Navrat na hlavni stranu

Montrealsky konzulat a dopis pane Topolanka
Jak jiste vite, cesky generalni konzulat v Montrealu byl predurcen k zaniku. Snazime se udelat pro jeho zachranu co se da. Nasi elektronickou petici v cestine (http://www.petitiononline.com/PeticeGK/petition.html) podepsalo jiz pres tisic lidi ze vsech koutu sveta, i bez znalosti cestiny. Petice se tez objevila v Satellitu i jinde, za coz vrele dekujeme, protoze i to pomohlo zvysit pocet podpisu. Take jsme sebrali par stovek podepsanych papirovych petic. Pocatkem unora jsme zaslali pres tisic podpisu spolu s otevrenym dopisem predsedovi vlady Ing. Janu Fischerovi, CSc., a dalsim nekolika politikum (mozno videt na montrealske website CSSK http://www.cssk.ca/montreal/index.cgi/news.htm).
Kopie jsme poskytli asi padesati mediim v CR, takze o tom referoval tisk i radio. Bohuzel to bylo asi vse co se stalo. Protoze se jedna tez o zajmy Quebeku, quebeckych firem i Quebecanu, zprovoznili jsme jeste petici ve franzouzstine (http://www.petitiononline.com/mtlcr/petition.html) i v anglictine (http://www.petitiononline.com/mtlcz/petition.html), a obratili se tez otevrenym dopisem se zadosti o pomoc ke quebecke vlade a mediim. Temer pred dvema tydny jsme zaslali velice vystizny dopis, plny dulezitych fakt, detajlu a statistickych udaju, pres 250 ceskym politikum, mimo KSCM (senatorum, poslancum, ministrum, prezidentovi a predsedum politickych stran).
Zatim se ozval pouze predseda ODS Ing. M.T opolanek. Pominu-li vysvetlovani o nutnem setreni a utahovani opasku (samozrejme nemyslim politiky) v pomalu zbankrotovanem Cesku, tak mne zaujala posledni stat jeho dopisu:
...Osobne bych se klonil k zachovani budovy soucasneho generalniho konzulatu v rukou ceskeho statu a zachovani ceske pritomnosti v ni. Je vsak nutne najit novou cinnost a zpusob financovani, ktere by bylo mene zavisle na ekonomicke situaci Ceske republiky. Zde se otevira moznost pronajmu danych prostor napr. krajanskym sdruzenim ci jinym organizacim zastupujici Ceskou republiku jak v kulturni tak v ekonomicke oblasti. Jestlize je tento urad tak nezbytny, jak uvadite, nemelo by byt vetsim problemem toto uskutecnit.
Nam nejde ani tak o budovu (i kdyz samozrejme take jde), ale jde nam v prvni rade o fungujici konzulat jako takovy, i s lidmi. To ze pan Topolanek nam navrhuje abychom pro to neco udelali (a nebyli zavisli na penezich statu) neni zrovna rada nad zlato. Stat na to nema a my na to mame mit? Je fakt, ze provozni naklady jsou asi stejne jako u stredne maleho kramku na okraji Montrealu, ale vsechny krajanske organizace jsou neziskove, takze to nepada v uvahu. Jinak zde zadne organizace zastupujici Ceskou republiku v ekonomicke oblasti take neexistuji, tudiz neni se o cem bavit. Konzulat vesele (tedy zrovna vesele moc ne) likviduje, tudiz nam moc casu jiz nezbyva.
Takze cekame na vyvoj udalosti doma, a chceme verit a doufat, ze snad nase argumenty presvedci aspon nektere politiky, a ze rozum zvitezi (i kdyz dosud tomu nic nenasvedcuje). V negativnim pripade jsme rozhodnuti usporadat tuto ci pristi sobotu velkou demonstraci proti vladnimu rozhodnuti zrusit nas konzulat.
Lada Krivanek

 

 

Navrat na hlavni stranu