Navrat na hlavni stranu

Inside Hana's Suitcase
Film Inside Hana's Suitcase jsem videl predposledni den jeho promitani (take predposledni den existence biografu (Carlton Cinemas), v nemz byl promitan. Je to technicky znamenite udelany film, zalozeny na detske knizce inspirovane kufrem Hanicky Brady, ktera zemrela v Osvetimi. Ve filmu se kufr zatoulal do Japonska, do instituce, ktera se snazila vychovavat deti k rasove a ideologicke snasenlivosti poukazem na hruzy holokaustu. Hanicka - az do prichodu nacismu - prozivala se svym bratrem Jirim (Georgem) stastne mladi v Masarykove republice, ktera se nikoho neptala, v jakeho Boha veri a v niz jejich rodice zili dobrym zivotem stredostavovske profesionalni rodiny. Az do prichodu nacismu. Gestapo si nejdriv prislo pro maminku, potom pro tatinka a nakonec pro Hanicku a Jiriho, ktere odvezlo do Terezina.
O Terezinu bylo mnoho napsano. Tak Jiri Weil, v predmluve ke knize 'Motyla jsem tu nevidel': V Cechach je podivne mesto, jmenuje se Terezin, lezi sedesat kilometru od Prahy. Je to mesto vytvorene na rozkaz, sevrene pevnostnimi hradbami, vzniklo z vule cisare Josefa II. pred dvema sty lety a bylo pojmenovano po jeho matce Marii Terezii. A o Terezinu prvni poloviny ctyricatych let minuleho stoleti: Terezin byl v letech valky mestem hladu a strachu. Nekde daleko, v Berline, se konaly porady lidi v uniformach. Tito lide se usnesli, ze vyhubi vsechny zidy v Evrope... a vypracovali plany, ve kterych stanovili zeme, mista, lhuty a take zastavky na ceste smrti. Jednou z tech zastavek byl Terezin.
Terezinskym taborem prosly desetitisice odsouzencu k smrti. 1000 jich bylo - pocinaje zarim 1943 - prevezeno do rodinneho tabora v Birkenau. 7000 jich bylo zavrazdeno ve dvou dnech, 11. a 12. cervence, mezi nimi 45leta matka torontskeho Johna Freunda, s kterym se jeste sejdeme. V zari a rijnu 1944 nejvetsi skupina terezinskych veznu byla v dobytcich vagonech deportovana do Osvetimi - cesta trvala 18 hodin a mnozi vezni umreli zadusenim, nemocemi, zizni a hladem. Z tech, kteri cestu prezili, nejsilnejsi byli vybrani na praci, ostatni zemreli v plynovych komorach.
Terezinskym taborem proslo 15 000 deti. Nektere z nich mely dar vnimat a pretvaret ten obludny svet, v nemz zily: chlapci vetsinou psali basne a reportaze, devcata kreslila a malovala a jejich prace byly otisteny v taborovem casopise Vedem a vytisky, ktere prezily valku, vysly knizne. V predmluve k te knizce Motyla jsem tu nevidel Vaclav Havel napsal, ze je dustojnym pripomenutim hodnot, prekonavajicich cas, smrt a zmar. Mezi ty hodnoty myslim urcite patri svedectvi ctrnactileteho Hanuse Hachenburga:
Ta troska spiny v spinavych zdech
a kolem ta trocha dratu
A 30 000 kteri spi,
kteri se jednou probudi
a kteri jednou uvidi
rozlitu svoji vlastni krev.

