Navrat na hlavni stranu

Slepecke karty pana Fanty
Nedavno se mi dostal do ruky zajimavy projekt: Slepecke karty Vaclava Fanty. Vaclav Fanta byl umelecky fotograf, o to horsi bylo pro nej, kdyz ztratil zrak. S touto skutecnosti se vyrovnal po svem: venoval se dalsim umeleckym projektum a vytvoril hraci karty hru Qardo, kterou vam dnes predstavujeme. O tuto hru projevilo zajem i Kanadske sdruzeni nevidomych. Pokud chcete tento projekt podporit nebo ziskat tuto hru pro nekoho z vasich slepych pratel, obratte se na adresu: Mr. Lad J. Rak, 111 Zenway Blvd. # 4, Vaughan On, L4L 1S4.
Spolecenska hmatova hra QARDO nejen pro nevidome HAPEsteticka FANTAzie s HAPPYendem.
Tato spolecenska hraje urcena prevazne pro nevidome, ale mohou ji hrat i vidouci, pokud si vytvori podminky jako nevidouci.
Hra Qardo obsahuje 64 hracich ctvercovych zetonu s ruzne tvarovanymi vyseknutymi symboly. Techto symbolu je osm - ctverec, trojuhelnik, oval, kolecko, srdicko, hvezdicka, mesic a domek. Od kazdeho symbolu je osm zetonu. Kazdy zeton ma jeden roh sesikmeny, a tento by pri hrani mel byt v pravem hornim rohu. Pocet hracu muze byt 2 az 8. Kazdy z hracu se snazi ziskat souhlasne symboly a to v poctu 2 nebo 4 nebo nejvice moznych 8. Nejvyssi pocet osmi ziskanych zetonu nazyvame QARDO. Pri hre je take dulezite, aby rozdavajici hrac, mozno jej nazyvat "rychtar", dohlizel na hladky prubeh hry a take na konci zkontroloval spravnost souctu bodu. Pocty bodu jsou nasledujici: dva stejne symboly jsou za l bod. Ctyri stejne symboly jsou za 3 body. Osm stejnych, tj. Qardo, se hodnoti 6 body.
A nyni k vlastni hre. Je moznost hrat dvema zpusoby. Pri vetsim poctu hracu, t.j. 4 hraci a vice, je lepe hrat nasledovne.
Jeden zvoleny hrac "rychtar" (tento hrac rozdava i prijima vracene zetony a i jinak dohlizi na spravny prubeh hry) rozda kazdemu hraci 4 zetony. Po rozdani si kazdy hrac zkontroluje, zda nema souhlasnou dvojici, nebo pri vetsim stesti i ctverici. Tyto zetony si ihned odlozi a rozdavajici hrac mu doplni za odlozeny pocet zetonu do poctu 4. Po vymene u vsech hracu se zacina hra. Hrac, na kterem je rada obdrzi od "rychtare" ze zbyvajicich, nerozdanych zetonu jeden a zkontroluje si, zda neziskal souhlasny symbol, ktery ma v ruce. Jestlize jej ziskal, odlozi si jej a doplni si zetony do poctu 4. Jestlize neziskal souhlasny symbol, musi jeden zeton vratit, aby v ruce mel vzdy jenom 4 zetony. Symbol na zetonu, ktery vraci ohlasi spoluhracum. Kazdy z nasledujicich hracu muze vybirat z navratne"hromadky". Hraje se dokola, pricemz kazdy hrac musi mit v ruce stale 4 zetony. Az jsou vsechny zetony vybrany, hraci si mezi sebou zetony tahaji z ruky a snazi se ziskat souhlasny symbol. Hra konci az jsou vsechny zetony odlozene. Pak nastava pocitani ziskanych bodu, podle ziskanych dvojic, ctveric, atd.
Druhy zpusob hry predpoklada nejmene ctyri az sedm hracu. Pri teto hre se rozdaji mezi hrace vsechny zetony a smyslem hry je dat dohromady osm souhlasnych symbolu, nebo vsech osm ruznych symbolu. Kdo prvni z hracu ziska osm souhlasnych, nebo soubor vsech symbolu, ma QARDO a vyhrava. Je to podobne jako pri karetni hre "Vole padni".
lr

 

Navrat na hlavni stranu