Navrat na hlavni stranu

Novorocni pozdrav ceskeho velvyslance v Kanade
Vazeni pratele,
V dobe vanocniho adventu, nadelovani darku a rodinnych a pratelskych setkani si nachazime cas take na chvili rozjimani a ohlednuti se za uplynulym rokem, jeho uspechy nebo nedokoncenymi ukoly. S velkym ocekavanim se take tesime, co noveho nam prinese nadchazejici rok.
Rok 2009 se do novodobe historie Ceske republiky zapise vyznamne z nekolika duvodu. Nase zeme mela v prvni polovine roku poprve ve sve historii moznost predsedat Rade Evropske unie. Behem sesti mesicu jsme se jako vyznamny a viditelny partner aktivne podileli na deni evropske i svetove urovne a nebojim se zduraznit, ze jsme se tohoto ukolu zhostili se cti. Nase predsednictvi muselo hned od prvnich dnu ledna 2009 celit dvema velkym mezinarodnim problemum: energeticke krizi ve stredni Evrope s prerusenim dodavek zemniho plynu z Ruska a soucasne bezpecnostni krizi na Blizkem vychode.
Hlasovani o neduvere vlade v ceskem parlamentu a nasledne odstoupeni vlady v polovine predsednictvi pak nasi situaci hodne zkomplikovalo. Take v Kanade se muzeme pochlubit dvema iniciativami, ktere se podle nazoru kolegu z clenskych statu EU i kanadskych partneru vydarily: zahajeni ceskeho predsednictvi pratelskym hokejovym zapasem mezi tymy kanadskych federalnich poslancu a evropskych diplomatu a dale serii spolecnych aktivit, pripravenych ve spolupraci s provincii Ontario na oslavu dne Evropy v kvetnu 2009.
Pred nekolika tydny jsme si take spolecne pripomneli vyznamne 20. vyroci padu zelezne opony v Evrope a zacatek budovani noveho demokratickeho statu. S urcitym odstupem tedy muzeme hodnotit, ceho se podarilo nasi zemi a spolecnosti dosahnout a jakym dilem jsme se na tom vsichni osobne podileli. Ne vsechno se nam od roku 1989 podarilo tak, jak jsme si prali a pred nami i pred generaci nasich deti proto zustava stale mnoho prace. Verim vsak, ze vzajemnou spolupraci budeme i zde v Kanade k uspesnemu vyvoji nasi zeme napomahat i v roce pristim.
Vazeni pratele, dovolte mi, abych Vam jmenem svym i jmenem vsech pracovniku ceskeho velvyslanectvi v Ottawe popral klidne proziti vanocnich svatku a vse nejlepsi do noveho roku 2010.
Karel Zebrakovsky
velvyslanec CR v Kanade

 

Navrat na hlavni stranu