Navrat na hlavni stranu

Ticha dohoda
Probehlo to jako prazdninova zprava uprostred okurkove sezony. Dovolenou na luxusni jachte stravili spolu zastupci CEZu a velkych politickych stran. Kdybych mel tolik volneho casu jako maji predstavitele politickych stran, asi bych ho dokazal stravit lepe nez na dovolence s predstaviteli Ceskych energetickych zavodu. A naopak, kdybych byl predstavitelem CEZu, asi bych si radeji od politiky odpocinul, ale opak je pravdou. Jiz v prvni tride nam pani ucitelka rikala, ze pan prezident Zapotocky pracuje, i kdyz my spime. Od te doby se hodne zmenilo, a nejen pan prezident, ale i predstavitele politickych stran pracuji o dovolenkach, misto aby lenosili u more.
Jejich pracovitost, ale i skromnost, je skutecne prava a nefalsovana. Tuto svou cinnost jaksi nedavaji najevo, ba ani produkty sve prace - ruzne zakony nejsou hlasite troubeny do sveta, ale uzaviraji se jaksi v klidu, nenapadne a tajne.
A tak jsme se dovedeli, ze CEZ vytvoril jakesi komando, ktere ma honit cerne odberatele elektricke energie. Elektrina se krast nema, na tom se shodnou vsichni politikove bez rozdilu politickych stran. Hodina prace clena takoveho bouchaciho komanda uderne energeticke jednotky pry stoji 900 Kc. Pocitejme tedy, ze pri pracovnim ctyricetihodinovem tydnu to stoji 36 000 Kc. To kdyz vynasobime 52 tydny, jedna se o castku 1,8 milionu. Zatim nevime, kolik techto energetickych milicionaru CEZ zamestnaval, ale pry usetril timto zpusobem pul miliardy korun. I kdyby jich bylo vice nez 280 a castka na platech presahovala usetrenou hodnotu, pak se to statu vyplati, protoze CEZ je soukroma spolecnost a energeticti milicionari jsou zamestnanci soukrome spolecnosti, cili danovi poplatnici, takze je to organizace na vysost pro stat potrebna a penize se prelevaji touto cestou ze soukromych rukou do statni pokladny.
Bylo by to komicke, kdyby v Podebradech nespachal po zasahu komanda (piseme o tom uvnitr listu) sebevrazdu podnikatel Jan P., vazeny obcan, ktery neunesl tihu toho, ze ho odhalili jako cerneho odberatele, jak uvedla MF Dnes. Po vdove CEZ pozadoval nahradu skody ve vysce dvou milionu korun. At pocitam, jak pocitam, za dva miliony korun by bezela mala tovarna a nikoliv autodilna.
Asi by mi spolecna dovolena predstavitelu vlady a energetickeho gigantu byla ukradena, kdyby nebylo jedne prihody, ktera se stala 25. srpna 1999. Internet byl v te dobe v plenkach a my jsme meli celkem exkluzivni zpravodajstvi z NHL, ktere jsme posilali z Kanady e-mailem a pak rozesilali faxem. Spotreba elektriny byla v zime minimalni, v lete zadna, protoze se hokej nehral. Jelikoz jsme meli vysledky presne a rychle (presnejsi nez CNN a dokonce nam nekdo zertem radil, at to prodavame CNN), podnikani se nam darilo.
Toho 25. srpna 1999 se najednou objevili kontrolori od Prazske energetiky a prohlasili, ze elektromer je premosten. Muj prazsky spolupracovnik nevedel, o co se jedna a zacal jim odporovat. Inspektori na nej zacali rvat, co si to dovoluje a ze mu odpoji okamzite elektrinu i v byte, pokud nezaplati 30 000 Kc. Marne se branil, ze nebyl v Praze, ze odber elektriny byl nepatrny, marne volal policii, aby ohledala misto cinu a vzala z elektromeru otisky prstu,marne se soudil, ze elektromer byl na volne pristupnem miste a ze skodu mohl udelat kdokoliv.
A co mu rekli jeho znami? To, jak by jednal prumerny obcan: "Mel jsi jim soupnout pet tacu a oni by te nechali byt." Neudelal to. Od te doby jsem mluvil nekolikrat o tomto pripadu s politiky pri ruznych navstevach Kanady. Zrovna tak jako o dalsich nezakonnostech. Marne. Tvarili se, ze nechapou, o cem mluvim. Vzdyt Ceska republika je prece pravni stat. Maji pravdu, jedna se o pravni stat. Ma to pouze jeden hacek, zakon na objednavku obcas pisi energeticke monopoly.
Nic to nepomohlo, PRE byla dokonale ochranena zakonem. Nakonec to muj spolupracovnik vzdal a nase podnikani skoncilo. Vse se vyviji a behem doby se praktiky energetickych milicionaru jeste vylepsily a zdokonalily.
Vecer 3. unora 2010 k celemu skandalu promluvil v Ceskem rozhlasu 1 - Radiozurnalu i zastupce CEZu a vysvetlil, ze tento ozbrojeny utvar je proti pestitelum marihuany, kteri si do svych laboratori privadeji nacerno elektrickou energii. Takze se vlastne jedna o protidrogovou jednotku. A co na to byvaly ministr Bublan? O tomto utvaru slysi poprve.
Mnozi to prezentuji, ze je to souboj vyderacu se zlodeji elektriny, ale nikdo si nepolozi otazku: Co kdyz se jedna o prachobycejne vypalne. Vetsina obcanu energetickym milicionarum radeji tech pet tacu totiz potichu da, aby mela pokoj a nemela ostudu.
Ales Brezina, Toronto

 

Navrat na hlavni stranu