Jen asi sto z tech 15 000 valku prezilo. Mezi nimi dva nasi soucasni torontsti spoluobcane, bratr Hanicky, George Brady a jiz zmineny John Freund.
Titul knihy Motyla jsem tu nevidel byl inspirovany basni Pavla Friedmana

Motyl:
Ten posledni ten zcela posledni
tak syte horce oslnive zluty
snad kdyby slunce slzou zazvonilo o bily kamen
takova takova zlut
- A pak uz nic -
na sedmy tyden uz tu ziji...
pampelisky tu na mne volaji
i bila vetev v dvore kastanu
motyla jsem tu nevidel
ten tenkrat byl posledni
motyli tady neziji v ghettu.
A tato kniha nadchla Ruth Emmet Fazal k zkomponovani skladby Oratorio Terezin, ktere bylo poprve provedeno v Torontu 1. listopadu 2003 a pri zatim nejpamatnejsim provedeni v Carnegie Hall 8. unora 2007 (padesaticlenny orchestr a vic nez 150 zpevaku) rizenem anglickym dirigentem s bratislavskou zakladnou, Kirkem Trevorem, dvanactilety Ezra Pearlman zpival zhudebnenou basen I never Saw Another Butterfly. A o tom, jak Oratorio Terezin vznikalo, byl natocen vynikajici film I Will Not Die, ktery jsme meli prilezitost v Torontu videt minuly rok. Jmeno filmu, v nemz se objevili i George Brady a John Freund, dala jina terezinska basen:
The world's abloom and seems to smile
I want to fly, but where, how high?
If in barbed wire things can bloom,
why couldn't I - I Will Not Die.
Tento film mne take dal prilezitost se blize seznamit s Johnem Freundem a precist si jeho knizky, vcetne Once Again a Udoli stinu smrti. Jeho pribeh - a konec koncu i pribeh George Bradyho - navazuje na me vlastni mladi: na nizsim gymnaziu byl mym nejblizsim kamaradem baculaty zidovsky chlapec ze slanske rodiny Benesu (jeho krestni jmeno jsem zapomnel, az mi ho nasel v davnych zaznamech John Freund). Ten bohuzel valku neprezil. Tu ohyzdnou epizodu zdobeni lidi od detskych let zlutymi hvezdami, protoze podle papirovych zaznamu se od nas trochu lisi, a pak jejich svazeni v dobytcich vagonech do plynovych peci, jsem videl dost zblizka a nikdy jsem nepochopil, ze nekdo (clovek je jediny tvor, schopny zabijet z jineho duvodu nez z hladu) mohl neco podobneho vymyslet a realizovat za potlesku milionu udajne inteligentnich a civilizovanych lidi (a ovsem o par let pozdejsi zkusenost s komunistickymi rezimy dokazuje, ze nejde o ukaz ojedinely).
Znam tedy Johna Freunda lepe nez George Bradyho a snad je mi i blizsi jeho vyrovnanejsi postoj k vlastnimu osudu. Zatimco John Freund hraje podstatnou, ale rozhodne ne dominujici roli ve filmu I Will Not Die, film Inside Hana's Suitcase mohl byt goethovsky nazvan "Utrpeni starnouciho George Bradyho". Utrpeni je vryto do jeho tvare a zrcadli se v jeho ocich. Zazniva i z textu, treba ve vete, ze kazdy den George Bradyho je naplnen velkou bolesti. Vytyka si, ze nesplnil slib (jak by mohl?), ktery dal tatinkovi, ze se postara o Hanicku. Zatimco John Freund prijal minulost jako nezmenitelnou, ale dal pokojnou a casto i radostnou napln svym dneskum, George Brady se odsoudil (nebo byl svym osudem odsouzen?) znovu a znovu prozivat utrpeni zivene nesplnenim nesplnitelneho slibu v case tak vzdalenem, ze se skoro vsem z nas zda utkan z oparu snu.
Film Inside Hana's Suitcase je mozna nejucinnejsim zpusobem, jak se George Brady vyrovnava s minulosti. A i kdyby nebyl uplne uspesny jako tisiva droga, udelal a dela hodne dobreho: je svedectvim o nelidskosti cloveka k cloveku a dukazem o neprozkoumanych oblastech v nas, o nichz plati zaznam na starych mapach Hic sunt leones (tady jsou lvi); pripominkou generacim teprve nedavno zrozenym i tem, ktere se teprve narodi, ze nikdo z nas neni ostrovem, ze kazdy z nas je spoluodpovedny za vsechny ostatni i jak neuveritelne snadne je ze slibujici iluze vytvorit peklo na zemi; a take snad upozornit, deti treba v Japonsku, ze existovala zeme zvana Ceskoslovensko, ktera se ve svem kratkem trvani priblizila vic k idealu kralovstvi boziho na zemi nez zeme mnohem mocnejsi a bohatsi a s daleko delsi historii. A to vsecko presto, ze motiv utrpeni je ve filmu prilis castym hostem, ze Haniccin kufr v titulu filmu i jeho inspirace vlastne byl jen kufrem symbolickym (skutecny Haniccin kufr shorel s mnoha dalsimi v pozaru snad umyslne zalozenem), i presto, ze jsem si vzdycky nebyl jisty, zda sleduji fikci nebo dokumentarni film.
***
BENEFICNI VECER NOVE VIZE


