Navrat na hlavni stranu

Prvy rocnik Kanadskeho Slavika 2009

Kanadsky slavik 2009

Foto Klaudia Krbata


Slovenske ludove piesne zneli v podani deti daleko od domova
Krasu slovenskych ludovych piesni malo publikom moznost obdivovat v dalekej Kanade. Organizacia Slovensky dom (www.slovakhouse.org) so sidlom v Toronte sa totiz podujala zorganizovat zname podujatie "Slavik Slovenska", ktore na Slovensku uz 19 rokov uspesne propaguje slovenske piesne medzi mladymi, v jeho kanadskej verzii. Garantom podujatia sa stal tak ako na Slovensku Peter Dvorsky a na podujatie financne prispel Urad pre zahranicnych Slovakov.
Do sutaze sa prihlasilo mnozstvo mladych adeptov spevu, povacsine z radov slovenskych imigrantov, a sutazna porota ktora pozostavala z odbornikov na spev, divadlo a folklor vybrala finalistov v dvoch kategoriach, od 4 do 9 rokov a od 10 do 16 rokov.
Slavnostne finale sa konalo v nedelu, 29. novembra 2009 v Toronte a v oboch kategoriach sa predstavili detski spevaci, ktori svojim pristupom a odusevnenim zapalili srdce kazdeho navstevnika. Vitazmi sa za svoju odvahu a nebojacnost stali vsetci zucastneni, ale sutazne trofeje si nakoniec odniesli tito sutaziaci:
Kategoria I (deti od 4 do 9 rokov) Zlaty Kanadsky Slavik: MIRIAM BRAZINA Strieborny Kanadsky Slavik: IZABELA ZUBEK Bronzovy Kanadsky Slavik: NIKOLKA SWEKLA
Kategoria II
(deti od 10 do 16 rokov) Zlaty Kanadsky Slavik: DANIELA PASTOR Strieborny Kanadsky Slavik: PETER BRAZINA Bronzovy Kanadsky Slavik: TOMAS BAKOS
Cena Poroty: BARBORKA BENADA
Dufajme, ze toto vydarene podujatie polozilo zaklad novej tradicie a uz teraz sa vsetci tesime na druhy rocnik, ktory sa bude konat na jesen 2010. Vsetky informacie o podujati budu uvedene na internetovej adrese www.kanadskyslavik.com.
-rst-

 

Navrat na hlavni stranu