Navrat na hlavni stranu

Evropa v Torontu
Jestlize jsem letos v lete napsal, ze Mezinarodni torontsky filmovy festival (TIFF) byl pro mne zklamanim, nejen kvalitou, ale i malym mnozstvim evropskych filmu, pak torontsky Evropsky filmovy festival (EFF), ktery se bude konat od 19. listopadu do 3. prosince 2009 slibuje opak. Tezko se daji oba festivaly srovnavat. Zatimco TIFF ma velke zastoupeni evropskych filmovych velmoci jako je Francie, Nemecko, Italie a Britanie, EFF ma z techto zemi po jednom filmu (v pripade Italie dva) a dostane se i na zeme, ktere na TIFF nebyly zastoupeny vubec. Krome Italie pouze Rumunsko a Rakousko zde budou mit dva filmy, takze rozmanitost je zarucena.
Zatimco zarijovy festival dava prednost filmum novym, nadchazejici festival ma hlavni kriterium kvalitu filmu. Tim neni vylouceno, ze by se jeden film nemohl objevit jak na jednom, tak na druhem festivalu. Letos jsme mohli videt na Mezinarodnim festivalu vyborny rumunsky film jehoz preklad nazvu by mohl znit Pridavne jmeno: Policejni. Pokud vam tedy tento film usel, pak mate znovu moznost ho videt (28. 11. - 20:30, The Royal). Pro nas je specificky zajimavy i tim, ze se jedna o mladeho policajta, ktery sni o krasne dovolene v Praze. Tvrdi, ze je proti jeho svedomi zruinovat zivot mladych lidi jen kvuli tomu, ze experimentuji s drogami. Jeho partnerka ma jine starosti. Zabyva se poezii, jazykem. Neco, co je pro mladeho policajta naprosto zbytecne az do okamziku, kdy si ho povola nadrizeny, kteremu chce vysvetlit sve stanovisko. Misto toho ho jeho sef necha citovat ze slovniku definice jako svedomi, policajt, policejni. Odtud je i nazev filmu, ale take i zamysleni nad hodnotami jako je zakon, spravedlnost, svedomi. Dalsim filmem, ktery jsme mohli videt na predchozich festivalech je polsky film Doroty Kedzierzawske Cas umrit (26. 11. 18:00, The Royal). V hlavni roli je vynikajici jednadevadesatileta Danuta Szaflarska. Pribeh stare zeny, ktera ma nadhernou, ale rozpadajici se vilu. Jejim jedinym pritelem, jak to casto byva, je pes s kterym vede monology ci dialogy. Jeji syn nema vztah, k tomu, co odkazuje, nema zajem udrzet dedictvi, ale o majetek. Vnucka se pri navsteve babicky nudi. Naproti tomu deti v okoli se zajmem o hudbu, nemaji misto, kde by rozvijely svuj talent. Neni proto prekvapenim, ze se mezi starou zenou a detmi vytvori trvalejsi vztah.
Zaver festivalu je venovan jednomu z nejvetsich maliru 16. stoleti Domenicosu Theotokopoulosovi, ktereho svet zna pod jmenem El Greco (3.12. 18:00, Varsity). I tento film byl promitan na Mezinarodnim filmovem festivalu. Lisi se od ostatnich filmu, ze jde do historie, ale souboj velkeho malire s inkvizici a establishmentem svym zpusobem pripomina Formanuv film Goyovy prizraky. Snimek mel puvodne bezet v normalni distribuci, zatim se vsak jedna pravdepodobne o prvni torontskou reprizu.
Jestlize na zaver festivalu je klasika, pak totez plati i o uvodu festivalu. V dobe internetu a rychlych zprav si malokdo z mladych lidi sedne a poctive precte Dostojevskeho Bratry Karamazovi. O nasem zkratkovitem zpusobu zivota svedci skutecnost, ze se film Petra Zelenky jmenuje pouze Karamazovi (19.11., 18:00 - Bloor Cinema). Je to snad i presnejsi nazev, protoze stejne dulezitou roli zde hraje i otec tri bratri. Naroubovat Dostojevskeho na soucasnost a hrat ho v prostredi zanikajicich polskych slevaren je samo o sobe absurdni. Dalsi absurditou je, ze otazky viry, hledani Boha a vzdoru hovori pouze k jedinemu divakovi, ktery se k predstaveni dostane jaksi nedopatrenim. Film je nejen adaptaci Dostojevskeho, ale i o soucasnem divadle, ktere se pokousi sdelit urcite hodnoty a jak tato komunikace je devastovana svetem komerce, kdy treba herci posilhavaji po vynosnejsi a uspesnejsi kariere.
Hned druhy den festivalu (20.11. 18:00, The Royal) je slovensky film Vlado Fischera Polcas rozpadu. V nikoliv neobvykle situaci, kdy muz kolem ctyricitky zjistuje, ze mu neco uteklo a ciste nahodou se zamiluje do mlade zeny, ktera nevi, co se zivotem. Zatim i jeho zene Karle neco uteklo a tak se upiji a hleda nadeji ve vztahu s lecitelem. Jedna se o komedii, tak beznou, ze je az cerna, ale stoji za shlednuti, protoze jiz delsi cas jsme nemeli v Torontu moznost videt slovensky film.
Totez neplati o finskem filmu. Ten je pravidelne zastoupeny na TIFF, ale film Petriho Kotwici Cerny led (28.11. 20:30, The Royal) je tematicky podobny. Opet je zde uspesna dvojice kolem ctyricitky zijici v Helsinkach. Do vztahu vstoupi treti osoba. Se ztratou zakladnich hodnot, mizi i povedomi pravdy. Kazdy z ucastniku trojuhelniku ma pocit, ze ma situaci pod kontrolou a ze ten druhy (treti), o jeho podvodech nevi. Jeden druhemu se stava nepritelem, ale zaroven je na nem zavisly. Kazda lez ma svuj dusledek, ale jinak nez bychom ocekavali.
Bushova valka s terorismem neni nicim novym. Skutecnosti je, ze se s nim potykala prakticky kazda vetsi zeme v zapadni Evrope. V padesatych letech to byla ve Francii teroristicka OAS, o deset let pozdeji v Britanii IRA, ve Spanelsku je to ETA, v Italii Rude brigady V Nemecku k symbolum terorismu patrila dvojice Andreas Baader a Ulrike Meinhoff. Prestoze se jedna o historii ctyricet let starou nemecka kinematografie se stale casteji k teto dobe vraci. Reziser Udi Edel si zvolil pro svuj film spicku ledovce. Film Komplex Bader-Meinhofova je na poradu v nedeli 29. listopadu v kine Royal od 18 hodin. Tesne pred uzaverkou jsme se dovedeli, ze hostem na festivalu budou Stefan Aust, autor stejnojmenne knihyo teto teroristicke dvojici (beseda s nim se kona 1. prosince v 19 hod. v Innis Town Hall, 2 Sussex Ave.) a Thomas Bidegain spoluautor scenare francouzskeho filmu Prorok (20.11.18:00 Royal), jenz byl ocenen Grand Prix na festivalu v Cannes 2009.
Skoda jen, ze na festivalu neuvidime zadny anglicky film a pak filmy zemi, ktere nejsou soucasti EU, ale produkuji vynikajici filmy jako Island, Svycarsko, Rusko, Ukrajina, Srbsko, Chorvatsko, Bosna - Hercegovina. Mozna, ze by se tento festival mohl rozrust v neco vetsiho. Predstavme si, ze bychom meli v Torontu treba kino Evropskeho filmu.
Festival evropskeho filmu, ktereho se zucastni 23 zemi a na kterem muzeme ZDARMA videt 26 filmu probiha ve trech kinech: Bloor Cinema (506 Bloor St. W.), The Royal (608 College St. W.) a Cineplex Varsity (55 Bloor St. W.)
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu