexu soudnich budov, dilu to A. Ericksona jez od casu, kdy jsem tam v jedne ze dvou restauraci travil nespocet polednich prestavek doslo znacnych zmen. Zastreseny prostor, ktery v lete po par tydnu slouzil tance chtivym obcanum, panum, slecnam, krasavicim a v zime k brusleni, byl z nepochopitelnych duvodu posunut severnim smerem. Oblibena restaurace vzala uz davno za sve a kluziste nenabralo na plose, po obou jeho stranach nevidel jsem nic lakaveho.. Snad se to objevi po skonceni olympijskeho frmolu. Byl cas vydat se v tom nadhernem pocasi zpet k zaparkovanemu vozidlu a tak jsme to udelali.
O tom, jak k teto chvili vedou si soutezici o olympijske medaile mnohem lepe informuje samozrejme televize na nekolika kanalech a tak ja mohu sdelit jen neco osobnich poznatku a nazoru:
Dvaatricetilety flamboyantni American Bode Miller, ktery obcas si pocinal jak by si v ocich nekterych prisnych jedincu pocinat nemel, stal se mistrem lyzarske alpske kombinace. Zustavaje u lyzovani, jakesi otevrene hlavy pred zahajenim her uvedli predpovedi na viteze lyzarskych alpskych disciplin. Jejich snad odborna predpoved jen potvrdila absolutni posetilost takoveho chytractvi. Vsichni jsou zatim vedle jak ta jedle.
Prekvapivym zpusobem v techto disciplinach dominuji americti lyzari a hlavne lyzarky.
(Znacne me rozladila informace od moji zeny ... vetsina jejich kolegyn v zamestnani pry rika: At vyhraje kdokoli, jenom ne American nebo Americanka! Podobne prani jsem chapal pred lety doma, kdy misto Americanum nepralo se Rusum. K tomu byl prece duvod, tady dneska ho marne hledam).
Videt se uz predem na Podiu s medailemi kolem krku neni nic moudreho jak se zatim potvrdilo v pripade kanadskych lyzaru, zklamani snad jeste vetsi nez vykon kanadskych hokejistu v zapase se Svycary.
Hokej je hra pekna, ale muze zpusobit bolehlav muzstva (druzstva), ktery ma bud smulu, nebo mu chybi koncovky a nebo ma horsiho brankare nez souper. I tady mnohdy se prani stava otcem myslenky, jak se rika. Plati tu i ono o Mistrovi, ktery se nekdy utne ... coz se stalo J. Jagrovi v utkani s Rusy. Abych zustal u hokeje, libi se mi jak hraji Kanadanky.
Pekna je podivana na rychlobruslare, kde stejne jako v lyzovani namereny cas urci viteze bez jakychkoli sporu, coz nemusi platit u jinych disciplin se sborem udelujicim hodnotici body. Z ceskych zavodniku, alespon pokud to sleduji, v podstate nikdo nezklamal.
Olympijskych disciplin bude zrejme i nadale pribyvat, jak o tom svedci ski cross na sjezdovkach pro muze, kdy borci si to masti stovkou na trati plne skoku a jezto je to rychlost znacna a na trati jsou ctyri, o pady neni nouze. (Jak ale pak se bude porovnavat pocet ziskanych medaili pred lety a v soucasnosti nevim).
Ac jsme podnikli navstevu mesta dopoledne, o navstevnost nebyla nouze, odpoledne a vecer pak pribude i zabava a bylo by spravedlive, aby vsichni nadseni mistni obcane a divaci nebyli po skonceni her odmeneni vyraznym financnim schodkem, ktery budou muset v prubehu let uhradit.
Pokracovani mozna priste
Vladimir Cicha - Vancouver 22. unora 2010

 

Navrat na hlavni stranu