Osada sv. Vaclava v Torontu, 10. prosince 2009
Myslim, ze to bude tvorivy, radostny a uzitecny vecer a doufam, ze se nas tam sejde alespon par stovek. Vecer, na kterem bude promitan film Tri vlny (o trech emigrantskych vlnach z nasi vlasti do Kanady - jakasi neoficialni premiera), sponzorovany televizni stanici OMNI, ktery producentka torontske ceske televize Marketa Resovska prave dokoncila. Vstupne (vcetne maleho obcerstveni) je 25 dolaru, ale vsichni budeme mit prilezitost prispet na pokracovani a zdokonalovani ceske televize, jako napriklad anglicke titulky.
Pro ty z nas, kteri se zucastnili prekvapenky k mym narozeninam (a samozrejme pro vsechny zajemce), Nova vize pripravila mile (a nepochybuji i vysoce zabavne) prekvapeni: cely program a vsecky pritomne zachytila na kamere a zvecnila (alespon na cas) na cedecku, ktere si budeme moci na beneficnim veceru koupit.
Vecer by mel byt radostnou udalosti s bohatym programem, vanoce na dosah, v miste, ktere se - hlavne diky peknym lidem - Otci Liboru Svorcikovi, Hane Juraskove, Janu Matejovicovi, Vlaste Waldaufove a rade dalsich - stava pro nasi komunitu skoro posvatnym.
Tak se na ten vecer tesim (ale take proto, ze bych chtel, aby v okamziku meho odchodu z teto planety vsechny me obleky byly priblizne stejne obnosene a muj smoking je daleko nejmene opotrebovany, tak se mozna do nej vtesnam...)
***
"Zivot je jen nahoda"
Unikatni vystava o zivote Jaroslava Jezka bude otevrena v Torontu 10.12. v 19 hodin vecer v hale kostela Sv.Vaclava pri prilezitostni beneficniho vecera Nove vize. Sestnact panelu ze Zivota tohoto slavneho jazzoveho muzikanta a skladatele bude privezena z New Yorku, kde vystava byla v Ceskem dome a tesila se ohromnemu zajmu. Jezek zemrel v New Yorku v pouhych 35 letech a byl temer slepy. Prave tomu bude sto let co vystupoval Jezek s detskym peveckym sborem v Torontu.
mk

***
Cesky historik, Vojtech Kyncl

Na torontske York University pracuje (vraci se do CR 10. prosince) mlady cesky historik, Vojtech Kyncl, oficialni historik Lidic a autor knihy "Lezaky". Rozhovor s nim a recenzi jeho knizky prineseme v pristim cisle. Poznamka na okraj: Vojtech Kyncl je z lidi, kteri davaji nadeji, ze nynejsi stav ceske spolecnosti neni uplne beznadejny.
Josef Cermak
****
Duchovni uprava a oprava
Vazeny priteli,
ja vim, ze je to moje vina, i kdyz Vy jste pozmenil (s nejlepsim umyslem) posledni ctyri slova meho podekovani (Satellite, 19. listopadu 2009, str. 4). Moje vina je v tom, ze v textu, ktery jsem Vam poslal jsem zapomnel sporna slova oznacit jako citat a Vam nedavala smysl. Ta slova: zvedali vyse nebe, jsou parafrazi verse jednoho z nasich velkych basniku, na jehoz jmeno si bohuzel nemohu vzpomenout.
(Byl bych vdecny za informaci).
Vas Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu